Το ετήσιο ραντεβού με την τζαζ μουσική δίνει και φέτος το αθηναϊκό κοινό στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων για το 11ο Ευρωπαϊκό

Φεστιβάλ Τζαζ, που διοργανώνει, από τις 24 έως και τις 29 Μαΐου 2011 (Πειραιώς 100 Γκάζι).

Μουσικά σχήματα από δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ουγγαρία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Δανία, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο-κατά σειρά εμφάνισης-), αλλά και σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό θεσμό της πόλης.    

Εφέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί ένα μικρό αφιέρωμα στους ήχους της Balkan Jazz με καλεσμένους τους Fanfara Tirana από την Αλβανία, καθώς και το Τρίο Μάρθας Μαυροειδή, τον Παντελή Στόικο & Trio Balcano και το GoJam Group από τη χώρα μας, ενώ δεν λείπει από το πρόγραμμα η μοναδική Big Band του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση  τζαζ φωτογραφίας των Χρήστου Κοψαχείλη και Λευτέρη Αρβανίτη.

Συγκεκριμένα το Φεστιβάλ, που αποτελεί προϊόν της καλλιτεχνικής συνεργασίας της Ενωμένης Ευρώπης κι έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για τα μουσικά δρώμενα της Αθήνας, θα φιλοξενήσει τα πλέον αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα στο είδος, με διεθνή καριέρα και καταξίωση, ερμηνεύοντας ένα μεγάλο φάσμα ακουσμάτων.

Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει το Τρίο Νίκου Αναδολή, που επελέγη από την τριμελή επιτροπή, η οποία συστάθηκε για το λόγο αυτό από τους: Γιώργο Κοντραφούρη (λέκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καταξιωμένο jazzman), Γιώργο Χαρωνίτη (συνεκδότη του περιοδικού Jazz & Τζαζ) και Γιώργο Χατζηνάσιο (γνωστό μουσικοσυνθέτη).

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα δοθούν από τρεις συναυλίες την ημέρα και  η διάρκεια τους  θα ολοκληρώνεται έως τα  μεσάνυκτα. Όπως κάθε χρόνο, την αυλαία θα ανοίξει η Big Band του Δήμου Αθηναίων με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, ενώ εφέτος θα κλείσει και τη διοργάνωση.

Το πρόγραμμα:

Τρίτη 24.05 – 21.00 Big Band Δήμου Αθηναίων & Veronica Mortensen

Παραδοσιακά, την επίσημη έναρξη – αλλά και τη λήξη – του φεστιβάλ δίνει ένα από τα τέσσερα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, η Big Band – υπό την διεύθυνση του πολύπειρου πιανίστα / μαέστρου Γιάννη Τερεζάκη.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας αυτής αποτελείται από ξεχωριστά δείγματα (συνθέσεις και ενορχηστρώσεις) που αποτελούν την κλασική και διαχρονική τζαζ φιλολογία. Οι συνθέτες που παρουσιάζονται μέσα από το πρόγραμμα της ανήκουν στο πάνθεον των μεγάλων της τζαζ και έχει ενδιαφέρον να ακούμε τη μουσική τους να παίζεται από μία επιδέξια μεγάλη ορχήστρα δικών μας μουσικών. Η ορχήστρα αυτή έχει παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και τα φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην περιφέρεια, ενώ συνεργάζεται με κορυφαίους σολίστες – όπως ο Αμερικανός τρομπετίστας Bobby Shew…

Μαζί της εμφανίζεται η Ελληνοδανέζα Veronica Mortensen, συνθέτρια και ερμηνεύτρια, η οποία γεννήθηκε και διαμένει στη Δανία. Σπούδασε μουσική στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Ώρχους (Aarhus Royal Academy of Music) και στην Κοπεγχάγη (Rythmic Conservatory of Copenhagen).

22.00 GoJam Group

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2002 από τους Γιώργο Τσιατσούλη και Πέτρο Βαρθακούρη. Το ρεπερτόριό τους περιελάμβανε κυρίως διασκευές τζαζ κομματιών καθώς και επανεκτελέσεις έργων για ακορντεόν και μπαντονεόν των Galliano, Piazzola κ.α. Το 2004 με τον ερχομό των Λευτέρη Χαβουτσά και Γιάννη Αγγελόπουλου το Group εξελίχθηκε σε GoJam, δημιουργώντας πρωτότυπο ρεπερτόριο αποτελούμενο από original συνθέσεις κάθε μέλους. Η επιθυμία τους για άμεση καλλιτεχνική έκφραση διαμόρφωσε τον ιδιαίτερο, πολυσύνθετο ήχο του συγκροτήματος. Η μουσική που προκύπτει είναι κράμα στοιχείων από τη μουσική μας παράδοση, τις παραδόσεις άλλων χωρών, καθώς και ιδιαίτερων επιρροών, ακουσμάτων και μουσικών βιωμάτων των μελών του γκρουπ.

