Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Μουσική δωματίου του 20ου αιώνα σε έργα Bartók και Messiaen στη Στέγη

Μουσική δωματίου του 20ου αιώνα σε έργα Bartók και Messiaen στη Στέγη
Τέσσερις νέοι Έλληνες δεξιοτέχνες μας ταξιδεύουν σε μουσικά ακούσματα του 20ού αιώνα σε μια μοναδική συναυλία , στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

στις 21 Μαΐου 2011.

Ο Αντώνης Σουσάμογλου, ο Σπύρος Μουρίκης, ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης είναι όλοι τους διακεκριμένοι σολίστες που έχουν ερμηνεύσει έργα σύγχρονης μουσικής, συχνά και σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη συναυλία παρουσιάζουν δύο κορυφαία έργα μουσικής δωματίου του 20ού αιώνα, με υψηλές απαιτήσεις δεξιοτεχνίας.


Οι Αντιθέσεις του Μπέλα Μπάρτοκ είναι ένα τρίο για βιολί , κλαρινέτο και πιάνο . Η ανάθεση του έργου έγινε από τον κορυφαίο βιολονίστα της εποχής Jozsef Szigeti, αλλά επίσημος «ανάδοχος» υπήρξε ο μεγάλος τζαζίστας Benny Goodman.

 

Ο συνθέτης αγνόησε ωστόσο τις επιταγές της ανάθεσης, ως προς τη διάρκεια και τη μορφή, αλλά διατήρησε τη φιλοσοφία αντίθεσης των συνολικά τριών μερών του. Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο Μπάρτοκ ενσωμάτωσε παραδοσιακές χορευτικές μελωδίες, ουγγρικές και ρουμανικές, αλλά και βαλκανικά μέτρα.


Ο Ολιβιέ Μεσσιάν δεν είχε την πολυτέλεια των αναθέσεων στο Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου, καθώς το συνέθεσε κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σιλεσία. O ασυνήθιστος συνδυασμός οργάνων (πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, κλαρινέτο) οφείλεται στις συνθήκες του στρατοπέδου – αυτοί οι μουσικοί υπήρχαν. Η πρεμιέρα του έργου έμελλε επίσης να γίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης: στις 15 Ιανουαρίου 1941 στο Γκέρλιτς εκατοντάδες κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν –έστω και για λίγο– ξανά άνθρωποι.

 

Ο ίδιος ο συνθέτης, που υπερέβαλλε στις αναμνήσεις του ως προς το μέγεθος του ακροατηρίου, θα ομολογούσε αργότερα ότι ποτέ άλλοτε κοινό δεν άκουσε έργο του με τόση προσοχή και κατανόηση. Οι συνθήκες του στρατοπέδου συγκέντρωσης διαδραμάτισαν ασφαλώς ρόλο στη διαμόρφωση της σύνθεσης, κύρια έμπνευση της οποίας υπήρξε σύμφωνα με τον ίδιο τον Μεσσιάν η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση του ζητήματος του χρόνου, πέρα από την προφανή αναφορά στην κατάσταση της εποχής, γίνεται και σε ένα αμιγώς μουσικό επίπεδο.

 

Αντώνης Σουσάμογλου: βιολί και συντονισμός παράστασης
Σπύρος Μουρίκης: κλαρινέτο
Άγγελος Λιακάκης: βιολοντσέλο
Τίτος Γουβέλης: πιάνο

 

ΕΡΓΑ
Béla Bartók
Αντιθέσεις (1938)
Olivier Messiaen
Quatuor pour la fin du temps [Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου] (1940)

 

Σχετικές ειδήσεις
 Ο πιανίστας Σεργκέι Προκόφιεφ από τον Τίτο Γουβέλη στο Μέγαρο Μουσικής
08.02.2017 11:16
Οι Σονάτες για πιάνο του Σεργκέι Προκόφιεφ, αγαπημένα έργα της πιανιστικής φιλολογίας, δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν μια μεγάλη δεξιοτεχνική και ερμηνευτική πρόκληση για όσους σολίστ αφοσιώνονται στη μελέτη της μουσικής του 20ού αιώνα.
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙ: συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.04.2016 13:30
Τα ατμοσφαιρικά «Νυχτερινά» του Κλωντ Ντεμπυσύ και το μεγαλόπνοο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους, είναι χαρακτηριστικές μουσικές δημιουργίες του τέλους του 19ου αιώνα, εποχής που η τέχνη, στο «κατώφλι» του 20ου αιώνα πράγματι, έψαχνε και άνοιγε νέους δρόμους έκφρασης. Και τα δύο έργα όπως και το, συνεπές με το πνεύμα των ημερών, «Χριστός Ανέστη» στις παραλλαγές που συνέλαβε ο σπουδαίος μουσουργός Πέτρος Πετρίδης, εντάσσονται στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αμέσως μετά το Πάσχα, την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Αφανής Γεωμετρία: Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα του Θανάση Δρίτσα
24.03.2016 14:45
Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης Εστουδιαντίνα, ο γνωστός Καρδιολόγος, Συγγραφέας και Συνθέτης Θανάσης Δρίτσας, παρουσιάζει έναν κύκλο έργων μουσικής δωματίου, υπό τον τίτλο «Αφανής Γεωμετρία».
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης στο Θέατρο Πόρτα
02.03.2016 12:12
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης θα εμφανιστούν στο θέατρο Πόρτα, για μία συναυλία μουσικής δωματίου για βιολοντσέλο και πιάνο του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο των συναυλιών Τρίτες Παράλληλες.