Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Penny and the Swinging Cats: στο Blender Festival

Penny and the Swinging Cats: στο Blender Festival

Οι Penny and the Swinging Cats είναι ένα γκρουπ που κάθε φορά που παίζει live αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει σε δεκαετίες περασμένες, τότε που το swing, το jive και το charleston κυριαρχούσε στις πίστες!Ο Γιώργος Ζερβός εκ μέρους όλων μας μιλάει για το ξεκίνημα τους αλλά και την γατίσια επίτυχία τους!

 

Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου

 

CultureNow: Η μεταξύ σας συνάντηση και η δημιουργία των Penny & The Swingin' Cats ήταν μοιραίο η τυχαίο να συμβεί; Ποιες ήταν οι προσδοκίες σας στο νέο αυτό μουσικό ξεκίνημα για τον καθένα προσωπικά;

Γιώργος Ζερβός: Να το θέσω κάπως έτσι... Μοιραία προκαλέσαμε την τύχη μας! Γουστάρουμε ωραίες μουσικές όλοι, και θέλουμε να φτιάξουμε ωραίες μουσικές και τραγούδια. Μετα από κάμποση προσπάθεια και αρκετό χρόνο κλείδωσε η ομάδα, βρέθηκαν τα κατάλληλα άτομα και να' μαστε...
Οι προσδοκίες πολλές αλλά και απλές. Ωραίες δισκογραφικές δουλειές που να μας εκφράζουν και πολλές ζωντανές εμφανίσεις για να μοιραζόμαστε τις μουσικές μας με τον κόσμο.

 

Cult. Now: Για ποιο λόγο επιλέξατε ως κύριο ηχόχρωμα το swing;

Γ. Ζ.: Είναι απλό... Μας εκφράζει! Όλοι οι γάτοι έχουν jazz γούστα, το swing είναι ρεύμα της jazz (και κατά κάποιο τρόπο πρόδρομος) οπότε βρέθηκε η κοινή μουσική συνισταμένη... Βέβαια ο ήχος μας έχει επηρεαστεί και από άλλες μουσικές που όλοι έχουμε ακούσει, κάτι που φαίνεται στα δικά μας κομμάτια τα οποία, όπως σε όλα τα συγκροτήματα του κόσμου, είναι απόφθεγμα των μουσικών καταβολών των ατόμων που τα απαρτίζουν. Εκτός από την jazz, μας αρέσει η funk, το rock n' roll αλλά και η μοντέρνα ηλεκτρονική μουσική.

 

Cult. Now: Ξεκινήσατε πριν ενάμισι χρόνο την πορεία σας και μέχρι τώρα έχετα κάνει σημαντικά βήματα στο χωρό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πως αντιμετωπίζετε την επιτυχία σας; Ηταν κάτι που το περιμένατε όταν ξεκινούσατε;

Γ. Ζ.: Επιτυχία θεωρούμε την υπέροχη αύρα που εισπράττουμε κάθε φορά που παίζουμε από τον κόσμο. Ούτως ή άλλως αυτό είναι το όμορφο στην τέχνη και ιδίως στη μουσική. Αυτό το αλισβερίσι ενέργειας το οποίο το νοιώθεις, το αισθάνεσαι αλλά δεν μπορείς να το μετρήσεις...

 

Cult. Now: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ διαφορετικών προσωπικοτήτων και δή μουσικών; 

Γ. Ζ.: Σχετικό, θα έλεγα, με δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες, την χημεία των ανθρώπων και το πόσο απασχολημένοι είναι αυτοί οι άνθρωποι σε μια συγκεριμένη χρονική συγκυρία. Το πρώτο είναι πασιφανές νομίζω αν σκεφτούμε ότι όπως σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις έτσι και μεταξύ μουσικών δεν πρέπει να λείπει η χημεία. Το δεύτερο είναι το ίδιο με το "βρίσκομαι την κατάλληλη στιγμή στον κατάλληλο χώρο". Με πολλούς μουσικούς ενδεχομένως να έχεις χημεία αλλά με τους συγκεκριμένους βρέθηκες εκείνη την περίοδο, έπαιξες παρέα μαζί τους και κούμπωσες...!

 

Cult. Now: Η ποιότητα θεωρείτε ότι συνάδει με την εμπορικότητα στη ελληνική μουσική βιομηχανία;

Γ. Ζ.: Ποιότητα; Που να την βρεις την σήμερον ημέρα... Η Βιομηχανία χρειάζεται πετυχημένες κονσέρβες με ημερομηνία λήξεως, με κανένα ιδιαίτερο μουσικό υπόβαθρο ή λόγο ύπαρξης. Κάθε εξάμηνο και νέο προϊόν. Ή φαντάσματα του παρελθόντος που ακόμα (πόσο ακόμα!) τα ίδια και τα ίδια, που αγαπήσαμε, και θα αγαπάμε γιατί τα ακούμε 39 φόρες την μέρα  είτε από το ραδιόφωνο είτε από την τηλεόραση . Ένας εγκέφαλος είναι, πόσο να αντέξει... Θα του αρέσει στο τέλος και θα πει και ένα τραγούδι!
Η αλήθεια είναι ότι πληθαίνουν οι καλές νεανικές προσπάθειες. Ο κόσμος δείχνει μια κλίση σε πράγματα φτιαγμένα με βάση το μεράκι. Οι δισκογραφικές και οι μεγάλες πίστες σχοινοβατούν. Ζούμε εν μέσω περιόδου αλλαγών.