23.00 Fanfara Tirana

Ένα συγκρότημα που εκφράζει με συνέπεια και υψηλά ποιοτικά δεδομένα την παραδοσιακή μουσική της Αλβανίας αλλά και, γενικότερα, της ευρύτερης περιοχής. Αποτελείται από βιρτουόζους μουσικούς, ενώ η μουσική της χαρακτηρίζεται ως έθνικ τζαζ. Έχει διακριθεί και απέσπασε άριστες κριτικές όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και έχει δημιουργήσει το δικό της φανατικό κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ελληνικό κοινό ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ξεχωριστό αυτό μουσικό σχήμα στο Half Note Jazz Club, όπου κατά γενική ομολογία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, προκαλώντας ενθουσιασμό στους θεατές λόγω της ιδιαίτερης και ρυθμικής μουσικής που παίζει.

Η Fanfara Tirana, η σπουδαιότερη ορχήστρα πνευστών της Αλβανίας, έχει μια εντελώς νέα και εντυπωσιακή προσέγγιση στην παραδοσιακή μουσική της χώρας και αποτελεί μια πρωτοτυπία σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές ορχήστρες πνευστών. Στηρίζει τη μελωδική της βάση στο κλαρίνο, το άλτο σαξόφωνο, την τρομπέτα και το τενόρο σαξόφωνο εκφράζοντας το δικό της αυτοσχεδιαστικό στυλ…

Τετάρτη 25/5 – 21.00 Hybrid Trio + 1 (Ουγγαρία)

Varga Gergely σαξόφωνο, Tálas Áron πλήκτρα, Csízi László ντραμς featuring Tóth István κιθάρα
Ιδρύθηκε στα τέλη του 2008 όταν τα μέλη του ήταν ακόμη μαθητές του Μουσικοπαιδαγωγού Ωδείου του Miskolc. Τώρα που και οι τρεις είναι φοιτητές του τμήματος τζαζ της Μουσικής Ακαδημίας γνωρίστηκαν με τον κιθαρίστα István Tóth Jr. ο οποίος εντάχθηκε στο τρίο. Η μουσική του γκρουπ χαρακτηρίζεται από σύγχρονα ακούσματα που έχουν σχέση με τη μοντέρνα τζαζ και το jazz fusion. Στη μουσική του το Hybrid Trio προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια του παραδοσιακού τζαζ ύφους δημιουργώντας ένα περιβάλλον νέων και φρέσκων ακουσμάτων.

22.00 Katarina Koscova & The Illusions Trio (Σλοβακία)
Η καριέρα της τραγουδίστριας Katarína Koščová ξεκίνησε το 2005, όταν κέρδισε στο πρώτο Super Idol της χώρας της. Όμως η προσέγγισή της στη μουσική είναι διαφορετική από αυτή που θα περίμενε κανείς από τη νικήτρια ενός τέτοιου τηλεοπτικού διαγωνισμού / σόου. Στόχος της είναι πάντα η ποιοτική μουσική και τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν έχουν να κάνουν με την jazz, τη folk, το chanson κ.οκ. Η Katarina γράφει τους στίχους της στα σλοβακικά και πάντα αντλεί από τις λαϊκές παραδόσεις της πατρίδας της. Μαζί της είναι το Illusions Trio, ένα γκρουπ που παίζει στα όρια της jazz, του rock και του funk. Δημιουργήθηκε το 2008 από τους Andrej Karlik κιθάρα και Michal Fedor ντραμς, δυο νέους μουσικούς που όμως ήδη έχουν ξεχωρίσει στη σκηνή της Σλοβακίας. Το Illusions Trio συμπληρώνει ο μπασίστας Jozef Cingel και μαζί το γκρουπ έχει διακριθεί στο γνωστό διαγωνισμό Bratislava Jazz Days 2010…

