Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

ΑΑΟ: Architecture, design and art

ΑΑΟ: Architecture, design and art
Σε συνέχεια του πρώτου διεθνούς Συνεδρίου των δράσεων ΑΑΟ: Ηθική / Αισθητική που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών

Τεχνών της Αθήνας, των έξι Ακαδημαϊκών Εργαστηρίων, και του Athens Here and Now με διαδραστικά έργα στο κέντρο της Αθήνας, οι δράσεις ΑΑΟ προχωρούν σε ένα δεύτερο διεθνές Συνέδριο και μία κεντρική έκθεση, και τις δύο παράλληλές της εκθέσεις, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.


Μέσα από το πρώτο συνέδριο διερευνήθηκε η γενική πλατφόρμα ηθική και αισθητική στη θεωρητική της βάση όσο και οι χωρικές μεταφράσεις αυτής της σχέσης στις νέες χωρικές και επιμελητικές πρακτικές, σε καλλιτεχνικά έργα αλλά και μέσα από αρχιτεκτονικές, αστικές αλλά και τοπολογικές προσεγγίσεις.

 

Στο δεύτερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου και 7 Ιουνίου 2011 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, θα παρουσιαστούν τα έργα των συμμετεχόντων της κεντρικής έκθεσης, οι ευφάνταστες στρατηγικές που υιοθέτησαν, καθώς και τα μέσα και οι στόχοι των έργων τους μέσα σε ένα πνεύμα αποτίμησης των σύγχρονων επιτακτικών κοινωνικών και οικολογικών αναγκών και αντιμετώπισής τους.

 

Πρόγραμμα συνέδριου:


Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011


16:30 Εγγραφές
17:00 Επίσημη έναρξη συνεδρίου
Χαιρετισμοί
17:20 Λίνα Στεργίου
17:30 Cameron Sinclair/Architecture for Humanity
18:00 John Peterson/Public Architecture
18:30 Santiago Cirugeda/Recetas Urbanas
19:00 ‘Αννη Πλατανιώτη /γραφείο Αλέξανδρου Τομπάζη
Συζήτηση
20: 30 Εγκαίνια έκθεσης

16:30 Εγγραφές17:00 Επίσημη έναρξη συνεδρίουΧαιρετισμοί17:20 Λίνα Στεργίου17:30 Cameron Sinclair/Architecture for Humanity18:00 John Peterson/Public Architecture18:30 Santiago Cirugeda/Recetas Urbanas19:00 ‘Αννη Πλατανιώτη /γραφείο Αλέξανδρου ΤομπάζηΣυζήτηση


Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011


16:30 Εγγραφές
17:00 Mauricio Corbalan & Teddy Cruz
17:30 Ross Evans/Worldbike
18: 00 Matt Passmore & Teresa Aguilera/Rebar
18:30 Corinne Matesich/Futurefarmers
19:00 Eelko Moorer
19:30 Joan Heemskerk & Dirk Paesmans/Jodi
Συζήτηση

16:30 Εγγραφές17:00 Mauricio Corbalan & Teddy Cruz17:30 Ross Evans/Worldbike18: 00 Matt Passmore & Teresa Aguilera/Rebar18:30 Corinne Matesich/Futurefarmers19:00 Eelko Moorer19:30 Joan Heemskerk & Dirk Paesmans/JodiΣυζήτηση

Δεξίωση

Η κεντρική έκθεση των δράσεων ΑΑΟ: Ηθική / Αισθητική θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς από τις 6 Ιουνίου ως και τις 31 Ιουλίου 2011. Τα ζητήματα που τίθενται μέσα από τη δομή της κεντρικής έκθεσης διερευνούν την επίδραση των νέων συμμετοχικών διαδικασιών στο πεδίο των χωρικών πρακτικών καθώς και τα σημεία σύγκλισης και διαφοροποίησης μεταξύ αισθητικής φόρμας και ιδεολογικού υπόβαθρου όσον αφορά την αυτοαναφορικότητα και την ταυτότητα.

Πρώτη θεματική ενότητα
Ακτιβισμός. Ομάδες με όραμα

Συμμετέχουν:
TEDDY CRUZ, ΗΠΑ, αρχιτέκτονες
ARCHITECTURE FOR HUMANITY, ΗΠΑ, αρχιτέκτονες
DARRYL SMITH/LAURIE LAZER, HΠΑ, καλλιτέχνες
REBAR, ΗΠΑ, ντιζάινερ/ καλλιτέχνες
ΔΙΚΤΥΟ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, Ελλάδα, αρχιτέκτονες

Ενότητα Κοινωνία & Αισθητική
Συμμετέχουν:


PUBLIC ARCHITECTURE, ΗΠΑ, αρχιτέκτονες
RECETAS URBANAS, Ισπανία, αρχιτέκτονες
FUTUREFARMERS, ΗΠΑ, καλλιτέχνες
WORLDBIKE, ΗΠΑ, ντιζάινερ
PPT_TLab, Ελλάδα, αρχιτέκτονες

Ενότητα Ταυτότητα. Ηθική του επαγγέλματος

Συμμετέχουν:
DROOG, Ολλανδία, ντιζάινερ
FRANK HAVERMANS, Ολλανδία, καλλιτέχνης
SARAH WIGGLESWORTH, Αγγλία, αρχιτέκτων
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ, Ελλάδα, αρχιτέκτων
ΕΜΕCO-THE COCA-COLA COMPANY, ΗΠΑ, ντιζάινερ

 

Ενότητα Δράση – Αντίδραση

Συμμετέχουν:
DO-HO SUH, Κορέα, καλλιτέχνης
JASON MILLER, ΗΠΑ, ντιζάινερ
EELKO MOORER, Αγγλία/Ολλανδία, ντιζάινερ
JODI, Ολλανδία/Βέλγιο, καλλιτέχνες
Η αντίθεση προς την επικρατούσα κοινωνικοπολιτική τάξη είναι ο κοινός παρονομαστής πολλών έργων.
Όμως, κατά κάποιον τρόπο, αυτό που τελικά προκαλεί την αντίδραση στη μικρο-δομή είναι αυτές οι ίδιες οι παγκόσμιες μακρο-δομές του καπιταλιστικού μοτίβου παραγωγής.

