Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος: βιντεοεγκατάσταση στο Beton 7 - παράταση

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος: βιντεοεγκατάσταση στο Beton 7 - παράταση
To Beton7 παρουσιάζει το έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Ταξιαρχόπουλου, “Πατρίδα μου είναι ο Άνθρωπος” (2001-2002), βραβευμένο

εδώ και δέκα χρόνια αλλά πάντα επίκαιρο.

Πρόκειται για μια διαδραστική βιντεοεγκατάσταση η οποία φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με το αιώνιο ερώτημα της ύπαρξης, ανασκευάζοντας με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα τον αρχαίο μύθο του Ναρκίσσου.

 

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 2001-2002, όπου του απονεμήθηκε το LVMH prix international, ενώ ακολούθως έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Αθήνα το 2003 στα Βραβεία του Ιδρύματος Σπυρόπουλου (πρώτο βραβείο 2002).

 

 

Πρωτοποριακό στην εποχή του, επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς σήμερα - περισσότερο από ποτέ-  διακυβεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κατά τον καλλιτέχνη, μόνον η ενδοσκόπηση μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας νέας συλλογικής συνείδησης, ενός νέου σεβασμού. Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει και να διαδράσει με το έργο του προτείνοντας πως είναι εφικτό να αναδειχθούν τα παραπάνω μέσα από την ειλικρινή ατομική προσπάθεια και τον αυτοσεβασμό.

 

Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 όπου ζει και εργάζεται. Έχει διακριθεί για το καλλιτεχνικό του έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά μουσεία της Ευρώπης όπως το μουσείο της Βασίλισσας Σοφίας στη Μαδρίτη, την Ισπανική ταινιοθήκη, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι κ.α. Το 2002 παρέλαβε το διεθνές βραβείο του οίκου Louis Vuitton για νέους καλλιτέχνες και την ίδια χρονιά έλαβε και το πρώτο βραβείο του ιδρύματος Σπυρόπουλου. Έχει παρουσιάσει ατομικά τη δουλειά του μέχρι σήμερα σε 3 εκθέσεις και στη Θεσσαλονίκη συνεργάζεται με την γκαλερί Λόλα Νικολάου .

 

 

Σπούδασε στην Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική, από όπου αποφοίτησε με άριστα (2003) και στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι με υποτροφία (2001-2002). Έκανε το μεταπτυχιακό του στην ΑΣΚΤ στο ΠΜΣ «ψηφιακές μορφές τέχνης» από όπου αποφοίτησε το 2007. Στη συνέχεια, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Ιαπωνία στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κιτακιούσου ως υπότροφος του ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και του Ιαπωνικού ιδρύματος. Το 2007 ήταν επίσης υποψήφιος να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε Βενετίας με το έργο του 10¨. Είναι υποψήφιος διδάκτωρας της ΑΣΚΤ στη Διδακτική της Τέχνης ενώ έχει δημιουργήσει κι επιμεληθεί τη λειτουργία αρκετών εργαστηρίων τέχνης για παιδιά και ενήλικους με επιτυχία και καινοτομία.

 

 

Τώρα είναι εξωτερικός συνεργάτης της ΑΣΚΤ και καλλιτεχνικός διευθυντής στα εικαστικά εργαστήρια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης. Τα τελευταία 5 έτη διατελεί επίσης Art Logistics Manager της Art-Athina, ετήσιας διεθνούς εικαστικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης (φουάρ) του πανελλήνιου συλλόγου των αιθουσών τέχνης, ΠΣΑΤ. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Η έκθεση θα παρατείνεται μέχρι τις 9 Ιουλίου από τις 2 Ιουλίου που είχε προγραμματιστεί αρχικά η ολοκλήρωσή της.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η νοητή μου πατρίδα, ομαδική έκθεση στο The Loft
21.12.2016 14:23
Ο χώρος Τέχνης The Loft παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Η νοητή μου πατρίδα.
Εικαστική έκθεση του Χρήστου Κατρούτσου στον Πολυχώρο Vault
14.11.2016 12:03
Ο Πολυχώρος VAULT, φιλοξενεί τη νέα έκθεση του εικαστικού, ποιητή και δοκιμιογράφου Χρήστου Κατρούτσου. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη με ερεθίσματα από σύγχρονα ζητήματα όπως το οικολογικό αλλά και διαχρονικά όπως το ζήτημα της υπαρξιακής αγωνίας.
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
cosmos unbaptized: Έκθεση του KREUZ στην Dépôt Art Gallery
12.07.2016 16:28
Η Dépôt Art Gallery, σας προσκαλεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 και ώρες 20:00 – 23:00 στα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού καλλιτέχνη KREUZ με τίτλο: «cosmos unbaptized».
Give Me A Moment: έκθεση του David Hammons από τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου
14.06.2016 15:32
Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει σπάνια έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη David Hammons στην πρώτη σημαντική παρουσίαση της δουλειάς του στην Ελλάδα.