Το Tango Acropolis υποδέχεται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά σύγχρονα neo-tango γκρουπ, τους Otros Aires, οι οποίοι συνδυάζουν φλέβα αργεντίνικη και ισπανική!

Οι Otros Aires με αφορμή την επίσκεψή τους στην Αθήνα, μας λένε λίγα λόγια για την μουσική τους και το τάνγκο σαν έκφραση, την οποία και θα μεταφέρουν στο μαγικό σκηνικό στο Περιστύλιο του Ζαππείου την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011.

CultureNow: Καλησπέρα Otros Aires! Πότε ιδρυθήκατε και τι σημαίνει το όνομά σας;

Otros Aires: Οι Otros Aires ξεκίνησαν στην Μπαρτσελόνα το 2003, αλλά το γκρουπ ιδρύθηκε στην πραγματικότητα πριν δύο χρόνια. Το όνομά μας σημαίνει Διαφορετικοί Αέρηδες.

C. N.: Το μουσικό σας ύφος περιγράφεται ως neo-tango. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει το neo-tango; Πώς συνδυάζετε το tango με διάφορα είδη μουσικής;

Ο. Α.: Οι άνθρωποι αποκαλούν Νεο-Tango όλη τη μουσική που μπορεί να τους κάνει να χορέψουν τάνγκο, μία μουσική που αγούγεται πραγματικά τάνγκο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη nεο-Tango μέσα στο Νέο-Tango. Αυτό που κάνουμε εμείς έχει τη μελωδική, αρμονική και ρυθμική δομή των παραδοσιακών τάνγκο. Αναμιγνύουμε το τάνγκο με άλλα είδη μουσικής που έχουν κάποια μουσική συγγένεια με το ρίζες του τάνγκο… Το θέμα δεν είναι να μιξάρεις το τάνγκο με οποιοδήποτε είδος μουσικής. Θα πρέπει να είναι συγγενή τα είδη με κάποιο τρόπο.

C. N.: Ο πρώτος σας δίσκος παρουσιάστηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2004 (Ημέρα Τάνγκο), στο Σπίτι – Μουσείο του διάσημου τραγουδιστή Carlos Gardel, ημέρα που γιορτάζονται και τα γενέθλιά του. Μπορέιτε να μας πείτε λίγα λόγια για την πρώτη Live παρουσίαση του πρώτου σας δίσκου την ημέρα εκείνη;

Ο. Α.: Η παρουσιάση έγινε στο δρόμο έξω από το μουσείο. Έκανε λίγο κρύο, οπότε δεν υπήρχαν και πολλοί άνθρωποι, εκείνη την ημέρα όμως πουλήσαμε τα πρώτα 20 CDs μας! Ήταν μια υπέροχη εμπειρία να βλέπεις του ανθρώπους να τους αρέσει πραγματικά η μουσική σου για πρώτη φορά.

C. N.: Το τρίτο σας άλμπουμ, με τίτλο Tricota κυκλοφορεί ήδη! Πείτε μας λίγα λόγια για τον δίσκο και τις συνεργασίες σας σε αυτόν. Έχει αλλάξει κάτι στο μουσικό σας ύφος, ύστερα από τα έξι χρόνια πορείας;

Ο. Α.: Νομίζω πως η βασική ιδέα να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε παραδοσιακές φόρμες τάνγκο για να φτιάξουμε ένα νέο είδος, παραμένει η ίδια, αλλά σε αυτόν τον δίσκο είχαμε περισσότερη παραγωγή. Η συνεργασία με δύο Orquestas Tipicas και οι συννενοήσεις για αυτές τις ορχήστρες έγιναν από τον Diego Ramos. Ο ήχος αυτού του δίσκου είναι πιο ζωντανός!

C. N.: Γιατί πιστεύετε πως το τάνγκο είναι τόσο δημοφιλές παγκοσμίως;

O. A.: Επειδή σε αυτούς τους καιρούς της εικονικότητας οι άνθρωποι επιλέγουν ξανά το αληθινό. Θέλουν να αγγίξουν ο ένας τον άλλον. Είναι μια αντίδραση σε αυτούς τους τρελούς και τόσο ατομικίστικους καιρούς. Το τάνγκο είναι το πιο αληθινό και όμορφο πράγμα.

C . N.: ΟΙ Έλληνες λατρεύουν το τάνγκο! Τι θα δουν και θα ακούσουν από εσάς στη ζωντανή σας εμφάνιση στις 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Tango Acropolis;

O. A.: Τους Otros Aires στην καλύτερη στιγμή τους! Με μίλια και μίλια περιοδείας στην πλάτη… Θα έχουμε μαζί μας επίσης ένα πολύ καλό μουσικό, τον Joe Powers. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες φυσαρμόνικας.

C. N.: Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ο. Α.: Ναι. Πρόκειται να εκδώσουμε τα άλμπουμ μας και στην Αμερική με τον Miles Copeland (μάνατζερ των Police, Sting, REM, etc), ενώ θα κάνουμε και μία περιοδεία στις ΗΠΑ.