Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Όπερας με την συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί μια …

μεγάλη συναυλία με νέους τραγουδιστές Όπερας από την Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Νορβηγία και Πολωνία το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης.

Θα έχει προηγηθεί διεθνές εργαστήριο για τραγουδιστές Όπερας από τις 30 Μαίου έως τις 3 Ιουνίου στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή των ίδιων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλέχθηκαν μετά από ακροάσεις που προηγήθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις μεταξύ των οποίων και στην Θεσσαλονίκη.

Στην συναυλία οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν άριες τις οποίες θα έχουν δουλέψει στο εργαστήριο με την καθοδήγηση και την επίβλεψη των Laurent Pillot και του John Norris.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η σύνδεση του σώματος με τη φωνή με εφαρμογή τεχνικών Pilates, Horvath, Alexander αλλά και Stanislavski και Hagen. Μέσα από τη διδασκαλία του γίνεται πιο συνειδητή η σύνδεση του τραγουδιστή με το σώμα του ώστε να διευκολύνεται στην παραγωγή του ήχου και την ερμηνεία.

Οι  πρώτες ημέρες του εργαστηρίου θα είναι κλειστές για το κοινό, ενώ οι 2 τελευταίες ημέρες, 2 και 3 Ιουνίου θα είναι ανοιχτές για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 10 – 13 και 14.30 – 17.30 στην Αίθουσα Δοκιμών του Μεγάρου, δίνοντας στο κοινό της πόλης την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία εκπαίδευσης τραγουδιστών.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο εκπαίδευσης νέων τραγουδιστών από την  Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό υπό την καθοδήγηση του Laurent Pillot.

Το πρόγραμμα:

30/05 Εργαστήριο. Αίθουσα Δοκιμών ΟΜΜΘ
31/05 Εργαστήριο. Αίθουσα Δοκιμών ΟΜΜΘ
01/06 Εργαστήριο. Αίθουσα Δοκιμών ΟΜΜΘ
02/06 Εργαστήριο. Ανοιχτό για το κοινό, Αίθ. Δοκιμών ΟΜΜΘ, 10-13 &14,30-17,30
03/06 Εργαστήριο. Ανοιχτό για το κοινό, Αίθ. Δοκιμών ΟΜΜΘ, 10-13 &14,30-17,30
04/06 Ρεσιτάλ Νέων Τραγουδιστών, ΜΕΓΑΡΟ 2,  21.00
05/06 Εργαστήριο για Τραγουδιστές Όπερας, Χώρος και ώρα θα ανακοινωθούν

Ο Laurent Pillot

Ο Laurent Pillot, που θα διδάξει ερμηνεία, είναι υπεύθυνος casting του Ευρωπαϊκού Κέντρου Όπερας ενώ υπήρξε Διευθυντής του opera studio της Bayerische Staatsoper Munchen (Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας- Μόναχο) και Associate Music Director της Όπερας του Los Angeles.

Ο John Norris

Ο John Norris ανήκει στο δυναμικό της Bayerische Staatsoper Munchen (Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας- Μόναχο) και της Staatsoper Unter den Linden (Κρατικής Όπερας του Βερολίνου) και συνεργάζεται τακτικά με τον διαγωνισμό Neue Stimmen, το Curtis Institute of Music και το opera studio της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Το Ευρωπαικό Κέντρο Οπερας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Όπερας ιδρύθηκε μετά από εκτενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχουν προσφέρει την συνεχή και αμέριστη υποστήριξή τους. Το Κέντρο έχει δύο στόχους: την παροχή επαγγελματικής εμπειρίας σε νέους καλλιτέχνες μέσα από projects και διεθνείς συνεργασίες με φορείς όπως το BBC, το Gran Teatre del Liceu (Όπερα της Βαρκελώνης), η Los Angeles Opera, η Royal Liverpool Philharmonic Orchestra κλπ., και την ανάπτυξη του κοινού της όπερας στην Ευρώπη. Από την ίδρυση του Κέντρου μέχρι σήμερα οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί προέρχονται από 30 χώρες, με διεθνούς εμβέλειας projects που έχουν πραγματοποιηθεί σε 10 χώρες.

Η δουλειά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Όπερας έχει επίσης κερδίσει μια σημαντική διεθνή διάκριση. Το Κέντρο πραγματοποίησε την απόδοση σε κινούμενα σχέδια της όπερας του Janacek The Cunning Little Vixen (Το Μικρό Αλεπουδάκι) σε συνεργασία με το BBC και ένα διεθνές δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών. Η ταινία ψηφίστηκε ως το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα στη Ευρώπη στην κατηγορία μουσική/ χορός στο Διεθνές Φεστιβάλ Golden Prague το 2004, ενώ έγιναν αποδόσεις στην ισπανική, καταλανική, τσέχικη και γαλλική γλώσσα. Projects του Κέντρου έχουν επίσης κυκλοφορήσει σε CD.

Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κέντρου Όπερας είναι ο Kent Nagano και Πρόεδρος ο Nikolaus van der Pas. Διευθυντής του Κέντρου είναι ο Kenneth Baird.