Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ionesco Blues σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ionesco Blues σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την παράσταση της Φοιτητικής Θεατρικής σκηνής «Τ3χνη», «Ionesco Blues» σε σκηνοθεσία

Σοφίας Φιλιππίδου από τις 6 έως και τις 14 Ιουνίου 2011.

 

Για την παράσταση αναφέρεται:

Το θέατρο που κάνουμε τα τελευταία 10 χρόνια με τους φοιτητές της Κρητικής Εστίας δημιουργήθηκε για να καλύψει προσωπικές ανάγκες θεατρικής έκφρασης και είναι χειροποίητο θέατρο ανάγκης που ανακυκλώνει κλασσικά θεατρικά και ποιητικά κείμενα ολόκληρα η αφού τα κατακερματίσει.

Χρησιμοποίει την μέθοδο του κολάζ- (σύνδεση κειμένων, μουσικής, κίνησης, χορού, τραγουδιού) και την μίξη των ειδών θεάτρου, δίνοντας έμφαση όχι τόσο στην «υπόθεση» του έργου αλλά στην συγκίνηση που δημιουργεί ο λόγος και στο συναίσθημα που προκαλεί μια εικόνα-φόρμα.

Η παράσταση IONESCO BLUES που ανεβάζουμε φέτος έχει σαν βάση της ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ του Ευγένιου Ιονεσκο και ενσωματώνει στην ιδέα του μιάσματος –ιού –μαζικού θανάτου (που διαπραγματεύεται το έργο) την ιδέα της ελευθερίας μέσα από τον έρωτα και την ποίηση.
 
Έτσι τα μικρά μονόπρακτα του παιχνιδιού μπλέκονται ερωτικά – θεατρικά (μέσω της τέχνης του κολάζ) με την Αντιγόνη του Σοφόκλη της Βάκχες και τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη

Από τους θησαυρούς της ελληνικής και παγκόσμιας ποίησης διαλέξαμε φέτος τον Έλληνα Γιάννη Κοντραφουρη και αποσπάσματα από το έργο του «Μήδεια» και «Στεφάνι».

Τέλος από τους μεγάλους του σουρεαλιστικού κινήματος που «έκλεψε» και το θέατρο του παραλόγου πήραμε αποσπάσματα απ’ τον αγαπημένο μας Αντρέ Μπρετόν και από τα ποιήματα του «Ρόδινος θάνατος» και «σπασμένα σχοινιά»

Η παράσταση μας έχει μορφή μουσικοχορευτικού θεάματος τύπου αττικής κωμωδίας ή επιθεώρησης και μουσικού σατιρικού καμπαρέ με τον θίασο να ανοίγει τον χορό του θανάτου με τον ύμνο στον ερώτα να «παίζει» στην συνέχεια με τα μικρά μονόπρακτα απ’ «το παιχνίδι της σφαγής» και τα αλλά ποιητικά κείμενα και να κλείνει με ένα πανηγυρικό μουσικοχορευτικό φινάλε.

Για τις ανάγκες της παράστασης γραφτήκαν καινούργια τραγούδια και μουσικές
Θα ακουστούν τραγούδια από τους ηθοποιούς με συνοδεία κιθάρας και τσέλου.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Κολάζ κειμένων - σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου
Στίχοι: Χρίστος Διάφας

Παίζουν


Αιμίλιος Αλεξανδρής, Σταυρούλα Βιτετζάκη, Μαρία Γασπαράκη, Μαρία Γκερέκου, Ολυμπία Γκογκέ, Σταυρούλα Λαγιάκου, Δήμητρα Λιοδάκη, Ορέστης Μαυρόπουλος, Βασίλης Πασσαλάρης, Ρένα Ρασούλη, Μαίρη Φραγκιαδάκη, Μαρία Φιορέτζη

Σχετικές ειδήσεις
Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, του Γιάννη Στίγκα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
30.12.2016 13:46
Το έργο του Γιάννη Στίγκα, Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, είναι η πρώτη παράσταση που θα ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Medea Electronique, στο πλαίσιο του αφιερώματος Η Λογοτεχνία στη σκηνή.
Η Αφήγηση της Αντιγόνης, σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Νέτα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
24.11.2016 16:57
Η Αντιγόνη Νέτα σκηνοθετεί και παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση Η Αφήγηση της Αντιγόνης.
Μνηστηροφονία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 10:44
Ο Γιώργος Παντελεάκης, ιδρυτής της ομάδας «Μέθ’οδος» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη «Μνηστηροφονία» για 9 μόνο παραστάσεις.
Μπλοκ Ιχνογραφίας, σε σκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
21.10.2016 15:33
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την παράσταση Μπλοκ Ιχνογραφίας, σε σκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.