23.00: Bernardo Sassetti Trio (Πορτογαλία)
Bernardo Sassetti: πιάνο, Carlos Barretto: μπάσο, Alexandre Frazão: ντραμς
Ο πιανίστας Bernardo Sassetti είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο σημαντικούς τζάζμεν της Πορτογαλίας σήμερα. Από τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν αφήνει μια ισχυρή προσωπική καλλιτεχνική σφραγίδα στην τζαζ σκηνή της χώρας του, καθώς είναι από τους μουσικούς που έχουν μια ισχυρή και μόνιμη σχέση – δημιουργική και επαγγελματική – με το μουσικό αυτό είδος. Το ίδιο ισχύει και για το τρίο του, που αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα και σταθερότερα γκρουπ της Πορτογαλίας. Οι τρεις μουσικοί παίζουν μαζί πάνω από 14 χρόνια – δηλαδή πριν αποφασίσουν να σχηματίσουν αυτό το τρίο. Η μουσική του ξεχωρίζει για την ποιότητα των συνθέσεων και για την φρεσκάδα του αυτοσχεδιασμού που εμπεριέχει – αφήνοντας πάντα περιθώριο στην έκπληξη της στιγμής…

Πέμπτη 26/5 – 21.00 Ibrahim Electric (Δανία)

Stefan Pasborg ντραμς, Jeppe Tuxen hammond B3, Niclas Knudsen κιθάρα
Τα τελευταία χρόνια, το Ibrahim Electric αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή ευρωπαϊκά τζαζ γκρουπ. Τα μέλη του – πέρα από τη δημοτικότητά τους ως ομάδα – έχουν ήδη ξεχωρίσει και ως ανεξάρτητες προσωπικότητες της δανέζικης τζαζ, στα αντίστοιχα όργανα. Και ενώ προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους,  φτιάχνουν ένα «μείγμα έμπνευσης» μέσα στο οποίο κανένα στυλ δεν απαγορεύεται! Ο κιθαρίστας Niclas Knudsen προέρχεται κυρίως από τη σύγχρονη τζαζ, αλλά η έμπνευσή του ξεκινάει από τις ρίζες της αφροκουβανέζικης μουσικής και του μπλουζ. Ο οργανίστας Jeppe Tuxen βρίσκεται μέσα στην παράδοση της σόουλ, του ροκ και του organ-funk των ΄60s. Ο ντράμερ Stefan Pasborg έχει δουλέψει με σύγχρονους τζάζμεν όπως τους Tomasz Stanko και Marc Ducret, όμως είναι σαφώς επηρεασμένος από τα ντραμς της Νέας Ορλεάνης και της Αφρικής. Μαζί οι τρεις δημιουργούν μια μουσική ενέργεια με αναφορές στον Jimi Hendrix, στον John Coltrane κ.ά. δίνοντας μια ξεχωριστή live εμπειρία στον ακροατή…

22.00 Nono Garcia & Tito Alcedo (Ισπανία)

Ο Tito Alcedo και ο Nono Garcia άρχισαν να παίζουν κιθάρα από παιδιά, στο Μπαρμπάτε, ένα ηλιόλουστο χωριό έξω από την Κάδιθ της Ανδαλουσίας, όπου γεννήθηκε το φλαμένκο. Η μουσική αυτού του ντουέτου έχει ενσωματώσει πολλές επιρροές: από το λεγόμενο ροκ της Ανδαλουσίας από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, μέχρι την τζαζ του Django Reinhardt και τη βραζιλιάνικη μουσική. Το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα με έντονο τον χαρακτήρα των δύο ταλαντούχων μουσικών. Η σύμπλευση, η ταυτότητα και η δεξιοτεχνία του Nono και του Tito προσφέρουν ένα ακρόαμα με δύο κιθάρες σε μια μοναδική μουσική βουτηγμένη σε επιρροές και επιδράσεις της τζαζ και της λαϊκής μουσικής του κόσμου, που ταυτόχρονα όμως φέρει πάντα έντονο τον χαρακτήρα του ισπανικού νότου, της άγριας και δημιουργικής Κάδιθ, μιας πόλης που πατάει σε δύο θάλασσες: στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό.