 

 

Παράλληλες εκθέσεις

Slow Down Rooms (Αίθουσες Επιβράδυνσης)

 

Η παράλληλη αυτή έκθεση, με επιμελήτρια την Ίρις Κρητικού, παρουσιάζει νέους Έλληνες καλλιτέχνες
που εστιάζουν στην ιδέα της ανακύκλωσης, υιοθετούν χειρωνακτικές μεθόδους και πειραματίζονται με διάφορα υλικά για να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις με γνώμονα τους συγκεκριμένους εκθεσιακούς χώρους.

 

Συμμετέχουν:
Μάριος Άγγελος Βουτσινάς
Πέννυ Γκέκα & Απόστολος Παπαγεωργίου
Γεωργία Γκρεμούτη
Βαγγέλης Θεοδωρίδης
Ελένη Καραγιάννη
Πάνος Κόμπης
Έλενα Παπαδημητρίου
Χρίστος Σιμάτος
Δημήτρης Σκουρογιάννης
Αμαλία Σταυρουλάκη
Athens Here and Now (Αθήνα Εδώ και Τώρα)

 

Η δεύτερη παράλληλη αυτή έκθεση παρουσιάζει με έξι εγκαταστάσεις τόσο τη διαδικασία όσο και τα αποτελέσματα των έξι αντίστοιχων ακαδημαϊκών εργαστηρίων των δράσεων ΑΑΟ που καταπιάστηκαν με σύγχρονα έντονα αστικά και κοινωνικά ζητήματα της Αθήνας. Η επιμέλεια και ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας διδασκόντων και συμμετεχόντων στα εργαστήρια.

 

Συμμετέχουν:
Parsons The New School for Design, New York
Universite de Paris 8, CITU Research of Paragraph Laboratory
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Aνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ψηφιακών Μέσων Τέχνης

 

Δράση
Rebar ‘Commonspace’, Τετάρτη 8 & Πέμπτη 9 Ιουνίου, ώρα 16:00 & 17:00
Ισόγειος εκθεσιακός χώρος, Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς

 

Το project Commonspace της ομάδας Rebar αφορά στην πειραματική αξιολόγηση των «ιδιόκτητων ανοιχτών δημόσιων χώρων» (privately-owned public open spaces – POPOS) του Σαν Φρανσίσκο.
Οι performances της Rebar παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς πολυπλοκότητας, από ανεπαίσθητες συντονισμένες ομαδικές συμπεριφορές μέχρι σύνθετες οργανωμένες εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και το Nappening. Το Nappening είναι ένας χώρος ανοικτός για έναν απογευματινό υπνάκο, μια μικρή ξεκούραση από την καθημερινότητα, σε μία σιέστα, που ανήκει ούτως ή άλλως στις παραδόσεις των μεσογειακών λαών.

Όλες οι δράσεις AAO εφαρμόζουν ένα ευρύ συνεργατικό μοντέλο, ένα δίκτυο με επαγγελματίες, φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς, ιδρύματα εκπαιδευτικά, και μουσειακούς οργανισμούς.

 


Οι δράσεις AΑO δεν παρέχουν βεβαιότητες. Αντιθέτως οι αρχές τους αποτελούν εναύσματα για το πώς μπορούμε να πράττουμε συλλογικά ώστε να συμβάλλουμε στη λύση σύγχρονων μας και επιτακτικών προβλημάτων, τέτοια που μας εξωθούν από τη μακαριότητα του στοχασμού στη σκέψη μέσα από το συνεργείν.

 


Οι δράσεις ΑΑΟ: Ηθική / Αισθητική οργανώνονται υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.), του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Δήμου Αθηναίων / Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ETOAA), Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (EIA).

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

8 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2011
Κεντρική έκθεση – Παράλληλες εκθέσεις

Ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα
Εγκαίνια: 6 Ιουνίου 2011, ώρα 20:30
Δευτέρα 6 & Τρίτη 7 Ιουνίου 2011, ώρα 16:30

2ο Συνέδριο
Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα
Mουσείο Μπενάκη Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τ: 210 3453111

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00
Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00
Δευτέρα & Τρίτη κλειστά

Σχετικές ειδήσεις
Europe 40under40, έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.02.2017 17:33
Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσει τα πιο ελπιδοφόρα ανερχόμενα ταλέντα της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού της Ευρώπης για το 2016 σε μια αρχιτεκτονική έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε.
Energy Athens 2017: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
27.12.2016 17:12
Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσουν για 7η συνεχή χρονιά την καλλιτεχνική έκθεση Energy Athens.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
19.07.2016 13:30
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies βράβευσαν πάνω από 130 νέα κτίρια από 43 χώρες για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής για το 2016.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".
Go fly a kite!: έκθεση χαρταετών στο Contemporary Space Athens
03.03.2016 16:39
Το Chicago Athenaeum, Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, την έκθεση από χειροποίητους χαρταετούς από την Κίνα, το Μπαλί, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τίτλο «GO FLY A KITE!» και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Κυριακή 19 Μαρτίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στο Contemporary Space Athens.