Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Όψεις και τάσεις της σύγχρονης δραματουργίας

Όψεις και τάσεις της σύγχρονης δραματουργίας
Η Πειραματική Σκηνή φιλοξενεί από τις 14 έως τις 1 Μαΐου τις Αναγνώσεις, το θεατρικό αναλόγιο, που αποτελεί μια ουσιαστική κίνηση για την πραγματική υποστήριξη και ανάδειξη της σύγχρονης θεατρικής γραφής.

Η Πειραματική Σκηνή φιλοξενεί από τις 14 έως τις 1 Μαΐου τις Αναγνώσεις, το θεατρικό αναλόγιο, που αποτελεί μια ουσιαστική κίνηση για την πραγματική υποστήριξη και ανάδειξη της σύγχρονης θεατρικής γραφής.

Οι Αναγνώσεις, όπως μαρτυρά και ο ίδιος ο τίτλος, χρησιμοποιούν ελάχιστα από τα στοιχεία μιας ολοκληρωμένης παραγωγής (κοστούμια, φωτισμούς, σκηνικά,). Προτιμούν να δώσουν περισσότερο βάρος στην ανάγνωση του κειμένου, αποτελώντας έναν σκηνικό υπαινιγμό, μια αρχική εκδοχή παράστασης.

Η διοργάνωση βάζει σε πρώτο πλάνο την πρωταρχική ύλη του θεάτρου: το κείμενο .

Με εννέα νέα θεατρικά κείμενα - πέντε ελληνικά και τέσσερα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης - οι Αναγνώσεις παρουσιάζονται σε πρώτη σκηνική ανάγνωση από εννέα νέους σκηνοθέτες.

Τα έργα χαρακτηρίζονται από διαφορετικό ύφος, τρόπο γραφής και κοινωνικές καταβολές και αναφορές αλλά έχουν όλα κοινό θεματικό άξονα: τη βία σε κάθε μορφή της, -στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, στην οικογένεια και τη δουλειά, στις προσωπικές και τις κοινωνικές σχέσεις, στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές, τη βία που στρέφουμε ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και στον Άλλο.

Οι παρουσιάσεις των έργων θα κορυφωθούν την τελευταία ημέρα με στρογγυλό τραπέζι με θέμα: Όψεις της δραματουργίας: ο ρόλος του συγγραφέα σήμερα στο οποίο θα συμμετάσχουν οι θεατρικοί συγγραφείς Μάριος Ποντίκας, Ακης Δήμου και Έλενα Πέγκα, ο σημειωτικός θεάτρου και καθηγητής Δημήτρης Τσατσούλης, η κριτικός και θεατρολόγος Ειρήνη Μουντράκη και η μεταφράστρια Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλλη. Συντονίζει η ιστορικός θεάτρου και υπεύθυνη της επιλογής Σίσσυ Παπαθανασίου

Τα έργα παρουσιάζονται καθημερινά ανά δύο, στις 20.00 και στις 21.30, στην Πειραματική Σκηνή - Από Μηχανής Θέατρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων στο ταμείο του Εθνικού Θεάτρου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Πρόκειται για τα έργα:

Τετάρτη 14 Μαΐου: Παρασκήνιο (Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ραφίκα Σαουίς), Ολέγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ: Τρομοκρατία (Μετάφραση: Γκόσα Νικολόπουλος , Σίσσυ Παπαθανασίου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάνος Λαμπράκης).

Πέμπτη 15 Μαΐου: Όλγα Μούχινα: Γιού (Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου . Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαγδαλένα Ζήρα. Νάνσυ Σπετσιώτη: Balance (Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης).

Παρασκευή 16 Μαΐου: Ερωφίλη Λέκκα: Η παγίδα (Σκηνοθετική επιμέλεια: Δήμητρα Κονδυλάκη). Ίνγκα Άμπελε: Το ελάφι (Μετάφραση: Μαρία Μαρτζούκου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανέστης Αζάς).

Σάββατο 17 Μαΐου: Μάριους Ιβασκάβιτσους: Ο γείτονας (Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Νάντια Φώσκολου). Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης: Λάσπη (Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Παλούμπης).

Κυριακή 18 Μαΐου: Μάριος Ποντίκας: Σημεία Στίξεως (Σκηνοθετική επιμέλεια: Τζένη Αρσένη).

Info
Αναγνώσεις
Τετάρτη 14 Μαΐου έως Κυριακή 1 Μαΐου
Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σκηνή

Σχετικές ειδήσεις
Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
23.11.2016 12:03
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Νικόλα Μαραγκόπουλου, με αφετηρία τον πίνακα του Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου».
No man's land, της Alexandra Badea στο Από Μηχανής Θέατρο
31.10.2016 15:40
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση στη χώρα μας της βραβευμένης στη Γαλλία Ρουμάνας συγγραφέα Alexandra Badea, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες φωνές της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας και έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Θεταρικής Γραφής (Grand Prix de la Littérature Dramatique, 2013).
Ο ήχος του όπλου, της Λούλας Αναγνωστάκη στο Altera Pars
29.09.2016 14:38
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, «Ο ήχος του όπλου», της Λούλας Αναγνωστάκη, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, ξαναζωντανεύει από τις 14 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο ALTERA PARS, με την σκηνοθετική ματιά του Πέτρου Νάκου και τη Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.
Πλατφόρμα νέων δημιουργών με θέμα τον Εμφύλιο: Οι παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή
23.03.2016 16:01
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει κατά το διάστημα 30 Μαρτίου ως και 3 Απριλίου 2016 το Θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.