23.00 Michaela Rabitsch & Robert Pawlik (Αυστρία)

Η Michaela Rabitsch είναι τραγουδίστρια, συνθέτρια και η μοναδική στην Αυστρία κορυφαία γυναίκα μουσικός τζαζ τρομπέτας. Το αμερικανικό περιοδικό Jazzscene μάλιστα την χαρακτηρίζει ως «σύγχρονο θηλυκό Chet Baker». Η Michaela και ο  συνεργάτης της, ο συνθέτης και απίστευτα δεινός κιθαρίστας Robert Pawlik προσφέρουν πραγματική μουσική απόλαυση με το ρεπερτόριό τους, που περιλαμβάνει μελωδίες τζαζ, ποπ και λάτιν. Η κιθάρα του Robert μπορεί να δημιουργήσει ένα καθαρό μουσικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαχέεται η αίσθηση της εκφραστικής φωνής και η ευαίσθητη ερμηνεία  της Michaela στην τρομπέτα. Ειδικά οι πρωτότυπες, ατμοσφαιρικές συνθέσεις τους έχουν έναν μοναδικό γοητευτικό χαρακτήρα. Το εξαιρετικό αυτό τζαζ ζευγάρι από τη Βιέννη θέτει νέα πρότυπα στην unplugged ερμηνεία από ντουέτα και εντυπωσιάζει με συγκινητικά και ευχάριστα τραγούδια. Είναι ένα ντουέτο που υποκαθιστά ένα ολόκληρο γκρουπ – και αποτελεί την αυστριακή απάντηση στο ντουέτο Tuck & Patti.

Παρασκευή 27/5 – 21.00 Παντελής Στόικος & Trio Balkano

Ο Παντελής Στόικος είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς τρομπετίστες της σύγχρονης world jazz σκηνής του χώρου των Βαλκανίων. Ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική το 1990 και το 1994 παίρνει τα πρώτα μαθήματα στην τρομπέτα παράλληλα με το πιάνο. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και διακρίνεται σε πολλούς τομείς της μουσικής. Επικεντρώνεται στους ήχους της περιοχής του, της Μακεδονίας, επεκτείνοντάς τους με τεχνοτροπίες τζαζ και κλασικής μουσικής. Από το 1997 συνεργάζεται με τη Μπάντα της Φλώρινας και με πλήθος από γκρουπ και καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, της τζαζ, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης κ.ο.κ. Από το ντουέτο του Improvisation in Balkan Jazz προήλθε το Trio Balkano, με τον Λάκη Τζήμκα στο μπάσο και τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο στα ντραμς. Το γκρουπ επεκτείνει δημιουργικά τα όρια της παράδοσης και μπαίνει στο χώρο της σύγχρονης τζαζ έχοντας τη δική του ταυτότητα…

22.00 Marzio Scholten Quartet (Ολλανδία)

Marzio Scholten κιθάρα, Yaniv Nachum σαξόφωνο, Stefan Lievestro μπάσο, Mark Schilders ντραμς.
Ο κιθαρίστας Marzio Scholten θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους τζάζμεν της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής – τόσο ως κιθαρίστας όσο και ως συνθέτης. Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται από μια όμορφη μελωδική αίσθηση που συνδυάζεται με σύγχρονη ηχητική και ρυθμική προσέγγιση. Ο αυτοσχεδιασμός έχει σημαντική θέση στη μουσική του – όπως επίσης και η μεθοδολογία του, της ανάμειξης της σύγχρονης τζαζ με στοιχεία από άλλα μουσικά είδη. Από αυτή την άποψη, η μουσική του μπορεί να περιγραφεί ως σύγχρονη δημιουργική τζαζ ή, πιο σωστά, απλώς ως σύγχρονη μουσική: με βάθος, ένταση και γεμάτη από χρώματα. Το γκρουπ Marzio Scholten Quartet δημιουργήθηκε το 2003 και είναι η μακροβιότερη εν ενεργεία μπάντα του κιθαρίστα. Παρόλο που το κουαρτέτο έχει περάσει από διάφορες αλλαγές των μελών του, κατά την διάρκεια της πορείας του, παραμένει ο πυρήνας της μουσικής του Marzio Scholten και με αυτό εμφανίζεται σε συναυλίες και φεστιβάλ διεθνούς επιπέδου…

23.00 Τρίο Νίκου Αναδολή (Ελλάδα)