 

Cult. Now: Αν λάβουμε τη δημιουργία και την επιτυχία της μπάντας ως ένα στόχο που έχει επιτευχθεί ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τι ελπίζετε και θα προσπαθήσετε να συμβεί;

Γ. Ζ.: Η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά λείαν συντόμως η οποία θα δώσει πάσα στην επόμενη....Και σαφώς συνέχεια στις πολλές ζωντανές εμφανίσεις μας.

 

Οι Penny and the Swinging Cats είναι: Πέννυ Μπαλτατζή (φωνή και kazoo), Γιώργος Ζερβός (ηλεκ. κιθάρα & φωνή), Μάριος Βαληνάκης (τενόρο σαξόφωνο), Ορέστης Γράβαρης (τύμπανα), Στάθης Παρασκευόπουλος (Κοντραμπάσο).

 

Οι Penny and the Swinging Cats θα εμφανιστούν ζωντανά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του Blender Festival, την Πέμπτη 26 Μαϊου.

http://www.culturenow.gr/festivals/Blender_Festival_2011_στο_Ίδρυμα_Μιχάλης_Κακογιάννης_.html

Σχετικές ειδήσεις
Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!
24.06.2016 14:26
Ο Στέφανος Κορκολής, που άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, έχει χαράξει μια σπουδαία μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει μουσικά το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με μία μοναδική «Συνάντηση», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Λίγο πριν ο Στέφανος Κορκολής μας ταξιδέψει σε υπέροχες μουσικές «θάλασσες» με τα πλήκτρα του πιάνου του, στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου, ας ανακαλύψουμε ένα μέρος από τον μαγικό κόσμο της ψυχής του.
Momo Trio: Η ελληνική συμμετοχή στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival!
20.05.2016 13:37
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του. To Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών που ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες και επιλέχθηκε από την τριμελή κριτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη ζωντανή του εμφάνιση στην Τεχνόπολη, μας μίλησε αναφορικά με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το «πολύ σημαντικό γεγονός για τη Jazz σκηνή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην μουσική του «ταυτότητα» και στην «στάση» που διατηρεί.
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η μουσική είναι το καθαρό καύσιμο της ψυχής
09.02.2016 15:20
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για έξι μουσικές παραστάσεις υπό τον τίτλο «Παιχνίδι με το χρόνο», στις 11, 12, 13, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο μόνο βραδιές, στις 18 και 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια και να μάθουμε για την δική της σχέση με το χρόνο, τη μουσική, τα όνειρά της που “υλοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο” και για την πηγή της δύναμης που είναι, σύμφωνα με τη δική της άποψη, “η τέχνη απ’ όπου κι αν προέρχεται”.
Γιώργος Χριστιανάκης: «Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε»
27.01.2016 10:17
Ο Γιώργος Χριστιανάκης βρίσκεται στο μουσικό στερέωμα περίπου τριάντα χρόνια. Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο Τριανόν την μουσική παράσταση «Μια εποχή στην κόλαση», σε μια δημιουργική συνέχεια των εμφανίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε όλη την Ελλάδα. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τον Ρεμπώ και την σημασία της ποίησής του, για την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην παράσταση και κάνει λόγο για την σημερινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία.
Παυλέας (JazzMatazz): Πίστη στα χέρια και στο μυαλό μας, αυτά τα φτιάχνουν όλα!
26.01.2016 12:37
Στήνουν πάντα ένα εκρηκτικό λαϊκό-swing-jazz πανηγύρι στις εμφανίσεις τους, τα όργανα παίρνουν φωτιά, ενώ κλισέ και σοβαροφάνειες δε χωράνε. Ο λόγος φυσικά για τους ταλαντούχους JazzMatazz, οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στην σκηνή του ΙΛΙΟΝ plus με τους αγαπημένους The Swingin' Cats δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα δεκατεσσάρων μουσικών και μαζί με χορευτές από την ομάδα χορού Athens Boogies, ετοιμάζονται να μας ταρακουνήσουν για τα καλά σε ακόμα ένα "So Swing Party", που θα μείνει σε όλους αξέχαστο! Ενόψει της επικείμενης εμφάνισής τους, είχαμε την ευκαιρία να τους «ανακρίνουμε», με τον Παυλέα –ή κατά κόσμον Παύλο Κατσιβέλη- να απαντά στις ερωτήσεις μας με χιούμορ, αυτοσαρκασμό αλλά και ξεκάθαρη σκέψη.