Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αποχαιρετισμός - Farewell στο Φεστιβάλ Αθηνών

Αποχαιρετισμός  - Farewell στο Φεστιβάλ Αθηνών
O Αποχαιρετισμός είναι η συνάντηση δύο τεχνών για τη δημιουργία μίας ξεχωριστής περφόρμανς, που επιχειρεί να προσεγγίσει την έννοια του

αποχαιρετισμού: δέκα ηθοποιοί θα συναντήσουν αντίστοιχα δέκα εικαστικούς, για να εργαστούν μαζί πάνω στο συγκεκριμένο θεματικό πλαίσιο, με σκοπό να παράγουν διαφορετικά «ζωντανά έργα».

 

Αυτή η έκθεση-παράσταση-πείραμα θα λάβει χώρα στον ιδιαίτερο χώρο της Kunsthalle Athena, τον καινούριο χώρο τέχνης που έχει δημιουργηθεί σε ένα μισο-εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό κτίριο στον Κεραμεικό.

 

 

Ο Αποχαιρετισμός εκτυλίσσεται σε όλο το κτίριο, στους χώρους του οποίου παρουσιάζονται οι διάφορες περφόρμανς. Κάποιες διαρκούν πέντε ώρες και κάποιες άλλες έχουν μικρότερη διάρκεια και επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των πέντε ωρών. Έτσι, οι θεατές θα μπορούν να διαλέγουν την πορεία τους στο χώρο και να παρακολουθήσουν κατά βούληση ό,τι τους ενδιαφέρει και για όσο θέλουν. «Οι θεατές μπαίνουν στην Kunsthalle όπως μπαίνουν σε έναν εκθεσιακό χώρο, με τη διαφορά ότι εδώ υπάρχουν ζωντανά εκθέματα, περφόρμανς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Ανάλογα με το τι τον ενδιαφέρει, ο κάθε θεατής μπορεί να προχωρήσει, να σταματήσει μπροστά σε κάτι. Υπάρχουν περφόρμανς που είναι πιο διαδραστικές, άλλες που έχουν πιο προσωπική επαφή με τον θεατή, άλλες που ο θεατής δεν μπορεί να δει παρά μόνο από απόσταση. Και όλα αυτά διαμορφώθηκαν από τις πρόβες και θα διαμορφωθούν ίσως και κατά της διάρκεια της παράστασης. Είναι μία ζωντανή work in progress», λέει η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα που είχε την ιδέα του Αποχαιρετισμού, μαζί με την θεωρητικό τέχνης Μαρίνα Φωκίδη.

 

Ενώ το πάντρεμα των τεχνών δεν είναι κάτι καινούριο στο θέατρο, με τον Αποχαιρετισμό  επιχειρείται κάτι νέο: οι καλλιτέχνες , ηθοποιοί και εικαστικοί, βρίσκονται για πρώτη φορά όλοι μαζί στον χώρο της Kunsthalle Athena, αντιμέτωποι με την πρόκληση να συνεργαστούν στην ερμηνεία ενός έντονα βεβαρημένου συναισθηματικά θέματος. Οι ομάδες ή τα ζευγάρια που θα προκύψουν δεν είναι προσχεδιασμένα, αλλά δημιουργούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, κάτω από τον συντονισμό της επιμελητικής ομάδας.

 

 

Ο «αποχαιρετισμός» στην προκειμένη περίπτωση αντιμετωπίζεται στην πιο διευρυμένη εννοιολογικά εκδοχή του, όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά και μέσα στις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του. Οι καλλιτέχνες καλούνται να προσεγγίσουν δίπολα που συγγενεύουν με την έννοια του αποχαιρετισμού, όπως χαρά/ πίκρα, ελευθερία/ χωρισμός, λύτρωση/ φόβος, αναμονή/ νοσταλγία, ελπίδα/ απογοήτευση, συνήθεια/ αλλαγή, παλιός/ καινούργιος κόσμος, ζωή/ θάνατος. Όλα αυτά μοιάζουν να συγγενεύουν ιδιαίτερα με την καμπή που βιώνουμε στη σύγχρονη πραγματικότητα, το οικείο που χάνεται και τα νέα δεδομένα που έρχονται, ένα ανακάτεμα των δεδομένων, όπως το γνωρίζουμε.

 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί
Γιώργος Βαλαής, Κωνσταντίνα Βούλγαρη , Στεφανία Γουλιώτη, Άντζελα Μπρούσκου, Μαρία Πανουργιά, Αγγελική Παπούλια, Γιάννης Στάνκογλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Θεοδώρα Τζήμου, Ιωάννα Τσάμη

 

και οι εικαστικοί
Κωστής Βελώνης, Χριστίνα Δημητριάδη, Παντελής Μάκκας, Αλέξανδρος Μιστριώτης, Θοδωρής Προδρομίδης, Παντελής Παντελόπουλος, Δημήτρης Παπαδάτος, Σωκράτης Σωκράτους, Δημήτρης Τάταρης

 

Συμβουλευτική επιτροπή: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Άντζελα Δημητρακάκη, Έλενα Καρακούλη, Νίκος Παπαστεργιάδης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης

 


Επιμέλεια Θέμις Μπαζάκα, Μαρίνα Φωκίδη

Επιμέλεια

 

 

Σχετικές ειδήσεις
28.12.2016 12:12
Το "Buy me" είναι μια devised σπονδυλωτή παράσταση που επιχειρεί να προσεγγίσει την κατανάλωση ως τρόπο ζωής και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με αυτήν.
Τo Βιβλίο του Εαυτού μου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή στο Bios
20.12.2016 12:59
O Χρήστος Πασσαλής, μέλος της ομάδας Βlitz, και σε συνεργασία με τους Eλένη Βεργέτη, Νίκο Φλέσσα και Βάσια Ατταριάν, επιχειρεί να στήσει από τις 7 Ιανουαρίου στο Βiοs μια ιδιαίτερη παράσταση/περφόρμανς χωρισμένη σε κεφάλαια με το γενικό τίτλο «Το Βιβλίο του εαυτού μου».
4, του Rodrigo Garcia στο Φεστιβάλ Αθηνών
13.06.2016 16:23
Ο ανατρεπτικός Αργεντίνος καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία, το «τρομερό παιδί του σύγχρονου θεάτρου», επισκέπτεται για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών, με την τελευταία του παραγωγή: 4.
Η εντυπωσιακή performance του Φίλιππου Τσιτσόπουλου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
06.04.2016 13:18
Τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Απριλίου, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη η performance του διακεκριμένου δημιουργού, Φίλιππου Τσιτσόπουλου, με τίτλο «Ένα μακρύ αντίο, λοιπόν, σε ολόκληρο το μεγαλείο μου» («A long farewell to all my greatness»).
Αλληλεγγύη: Η εκδίκηση του καλού: 24 ηθοποιοί και 14 ποιητές ενώνουν τη φωνή τους για τους πρόσφυγες
23.03.2016 10:27
Αθήνα και Θεσσαλονίκη συντονίζονται στην ίδια εκδήλωση με το κοινό σύνθημα: «Η Αλληλεγγύη είναι η εκδίκηση του καλού». 14 ποιητές, 24 ηθοποιοί και 3 μουσικοί ενώνουν τη φωνή τους σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, 16.00-18.00.