Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Συνέδριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Αργυρίου στην Κρήτη

Συνέδριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Αργυρίου στην Κρήτη
Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Μουσείο Μπενάκη , τιμώντας τη μνήμη του Αλέξανδρου Αργυρίου, διοργανώνουν διεθνές συνέδριο ,

στο Ρέθυμνο, 20-22 Μαΐου 2011. Τίτλος του συνεδρίου: «Για μια Ιστορία της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Προτάσεις ανασυγκρότησης: θέματα και ρεύματα».

 

Το συνέδριο στοχεύει να θέσει ξανά ζητήματα ιστορίας της λογοτεχνίας, να ερευνήσει τις λιγότερο γνωστές περιόδους του 20ού αιώνα και να προτείνει καινούργιες οπτικές γωνίες, από τις οποίες μπορεί κανείς να εξετάσει τα φαινόμενα στη λογοτεχνία .

 

Καινούργια αντικείμενα (λογοτεχνία και κινηματογράφος, μελοποιημένη ποίηση), καινούργια ρεύματα (μεταμοντερνισμός), συγκριτολογικές προσεγγίσεις (π.χ. η ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα) βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού. Επίσης θα ξανασυζητηθούν θέματα όπως το γλωσσικό ζήτημα σε σχέση με τη λογοτεχνία, και βέβαια ο μοντερνισμός και η γενιά του ’30. Σημαντικό μέρος του συνεδρίου αφιερώνεται και σε ζητήματα αναστοχασμού επί της ιστοριογραφίας.

 

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος γνωστοί νεοελληνιστές από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας (Σόνια Ιλίνσκαγια, Νάσος Βαγενάς, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Έρη Σταυροπούλου, κ.ά) και της Ευρώπης (Mario Vitti, Peter Mackridge, Roderick Beaton, Δημήτρης Τζιόβας, Μαριλίζα Μητσού κ.ά.), καθώς και κριτικοί της λογοτεχνίας.

 

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου τα οποία θα κυκλοφορήσουν, ως κοινός εκδοτικός καρπός των δύο Ιδρυμάτων, εντός της επόμενης χρονιάς, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

 


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης — Μουσείο Μπενάκη

Σχετικές ειδήσεις
Ο Βασίλης Αλεξάκης Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
21.02.2017 11:52
Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύει τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη επίτιμο διδάκτορα.
 Εκδήλωση για το βιβλίο
27.01.2017 09:59
Οι Εκδόσεις Κίχλη σας προσκαλούν στην εκδήλωση για το βιβλίο, Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας του Γ.Μ. Σηφάκη την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 στο στο Polis Art Café.
Έγκλημα και κρίση: γραφές και μεταγραφές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας
23.11.2016 12:20
Τι είναι η αστυνομική λογοτεχνία; Πρωτεϊκό λογοτεχνικό είδος που προσαρμόζεται στον καιρό με τον καλύτερο τρόπο ή κατεξοχήν δείγμα της μαζικής λογοτεχνίας-παραλογοτεχνίας; Υψηλής ποιότητας κοινωνική, πολιτική, λαϊκή λογοτεχνία ή τυποποιημένο εμπορικό προϊόν της εκδοτικής βιομηχανίας;
Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας - Γ.Μ. Σηφάκης
21.11.2016 10:08
Από τις Εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο, Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας του Γ.Μ. Σηφάκη.
Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας - Erich Auerbach
30.06.2016 12:34
Από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας. Φιλολογία της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Erich Auerbach σε μετάφραση Γιώργου Ανδρουλιδάκη & Κώστα Σπαθαράκη και σε επίμετρο Διονύση Καψάλη.