το πλαίσιο της δράσης «Τσιγγάνοι στο Βυζαντινό Μουσείο», το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προγραμματίζει την Τρίτη

31 Μαΐου, στις 19:00, την προβολή της ταινίας «ΡΟΜ» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (1989, 75’). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με εισαγωγικό σχολιασμό από τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και τον Γιάννη Γεωργίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη

Το ΡΟΜ επιχειρεί να δώσει το στίγμα των Ρομά στον ευρωπαϊκό και κυρίως στον ελλαδικό χώρο, ακολουθώντας τις τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις των αφηγητών: του δάσκαλου, του φωτογράφου, της γριάς τσιγγάνας Ταμάρα και της νεαρής Αϊμά. Ο δάσκαλος ανιχνεύει την πιθανή καταγωγή των Ρομά και την πορεία τους στο χρόνο μέσα από ιστορικές αναφορές.

Ο φωτογράφος παίζει το ρόλο του σύγχρονου ιστορικού, που προσπαθεί να αποτυπώσει το παρόν ενός λαού, ο οποίος αν και διαθέτει παρελθόν και μνήμη, δεν είχε ποτέ γραπτή παράδοση και επίσημη ιστορία. Στα δυο γυναικεία πρόσωπα αντικατοπτρίζονται οι αντίποδες της τσιγγάνικης ζωής: το ένα βαθιά δεισιδαιμονικό, χωμένο στα παραμύθια και τους θρύλους και το άλλο, σημερινό, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κι ίσως σε μια νέα ταυτότητα.

Το τσιγγάνικο χτες με το τσιγγάνικο σήμερα ανταμώνουν μέσα από τις αυθεντικές αφηγήσεις και τις εικόνες του σήμερα, που καταγράφουν τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις της τσιγγάνικης ζωής, μέσα από σκηνές γάμου, θανάτου, γλεντιού, δουλειάς και μαγγανείας.

Το ΡΟΜ πήρε βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και μοντάζ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1989 και κρατικά βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ και μουσικής το 1990.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Mενέλαος Kαραμαγγιώλης
Φωτογραφία: Aνδρέας Σινάνος, Hλίας Kωνσταντακόπουλος
Mουσική: Nίκος Kυπουργός

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης γεννήθηκε στη Θήβα, το 1962. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, και στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και σεναριογράφος σε κινηματογραφκές, αλλά και θεατρικές παραγωγές. Υπήρξε επιμελητής και παρουσιαστής πολλών ραδιοφωνικών σειρών, ενώ άρθρα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.