Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η Προδοσία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Η Προδοσία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν
Το θέατρο Τόπος Αλλού, παρουσιάζει το κορυφαίο ίσως έργο του Harold Pinter, η Προδοσία σε σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη και με ένα καταξιωμένο καστ ηθοποιών.

Το θέατρο Τόπος Αλλού, παρουσιάζει το κορυφαίο ίσως έργο του Harold Pinter, η Προδοσία σε σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη και με ένα καταξιωμένο καστ ηθοποιών.

Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη, το σύγχρονο αυτό έργο εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις, εστιάζοντας στον έρωτα, τον θάνατο, την απώλεια. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αγγλου νομπελίστα, αναφερόμενο στο ρόλο που παίζει το τυχαίο στη ζωή των ανθρώπων.

Με πολύ χιούμορ αλλά κυρίως με πολύ ευαισθησία, ο συγγραφέας κάνει ένα σύντομο ταξίδι στο λαβύρινθο των ανθρωπίνων σχέσεων και στην αντιμετώπισή τους, καθώς και στην μοναξιά, στη ζωή και στον έρωτα. Με λίγα λόγια προσπαθεί να καταλάβει και να εξηγήσει τι σημαίνει η λέξη προδοσία.

«Με ρωτάνε πολλοί: γιατί την Προδοσία; Γιατί Πίντερ; Γιατί δηλαδή αποφάσισα ν' ασχοληθώ με τον Πίντερ και να αποπειραθώ τη σκηνική απόδοση αυτού του συγκεκριμένου θεατρικού του έργου, της Προδοσίας. Προσπαθώντας να δώσω μια ειλικρινή απάντηση όσον αφορά στα κίνητρα που με οδήγησαν σ' αυτή μου την επιλογή, ήρθα αντιμέτωπη με την ουσία του προβλήματος που θέτει ο Πίντερ στο έργο του: το πρόβλημα δηλαδή τού κατά πόσο μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο πίσω απ' τις πράξεις των ανθρώπων, πίσω απ' τις πράξεις μας.

Πέρα λοιπόν από το προφανές, που συνίσταται στο ότι είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας και βαθύς γνώστης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το ακριβές κίνητρο της προσωπικής μου επιλογής, το τι δηλαδή με οδήγησε στο να επιλέξω αυτό το συγκεκριμένο έργο για να συνομιλήσω μαζί του, μου διαφεύγει παντελώς.

Τι είναι προδοσία; Η πιο βεβαρημένη ίσως συναισθηματικά και ηθικά λέξη, μια λέξη που ρίχνει βαριά τη σκιά της, αιώνες τώρα, πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, κι όμως τόσο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Μια δυσοίωνη λέξη, που ασκεί ωστόσο μια σκοτεινή όσο κι απροσδιόριστη έλξη.

Πώς εξηγείται η γοητεία που ασκούν πάνω μας ήρωες τόσο αρνητικοί όπως ο Ριχάρδος ο Γ' ή ο Ιάγος, οι οποίοι συμπορεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό με την προδοσία που έμειναν στην ιστορία ως συνώνυμό της; Μήπως αυτό που μας δονεί σ’ αυτούς και μας συναρπάζει είναι που αγγίζουν τα δικά μας σκοτεινά κι ανομολόγητα πάθη; Ερωτήματα που η απάντησή τους εξακολουθεί να μας διαφεύγει κι ωστόσο δεν θα πάψουμε διαρκώς να τα διατυπώνουμε».

Μίνα Αδαμάκη

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικό, μουσική επιμέλεια Μίνας Αδαμάκη, κοστούμια Μίκας Πανάγου και φωτισμούς Κατερίνας Μαραγκουδάκη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μαρία Σολωμού, Αντώνης Καρυστινός, Νίκος Νίκας.

INFO
Θέατρο Τόπος Αλλού: Κεφαλληνίας 17, Κυψέλη
Τηλ.: 210 8656004
Διάρκεια παραστάσεων: έως 9 Ιουνίου αλλά και από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 19:30, Πέμπτη - Παρασκευή 21.30
Σάββατο 19:30 και 21:30, Κυριακή - Δευτέρα 20:00
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ
www.topos-allou.gr

Σχετικές ειδήσεις
Και δε θα χωρίσουμε ποτέ, στο Θέατρο 104
05.12.2016 12:42
Το πρώτο έργο του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ» παρουσιάζεται από την ομάδα σου_real (*) σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου στη κεντρική σκηνή του θεάτρου 104.
Η Μεγάλη Χίμαιρα, του Μ. Καραγάτση: 3ος χρόνος στο Θέατρο Πορεία
29.09.2016 10:51
Η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, η βραβευμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου, που μέτρησε 250 παραστάσεις και 60.000 θεατές και δεν έπαψε ποτέ να είναι sold-out τα τελευταία δύο χρόνια, επανέρχεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Θέατρο Πορεία από τις 28 Σεπτεμβρίου με την ίδια διανομή δίνοντας την ευκαιρία στους χιλιάδες θεατές που δεν μπόρεσαν να την δουν, να εξασφαλίσουν μια θέση για την παράσταση.
Οι Τσούχτρες, του Don Nigro στο Αγγέλων Βήμα
07.09.2016 13:58
Η Μίνα Αδαμάκη και η Μαρία Κατσανδρή συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» από τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 για να μας ταξιδέψουν μέσα από το έργο "ΟΙ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ" του Αμερικανού συγγραφέα DON NIGRO στον κόσμο του Χόλυγουντ.
Άνοιξη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
20.04.2016 10:19
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει το πρόγραμμα του την Άνοιξη με 8 ακόμη παραστάσεις για την επιτυχημένη Προδοσία του Πίντερ, τον Μάιο κι ακόμη το ΚΘΒΕ, το Θέατρο Τέχνης, την Επίτευξη του Φοίνικα, το αφιέρωμα στον Διονύση Χαριτόπουλο...
Προδοσία του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
22.02.2016 14:19
Η Προδοσία του Χάρολντ Πίντερ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου βρετανού δραματουργού, πρωτοανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στο Λονδίνο, το 1978, σε σκηνοθεσία του Πήτερ Χωλ.