Η κωμωδία του Πιέρ Ετέξ «Yoyo» θα βρει και πάλι τον δρόμο  των κινηματογραφικών αιθουσών, σε νέες ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες …

από την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011. 

Σύνοψη

O Γιογιο είναι δισεκατομμυριούχος o οποίος, αν και έχει όλα όσα κάποιος μπορεί να φανταστεί και ζει σε ένα υπέροχο τεράστιο κάστρο, δεν είναι ευτυχισμένος. Ερωτεύεται μια όμορφη χορεύτρια ενός τσίρκου αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να είναι μαζί. Η κατάρρευση στο χρηματιστήριο έχει αποτέλεσμα την πτώχευσή του και έτσι είναι πια ελεύθερος να ακολουθήσει το τσίρκο και να βρει την αγαπημένη του. Οι δυο τους αποκτούν ένα γιο που αργότερα γίνεται διάσημος σταρ και χρησιμοποιεί την περιουσία του για να αγοράσει το κάστρο του πατέρα του. Αυτή τη φορά όμως ο πατέρας του αποφασίζει να παραμείνει στο τσίρκο…

Γαλλία, 1965, α/μ, 92\’

Η ταινία, γυρισμένη στο ύφος των ταινιών του Ζακ Τατί και του Τσάπλιν, με άψογο στυλιζάρισμα και την ασπρόμαυρη φωτογραφία, θεωρείται από τα αριστουργήματα του Γαλλικού σινεμά και αποθεώθηκε το 1965 στις Κάννες όταν και ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα.

ΠΙΕΡ ΕΤΕΞ


Εάν κάποιος έπρεπε να περιγράψει τη ζωή και το έργο του Πιερ Ετέξ με μία λέξη, η πρώτη που έρχεται στο μυαλό είναι \”κλόουν\” ακόμα κι αν χρησιμοποιείται συχνά υποτιμητικά από τους συγχρόνους μας. Το έργο του Ετέξ στο τσίρκο, στο μιούζικ χολ, στις ταινίες του, στα γραπτά του και στη ζωγραφική μαρτυρούν το ότι είναι άξιος κληρονόμος της μακράς παράδοσης των κλόουν.

Αλλά τι ακριβώς είναι ένας κλόουν; Πάνω απ\’ όλα, είναι ένας μοναδικός χαρακτήρας, που διαμορφώνεται από την ίδια τη φύση του καλλιτέχνη, ο οποίος σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του μέσα από πολλαπλές εμπειρίες και γνώσεις που έχουν αποκτηθεί επάνω στο ταπί ή στη σκηνή.

Ο Πιερ Ετέξ γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1928 στην πόλη Ροάν στο Λίγηρα και είναι κωμικός, κλόουν και σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε στενά με τον σπουδαίο σεναριογράφο Ζαν-Κλοντ Καριέρ σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μάλιστα το 1962 κέρδισαν από κοινού το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το Feliz Aniversario.

Ο Πιερ Ετέξ έχει συνεργαστεί είτε ως ηθοποιός, είτε ως βοηθός σκηνοθέτης είτε ως υπεύθυνος για τις κωμικές σκηνές με σπουδαίες προσωπικότητες της έβδομης τέχνης όπως ο Ρομπέρ Μπρεσόν, ο Ναγκίσα Οσίμα, ο Οτάρ Ιοσελιάνι, ο Τζέρι Λιούις και φυσικά ο Ζακ Τατί ο οποίος είχε και μεγάλη επιρροή στο έργο του.

Η ζωή του Πιερ Ετέξ με μια ματιά:

1928: Γεννιέται στη Ροάν.
1954: Γνωρίζει τον Ζακ Τατί.
1958-61: Εμφανίζεται σε διάφορα καμπαρέ και μιούζικ χολ.
1958: Εικονογραφεί το βιβλίο Οι Διακοπές του Κυρίου Ιλό σε κείμενα Ζαν-Κλοντ Καριέρ.
1961: Σκηνοθετεί την πρώτη μικρού μήκους ταινία το Rupture.
1963: Κερδίζει το Όσκαρ για το μικρού μήκους φιλμ Heureux Anniversaire.
1963-1970: Σκηνοθετεί πέντε ταινίες μεγάλου μήκους: Le Soupirant, Yoyo, Tant qu’on a la Santé, Le Grand Amour (Ο μεγάλος Έρωτας) και Pays de Cocagne.
1971: Περιοδεύει με το Τσίρκο Pinder και τη σύζυγό του Ανί Φρατελινί.
1973: Ιδρύει την Εθνική Σχολή του Τσίρκο με την Ανί Φρατελινί.
1985: Γράφει το πρώτο θεατρικό του  L’Age de Monsieur est avancé και εμφανίζεται στην ταινία του Ναγκίσα Οσίμα Max mon Amour.
1989: Σκηνοθετεί το πρώτο φιλμ μυθοπλασίας με το φορμάτ πανοραμικής κινηματογράφησης Omnimax το J’écris dans l’espace.
2001: Δημοσιεύει διάφορες συλλογές πεζών και εικονογραφήσεων, μεταξύ των οποίων τα Critiquons la Caméra και Il faut appeler un clown, un clown.
2006: Εμφανίζεται στην ταινία του Οτάρ Ιοσελιάνι Jardin en Automne.
2009: Κυκλοφορεί το βιβλίο Textes et textes-Etaix και παίζει στην ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ Micmacs.
2010: Εμφανίζεται για άλλη μια φορά σε ταινία του Οτάρ Ιοσελιάνι το Chantrapas, αλλά και στην τελευταία ταινία του Άκι Καουρισμάκι Le Havre.

Αγαπητέ κύριε,

Συναντηθήκαμε φευγαλέα, όχι πολύ καιρό πριν, στο Cheval d\’Or. Στο Τόκιο είδα και απόλαυσα την ταινία σας Le Soupirant που μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν μόνο τρεις πράξεις! Μόλις είδα το Yoyo στο Παρίσι και αν με ρωτήσει κάποιος εάν μου αρέσει θα απαντούσα: είναι μια όμορφη ταινία στην οποία αγάπησα κάθε πλάνο και κάθε ιδέα και που μου έμαθε πολλά για το σινεμά.
Με τις θερμότερες ευχές μου και τον θαυμασμό μου,
 

Φρανσουά Τριφό

 

Αγαπημένε φίλε
Σ\’ ευχαριστώ για τα γραπτά σου. Από καιρό σε καιρό έχουμε ανάγκη έναν λόγο όπως ο δικός σου, ώστε να μην χάσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Λειτουργεί θετικά. Είσαι πραγματικά σπάνιος …
Φιλικά,
 

Ρομπέρ Μπρεσόν