Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Συνέδριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Αργυρίου στην Κρήτη

Συνέδριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Αργυρίου στην Κρήτη
Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Μουσείο Μπενάκη , τιμώντας τη μνήμη του Αλέξανδρου Αργυρίου, διοργανώνουν διεθνές συνέδριο ,

στο Ρέθυμνο, 20-22 Μαΐου 2011. Τίτλος του συνεδρίου: «Για μια Ιστορία της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Προτάσεις ανασυγκρότησης: θέματα και ρεύματα».

 

Το συνέδριο στοχεύει να θέσει ξανά ζητήματα ιστορίας της λογοτεχνίας, να ερευνήσει τις λιγότερο γνωστές περιόδους του 20ού αιώνα και να προτείνει καινούργιες οπτικές γωνίες, από τις οποίες μπορεί κανείς να εξετάσει τα φαινόμενα στη λογοτεχνία .

 

Καινούργια αντικείμενα (λογοτεχνία και κινηματογράφος, μελοποιημένη ποίηση), καινούργια ρεύματα (μεταμοντερνισμός), συγκριτολογικές προσεγγίσεις (π.χ. η ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα) βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού. Επίσης θα ξανασυζητηθούν θέματα όπως το γλωσσικό ζήτημα σε σχέση με τη λογοτεχνία, και βέβαια ο μοντερνισμός και η γενιά του ’30. Σημαντικό μέρος του συνεδρίου αφιερώνεται και σε ζητήματα αναστοχασμού επί της ιστοριογραφίας.

 

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος γνωστοί νεοελληνιστές από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας (Σόνια Ιλίνσκαγια, Νάσος Βαγενάς, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Έρη Σταυροπούλου, κ.ά) και της Ευρώπης (Mario Vitti, Peter Mackridge, Roderick Beaton, Δημήτρης Τζιόβας, Μαριλίζα Μητσού κ.ά.), καθώς και κριτικοί της λογοτεχνίας.

 

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου τα οποία θα κυκλοφορήσουν, ως κοινός εκδοτικός καρπός των δύο Ιδρυμάτων, εντός της επόμενης χρονιάς, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

 


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης — Μουσείο Μπενάκη

Σχετικές ειδήσεις
Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή: «Ένα βιβλίο γεννιέται»
24.10.2016 11:06
Ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο Ianos συνεχίζουν για δεύτερη σεζόν τον Κύκλο Συζητήσεων «Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή»
Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή: Πώς η λογοτεχνία γίνεται θέαμα
21.09.2016 11:47
Ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο ΙΑΝΟS συνεχίζουν για δεύτερη σεζόν τον Κύκλο Συζητήσεων «Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή».
Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας - Erich Auerbach
30.06.2016 12:34
Από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας. Φιλολογία της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Erich Auerbach σε μετάφραση Γιώργου Ανδρουλιδάκη & Κώστα Σπαθαράκη και σε επίμετρο Διονύση Καψάλη.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης & ο Πέτρος Τατσόπουλος συζητούν για
16.03.2016 09:50
Ο Δημήτρης Στεφανάκης ξεκινάει στον ΙΑΝΟ, τον κύκλο συζητήσεων με τίτλο «Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή». Μέσα από το βιβλίο του Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή εκδ. Ψυχογιός, ο συγγραφέας θα εξετάσει με το κοινό και με διαφορετικούς κάθε φορά συνομιλητές, διάφορα κεφάλαια του βιβλίου.
Όταν γράφει το μολύβι - Βασιλική Πέτσα
01.03.2016 12:51
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο, Όταν γράφει το μολύβι. Πολιτική βία και μνήμη στη σύγχρονη ελληνική και ιταλική λογοτεχνία της Βασιλικής Πέτσα.