Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ελένη Παπαϊωάννου: εγκατάσταση στον κήπο της Elika Gallery

Ελένη Παπαϊωάννου: εγκατάσταση στον κήπο της Elika Gallery
Η γκαλερί Elika έχει τη χαρά να παρουσιάσει στο χώρο του κήπου της, μια μόνιμη γλυπτική – ηχητική εγκατάσταση της εικαστικού

Ελένης Παπαϊωάννου , από τις 7 Ιουνίου 2011.

Πρόκειται για το έργο Heterotopia, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά την επιτυχή παρουσίαση του στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Matadero στη Μαδρίτη το 2007.

 

Το έργο Heterotopia – τίτλος δανεισμένος από το ομώνυμο έργο του Μ.Foucault - είναι μια γλυπτική - ηχητική εγκατάσταση που μιμείται το περιβάλλον ενός κήπου. Αποτελείται από φυτά ενυδρείου μέσα σε ένα σύστημα σωληνώσεων που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται μαζί. Το σύστημα συμπληρώνουν τέσσερα ηχεία, από τα οποία ακούγονται φράσεις στην ισπανική γλώσσα. Πρόκειται για αποσπάσματα από συνεντεύξεις κατοίκων της Μαδρίτης, σχετικά με τον ιδανικό τους τόπο. Ο ήχος, επεξεργασμένος τόσο νοηματικά όσο και καθαρά ηχητικά, αφήνει μετέωρες απαντήσεις σχετικά με τον ιδανικό τόπο δημιουργώντας έναν σύνδεσμο μεταξύ υπαρκτού και ιδεατού χώρου.

 

 

Η ετεροτοπία λειτουργεί ως χώρος έκφρασης επιθυμιών, αλλά και ως εργαστήριο - φυτώριο ερευνώντας την αντίληψη του θεατή στην σχέση που έχει ο υπαρκτός χώρος και χρόνος με τον \"άλλο τόπο\".

 

H Ελένη Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο.  Ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Βακαλό και συνέχισε στην Α.Σ.Κ.Τ. (Πτυχίο γλυπτικής, εργαστήριο Γ. Λάππα, 2000) και  στη U.d.K. (MA Art in Context, 2004) στο Βερολίνο.

 

Είναι η τέταρτη ατομική της παρουσίαση  (Etude for Paradise, Αγγλικανική εκκλησία, Αθήνα 2009, Piero inside-out Kultur in Koernerkiez, Βερολίνο 2005, Eintagsfliegen Galerie Schillerpalais, Βερολίνο 2003) ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων: Matadero Contemporary Art Center, Madrid (2007); Berlinische Galerie, Museum fuer  moderne Kunst, Fotografie und Architektur, Berlin (2002)

 

Σχετικές ειδήσεις
«περιοδικός», ατομική έκθεση του Julien Cadoret στο Beton 7
20.01.2017 14:13
To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Julien Cadoret με τον τίτλο “περιοδικός”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς, εγκατάσταση in situ, σχολιάζοντας και διερευνώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες πολιτιστικές πρακτικές.
Little Man, έκθεση του Νίκου Παπαδημητρίου στη γκαλερί Elika
21.12.2016 11:12
Μετά το Gallery Trophy και το glorious days o Νίκος Παπαδημητρίου επιστρέφει στην Αθήνα με την νέα του ατομική έκθεση Little man στην γκαλερί Elika.
Fleeting Glance: η εγκατάσταση της Μαρίας Οικονόμου στο Τριανόν
21.10.2016 16:50
Η εγκατάσταση της διεθνούς εικαστικού Μαρίας Οικονόμου, με τίτλο Fleeting Glance, θα παρουσιαστεί στον Κινηματογράφο Τριανόν, από 1 έως 30 Νοεμβρίου 2016.
Crossing Borders - Becoming European: Εγκατάσταση της Ελενας Εφέογλου στην Myrό Gallery
24.05.2016 14:27
Η Myrό Gallery παρουσιάζει στον χώρο της Βιτρίνας της την εγκατάσταση της Έλενας Εφέολγου με τίτλο "Crossing Borders - Becoming European", από την Πέμπτη 2 Ιουνίου έως και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016.
Ύπνος project: Ηχητικός περίπατος και εγκατάσταση στο Α' Κοιμητήριο
20.05.2016 11:49
Οι δράσεις του Ύπνος Project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται από τις 28 Μαΐου έως τις 19 Ιουνίου με έναν ηχητικό περίπατο και μια ηχητική εγκατάσταση στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.