Πριν μισό χρόνο ο Νίκος Αναδολής κέρδισε παμψηφεί το πρώτο βραβείο στον «Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τζαζ Πιάνου Martial Solal» (Solal Martial International Jazz Piano Competition), που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στο Παρίσι. Αυτή η μεγάλη διάκριση, αφενός του ανοίγει τον δρόμο για εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο και αφετέρου επισφραγίζει μια αξιόλογη πορεία στη μουσική που ξεκινάει από τότε που ήταν τεσσάρων χρόνων κι άρχισε να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο. Ενάμιση χρόνο μετά ξεκίνησε μαθήματα κλασικού πιάνου. Η πορεία του είναι γεμάτη μάθηση και σπουδές, με αποκορύφωμα την «Προεδρική Υποτροφία» του μουσικού Πανεπιστημίου Berklee College of Music στη Βοστόνη (Η.Π.Α.), που απέσπασε το 2008 -όπου συνεχίζει να σπουδάζει πιάνο, ενορχήστρωση και διεύθυνση, με συνεχείς διακρίσεις-. Ο μόλις 20 ετών ταλαντούχος Νίκος Αναδολής συνθέτει μουσική και εμφανίζεται σε φημισμένα τζαζ κλαμπ (όπως το Blue Note της Νέας Υόρκης) και φεστιβάλ. Με το τρίο του, που αποτελείται από τους Δημήτρη Γουμπερίτση (κοντραμπάσο) και Σωτήρη Αναδολή (ντραμς) – δηλαδή τους παλιούς A Priori –, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο 11οΕυρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα…

Σάββατο 28/5 – 21.00 Τρίο Μάρθας Μαυροειδή

Η Μάρθα Μαυροειδή, μία νέα τραγουδίστρια που τη γνωρίσαμε μέσα από τις συνεργασίες της με τους Χειμερινούς Κολυμβητές και τη Σαβίνα Γιαννάτου, παρουσιάζει μουσικές επηρεασμένες από την παράδοση των Βαλκανίων. Έχει σπουδάσει μουσικολογία στην Αθήνα, εθνομουσικολογία στην Αγγλία και την Αμερική και σύγχρονη μουσική στην Ολλανδία. Έχει μελετήσει σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, βυζαντινή μουσική με τον Γιάννη Αρβανίτη, βουλγάρικο τραγούδι με την Tzvetanka Varimezova και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή. Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς συνθέτες σύγχρονης και εθνικής μουσικής και ήταν μέλος της UCLA Bulgarian Choir. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με τον Αντώνη Απέργη, τον Κώστα Θεοδώρου και έχει συμπράξει με τους Mode Plagal, την Λιζέτα Καλημέρη, τη Δόμνα Σαμίου και τον Ross Daly. Έχει συνθέσει μουσική για τις ταινίες «Princess Taste», «Pink River», «Ο ξεναγός» και τις παραστάσεις χοροθεάτρου «Μ» και «Παπαγάλος». Κυκλοφορεί ο δίσκος της, «Ο κήπος της Ρίλα», με εννέα δικά της τραγούδια, ένα του Αντώνη Απέργη και ένα του Παντελή Στόικου.

22.00 Ondrej Kabrna Trio (Τσεχία)

Ondřej Kabrna πιάνο, Jakub Antl μπάσο, Jan Chalupa ντραμς.
Το γκρουπ δημιουργήθηκε στα τέλη του 2009. Το ρεπερτόριο του αποτελείται κυρίως από original συνθέσεις με επίδραση από τη fusion και την κλασική μουσική. Το CD του, με τίτλο «Timeways», κυκλοφόρησε το 2010 και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Η μουσική του αποτελείται από συνθέσεις του πιανίστα Ondrej Kabrna και του μπασίστα Jakub Antl και το τρίο δίνει συχνά συναυλίες στην Πράγα και σε όλη την Τσεχία, καθώς ο Kabrna είναι πολύ γνωστός πιανίστας με πάρα πολλές συνεργασίες.

23.00 Nils Berg Cinemascope (Σουηδία)
Nils Berg πνευστά, προβολέας, Christopher Cantillo ντραμς, Josef Kallerdahl μπάσο.
Ο δημιουργός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σκανδιναβικής τζαζ. Συνεχίζοντας την παράδοση πρωτοπόρων μουσικών όπως ο Lars Gullin και ο Jan Garbarek, ο Nils Berg παρουσιάζει τη δική του εκδοχή της τζαζ σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Περνώντας την μέθοδό του μέσα από το YouTube, δανείζεται βίντεο από όλο τον κόσμο και συνθέτει καινούρια μουσική πάνω σ’ αυτά τα κλιπ. Μαζί με το τρίο αυτό από τη Στοκχόλμη, μέσω του προβολέα, μπορεί να βρίσκεται μια τάξη μαθητών του koto από την Ιαπωνία, ένας δεξιοτέχνης δάσκαλος του balafon από τη Γκάνα, και νεαροί από το Μπρουνέι που διασκεδάζουν σε μια καντίνα. Το σύνολο αποτελεί ένα έργο τέχνης που αξίζει κανείς να απολαύσει…

