Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Krista Martynes: κλαρινέτα και live electronics στο About

Krista Martynes: κλαρινέτα και live electronics στο About
To About παρουσιάζει στο πλαίσιο του προγράμματος Dialogues την Krista Martynes σε μια βραδιά με κλαρινέτα και live electronics το Σάββατο,

28 Μαΐου 2011, στις 20.30.


Οι Dialogues + (Διάλογοι Συν) είναι ένα πρόγραμμα μουσικής για κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο και live-electronics. Περιλαμβάνει έργα Ευρωπαίων και Αμερικανών συνθετών που υπηρετούν διαφορετικές, αποκλίνουσες αισθητικές και φιλοσοφικές απόψεις. Τα έργα της συναυλίας αυτής υπογραμμίζουν το τολμηρό εύρος δυνατοτήτων του κλαρινέτου καθώς και τις επιρροές και αλληλεπιδράσεις τους με την ηλεκτρονική τεχνολογία σε μία γοητευτικά προκλητική αντίστιξη.

 

Μία σειρά από θεματικές αρθρώνουν τα έργα της συναυλίας. Η φωνή , η ανάσα, ο φυσικός κόσμος και τα πρότυπα του, ο ήχος καθ\' εαυτός, η ολότητα και τα αρχέτυπα της από την μία μεριά, η ψηφιακή τεχνολογία, η ηχογράφηση, ο συνθετικός ήχος, το συμβολικό και το μεταφορικό της δυτικής μουσικής σκέψης, και το μεμονωμένο συμβάν/γεγονός από την άλλη, συναντιούνται, συγκρούονται και συντίθενται σε άπειρες, διαλεκτικές σχέσεις.

 

Τα έργα συγκροτούν πολλαπλές αφηγήσεις σε αντίστιξη: αν για παράδειγμα συναντάμε τον εκτελεστή σε διάλογο με τα (προ-) ηχογραφημένα είδωλά του σε δύο έργα της συναυλίας, το έργο του Boulez υπογραμμίζει την δυτική ορθολογιστική προσέγγιση της μουσικής φιλτραρισμένη μέσα από την καθαρή ποίηση και την επίκληση της προσωπικής έκφρασης, το έργο του Reich αντλώντας από την ανατολική μουσική συνθετική πρακτική δημιουργεί ένα (μουσικό) λογικό σύστημα που φιλοδοξεί σε μία απρόσωπη, συλλογική, “αντικειμενική” έκφραση.

 

Την ίδια στιγμή, το έργο του Boulez συνομιλεί με το έργο του Donatoni, που αν και ανήκει στην ίδια μουσική σχολή σκέψης με αυτό, υπηρετεί διαφορετικούς αισθητικούς σκοπούς και στόχους όσον αφορά την προσέγγιση της έκφρασης (που συγγενεύουν περισσότερο με αυτούς του έργου του Reich), ενώ έργο του Reich με έργο του Mache, έχουν την ίδια σχέση με τα προηγούμενα, αλλά ανεστραμμένη.

Κείμενο: Ανάργυρος Δενιόζος

 

Η Καναδή Krista Martynes, είναι κλαρινετίστα και καλλιτέχνης των multi-media. Με την διπλή της αυτή ιδιότητα έχει καταφέρει να δώσει καινούργια ζωή σε ένα αριθμό έργων του ρεπερτορίου, νέων και παλιών.

Ταυτόχρονα, η δημιουργική της απασχόληση με τον αυτοσχεδιασμό έχει εμπλουτίσει σημαντικά το εκλεκτικά ευρύ εκτελεστικό της εύρος. Η Krista εμφανίζεται ως σολίστ, και ως μέλος διάφορων συνόλων (NEM, Ensemble Modern, Klangforum Wien, και Ensemble Chorum) και ορχηστρών σε σημαντικά φεστιβάλ (Acanthes 2005 και 2006, Musikprotokoll καιTransart Festival, Ιταλία, Klangspuren Festival, Αυστρία, New Ways Sound Festival, St Petersburg, Russia 2010) και κονσέρτα διεθνώς.


Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες σύγχρονης μουσικής όπως οι Γιώργος Απέργης, Pascal Dusapin, Gerard Pesson, Wolfgang Rhim, Hector Parra, Βάσος Νικολάου , Paul Mefano, Jorg Widmann, Zad Moultaka, και Philippe Leroux, ενώ έχει παραγγείλει και την σύνθεση αρκετών νέων μουσικών έργων. Η Krista σπούδασε κοντά σε μεγάλους κλαρινετίστες όπως οι Thomas Freidli, Hans Deinzer, Philippe Cuper, και ενώ έχει παρακολουθήσει και τα masterclasses των Ernesto Molinari, Suzanne Stephens, Wes Foster, και Joquim Valdepenas.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
The Sound of Color στο ΚΕΤ: Καλεσμένοι οι Αντώνης Ανισέγκος, Γιώργος Δημητριάδης και Έρη Σκυργιάννη
17.11.2016 17:26
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, μία βραδιά κάθε μήνα, ο Γιάννης Αναστασάκης (Εlektronik Meditation) προσκαλεί στο ΚΕΤ διαφορετικούς μουσικούς και visual artists για να συμμετάσχουν αυτοσχεδιαστικά ή προμελετημένα στη δημιουργία ενός in situ, οπτικο-ακουστικoύ project. Η λίστα των εκλεκτών προσκεκλημένων καλλιτεχνών μεγαλώνει. Στο τρίτο Τhe sound of Color session μαζί με τον Γιάννη Αναστασάκη θα αυτοσχεδιάσουν ο Γιώργος Δημητριάδης (drums, electronics) και ο Αντώνης Ανισέγκος (rhodes, electronics) σε live visuals της Έρης Σκυργιάννη.
Έρχονται στο Kremlino: Το πρόγραμμα των παραστάσεων του 2016
06.10.2016 15:09
Εμφανίσεις γνωστών μουσικών και δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της νέας μουσικής σκηνής Kremlino, στον Πειραιά. Ενας νέος χώρος πολιτισμού που έρχεται στην πλατεία Κοραή, για να αποτελέσει ένα ζωντανό πυρήνα πολιτισμού και έκφρασης.
The Budapest Gypsy Symphony Orchestra: 100 Τσιγγάνικα Βιολιά κάτω από την Ακρόπολη
11.07.2016 14:54
Η αγαπημένη του Αθηναϊκού κοινού Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, με 54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα και 100 απίθανους δεξιοτέχνες!
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙ: συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.04.2016 13:30
Τα ατμοσφαιρικά «Νυχτερινά» του Κλωντ Ντεμπυσύ και το μεγαλόπνοο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους, είναι χαρακτηριστικές μουσικές δημιουργίες του τέλους του 19ου αιώνα, εποχής που η τέχνη, στο «κατώφλι» του 20ου αιώνα πράγματι, έψαχνε και άνοιγε νέους δρόμους έκφρασης. Και τα δύο έργα όπως και το, συνεπές με το πνεύμα των ημερών, «Χριστός Ανέστη» στις παραλλαγές που συνέλαβε ο σπουδαίος μουσουργός Πέτρος Πετρίδης, εντάσσονται στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αμέσως μετά το Πάσχα, την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.