Η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) είναι, εδώ και 11 χρόνια, μια καθιερωμένη πραγματικότητα για τους κατοίκους της πόλης αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες της, Έλληνες και ξένους βιβλιόφιλους και επαγγελματίες του εκδοτικού κόσμου.

H ΔΕΒΘ πραγματοποιείται υπό τη διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού/ Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και της ΔΕΘ-Helexpo, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Τιμώμενη χώρα για το 2014: Ισραήλ

Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2008 στην 5η διοργάνωση της, με πρώτη τη Γαλλία, ενώ ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια: το 2009 η Γερμανία, το 2010 η Κίνα, το 2011 οι χώρες της Μέσης Ανατολής, το 2012 η Σερβία και το 2013 η Μεγάλη Βρετανία.

Το Ισραήλ συμμετέχει στην ΔΕΒΘ από την πρώτη κιόλας χρονιά και επίσης σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες έχει συχνά προσκαλέσει Ισραηλινούς συγγραφείς στην Έκθεση για να συμμετάσχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Οι «λογοτεχνικές» ανταλλαγές με το Ισραήλ ξεκινούν «επισήμως» μια δεκαετία πριν, με την 1η συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών συγγραφέων  που πραγματοποιήθηκε το 2003 στην Καλαμάτα (σε συνδιοργάνωση Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα) ενώ ακολούθησαν τρεις ακόμη, στην Ιερουσαλήμ, στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 60 περίπου τίτλοι μεταφρασμένων από τα εβραϊκά βιβλίων (σύμφωνα με την καταγραφή της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ), ενώ αντίστοιχα 30 ελληνικοί τίτλοι μεταφρασμένοι στα εβραϊκά καταγράφονται στο  αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων του ΕΚΕΒΙ. Παράλληλα, πολλοί σημαντικοί σε παγκόσμιο επίπεδο Ισραηλινοί συγγραφείς όπως οι: Άμος Οζ, Αβραάμ Γεοσούα, Νταβίντ Γκρόσμαν, Έντγκαρτ Κέρετ κ.ά. έχουν προσκληθεί στη χώρα μας και κάθε νέο τους βιβλίο αποτελεί είδηση για τους βιβλιοκριτικούς αλλά και  τους πιστούς αναγνώστες τους.

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα δηλώσουν «παρών» περισσότεροι από 180 εκδοτικοί οίκοι, από την Ελλάδα και άλλες χώρες, πολιτιστικοί οργανισμοί και πνευματικοί φορείς. Θα πραγματοποιηθούν 200 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων συγγραφέων αλλά και παράλληλα δρώμενα σ’ όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης όπου θ’ αναδειχθεί η σχέση του βιβλίου με τις άλλες τέχνες.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα συνοπτικά:

-Αφιέρωμα: «Η Ευρώπη: Ταυτότητα και ετερότητα»

-Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατό του

-Επετειακό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Μικρό φεστιβάλ κόμικς – graphic novels

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα ξεχωριστό φεστιβάλ αφιερωμένο στα κόμικς. Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο (100τ.μ.), παρουσιάζονται από εκδόσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών και θεματικές εκθέσεις κόμικς αντιπροσωπευτικές της σύγχρονης παγκόσμιας αλλά και ελληνικής σκηνής, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά συζητήσεις και εργαστήρια για παιδιά και για μεγάλους.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:ΕΙΠ/ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με την ομάδα COMICDOM

Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στην Έκθεση θα φιλοξενηθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και άλλων φορέων, θα οργανωθούν 65 εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

-παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. για παιδιά και εφήβους (οργανωμένες ομάδες και για μεμονωμένοι επισκέπτες)

-έκθεση εικαστικών με τίτλο «Παίζουμε με παραμύθια»

-παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών

-γνωριμία των παιδιών με την ποίηση: «χνάρια» από στίχους Ελλήνων ποιητών για παιδιά –και όχι μόνο- θα οδηγούν τα παιδιά στην Παιδική Γωνιά, όπου θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν τους δικούς τους στίχους.

-ημερίδες, ομιλίες και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (αιτήσεις)

Αιτήσεις για οργανωμένες επισκέψεις μαθητών μπορούν να υποβληθούν έως τις 8 Απριλίου 2014 και θα καλυφθούν με σειρά προτεραιότητας.

Οι επισκέψεις των οργανωμένων ομάδων θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Μαΐου από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Η επίσκεψη περιλαμβάνει συμμετοχή σε κάποια από τις εκδηλώσεις για παιδιά ή εφήβους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα περιήγησης οργανωμένων ομάδων στο χώρο της Έκθεσης ανεξάρτητα από τις εκδηλώσεις, με την ευθύνη των συνοδών εκπαιδευτικών. Υπάρχει τέλος δυνατότητα επίσκεψης οργανωμένων ομάδων και τα απογεύματα, καθώς επίσης στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με συμμετοχή στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Η κατανομή των σχολείων, η ημέρα και η ώρα επίσκεψης θα καθοριστούν σύμφωνα με το διαμορφωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Εφόσον η αίτησή σας γίνει δεκτή, θα ενημερωθείτε για την ημέρα και ώρα επίσκεψης καθώς και για την εκδήλωση την οποία θα παρακολουθήσουν οι μαθητές.

Πέρα από το πρόγραμμα οργανωμένων εκδηλώσεων για παιδιά και εφήβους, την Έκθεση μπορούν να επισκέπτονται μαθητές και για απλή περιήγηση στα περίπτερα των εκθετών και τις θεματικές γωνιές, συνοδευόμενοι από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.

180 εκδότες..4 ημέρες..200 εκδηλώσεις…


Μείνετε συντονισμένοι!