Κυριακή 29/5 – 21.00 David Laboriel Trio (Λουξεμβούργο)

Έχοντας κάνει τις σπουδές του σε ΗΠΑ και Ολλανδία, ο David Laboriel ίδρυσε το τρίο του το 2003, με το οποίο έκανε και τον πρώτο του δίσκο. Παράλληλα, δουλεύοντας με ποικίλα διεθνή σχήματα (The Orchestre Philharmonique de Luxembourg με τον Didier Lockwood και τις New York Voices, την Orchestre National de Jazz Luxembourg με τον George Duke, με τον Randy Brecker κ.ά.), ο εξαιρετικός αυτός μουσικός έκανε όνομα ως ένα από τα μεγάλα νέα ταλέντα της κιθάρας. Το γκρουπ του έχει πιστούς θαυμαστές σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Γαλλία και παρουσιάζει original συνθέσεις και στάνταρντς σε ένα αναβιωματικό στυλ της τζαζ του ’50 και του ’60, γεγονός που χαροποιεί το κοινό του.

22.00 Christian Mendoza Group (Βέλγιο)

1. Ο πιανίστας Christian Mendoza γεννήθηκε στο Περού, όμως ζει μόνιμα στο Βέλγιο. Αρχικά, ως αυτοδίδακτος μουσικός, σπούδασε στα Ωδεία της Γάνδης και των Βρυξελλών, με σπουδαίους δασκάλους της τοπικής τζαζ σκηνής. Παράλληλα, παρακολούθησε εργαστήρια και σεμινάρια με μεγάλους Αμερικανούς και Ευρωπαίους μουσικούς και, από το 2006 που πήρε το δίπλωμά του, παίζει με διάφορα μουσικά σύνολα (ντουέτα και μεγάλες ορχήστρες) ευρείας κλίμακας της τζαζ, από την παραδοσιακή έως τις σύγχρονες τάσεις της. Οι εμπειρίες του εκτείνονται και στην world music, τη σύγχρονη κλασική, την σάλσα, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό ή ακόμα και στην ποπ μουσική. Επίσης, συνεργάζεται με χορευτικά γκρουπ, έχει ένα δικό του τρίο και ως sideman εμφανίζεται και με άλλα σχήματα, ενώ είναι δημιουργός του Christian Mendoza Group με το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ Tremplin Jazz d΄Αvignon το 2009…

23.00 Big Band Δήμου Αθηναίων

Τέλος, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του σημαντικού αυτού πολιτιστικού θεσμού για τα μουσικά δρώμενα της Αθήνας, θα  πραγματοποιηθεί, παράλληλα και η έκθεση τζαζ φωτογραφίας των Χρήστου Κοψαχείλη και Λευτέρη Αρβανίτη.

Η πρώτη εντύπωση από τις φωτογραφίες του Χρήστου Κοψαχείλη είναι αυτή της απόλυτης συμμετοχής. Η έλλειψη κάθε είδους σκηνοθετικής επιμέλειας είναι χαρακτηριστική, όπως ακριβώς και η αίσθηση ότι ο δημιουργός χρησιμοποιεί τη μηχανή του σαν μουσικό όργανο, εναρμονίζοντας το σόλο και περιμένοντας την κατάλληλη, τη μοναδική στιγμή που θα δώσει ξεχωριστό χρώμα στον ήχο. Η εντύπωση αυτή παραμένει και επαυξάνεται. Η τεχνική του παίζεται στο ασπρόμαυρο χρώμα, όμως το φως του είναι ζωντανό… Όπως στη τζαζ…

Το μόνιμο θέμα του Λευτέρη Αρβανίτη είναι η μουσική και τα στιγμιότυπα που «πιάνει» η μηχανή του και αφορούν στη χρωματική αρμονία του κομματιού, στη συγκινησιακή ένταση του ήχου, στην εκφραστική αγωνία του καλλιτέχνη. Και αυτό που αποτυπώνει στα «στιγμιαία» πορτρέτα του μένει στο βλέμμα και στο νου του θεατή ως «ακρόαμα» ποικίλων λεπτομερειών, οι οποίες  στη μουσική βιώνονται μόνο μέσω της επαναληπτικής – ή επανειλημμένης – ακρόασης. Η μουσική εμπειρία απλώνεται το ίδιο λεπτομερειακά, σε δυο διαστάσεις…».