Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Έρως ο λυσιμελής: αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση στο Θεοχαράκης

Έρως ο λυσιμελής: αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση στο Θεοχαράκης
Η «Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης» στην προσπάθειά της να προβάλλει και να αναδείξει τον Ελληνικό

Λόγο παρουσιάζει την Πέμπτη στις 19 Μαΐου στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη ένα ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση με τίτλο «Έρως ο λυσιμελής». 


Το ερωτικό στοιχείο ταξιδεύει μέσα από τους στίχους των αρχαίων ελλήνων ποιητών όπως αυτοί το εμπνεύστηκαν από διαφορετικές κάθε φορά καταστάσεις. Η Σαπφώ, ο Αλκμάν, ο Αρχίλοχος, ο Μελέαγρος, ο Κριναγόρας, ο Αλκαίος καθώς και μια επιλογή από την Παλατινή ανθολογία αναδεικνύουν το αληθινό και κύριο χαρακτηριστικό του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τον έρωτα.

 


Σε μια αφιερωματική  παράσταση ο ερωτικός ποιητικός λόγος συναντά τη μελωδία του με άσματα μεγάλων ελλήνων συνθετών (Μ. Χατζιδάκις, Ε. Καραϊνδρου, Δ. Παπαδημητρίου , Ι. Σπανός κα.) που εκφράζουν το νοηματικό παράλληλο μέσω της αρμόζουσας δωρικότητας.

 


Η μουσικοθεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 20:30 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν γωνία).

Απαγγελία: Γρηγόρης Βαλτινός , Ρένα Βενιέρη, Ζωή Φυτούση, Βασίλης Οικονόμου

Πιάνο: Irina Valentinova Τσέλο: Φρόσω Γλύτσου

Τραγούδι: Λόρνα, Γρηγόρης Βαλτινός, Ζωή Φυτούση

Σκηνοθετική επιμέλεια: Βασίλης Οικονόμου

Σχετικές ειδήσεις
 Έρως στο παγκάκι - Αλέξης Κυριτσόπουλος
01.02.2017 12:22
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το λεύκωμα του Αλέξη Κυριτσόπουλου, Έρως στο παγκάκι.
Έρως - Χριστίνα Μανιά
19.01.2017 12:06
Από τις εκδόσεις Mamaya κυκλοφορεί το βιβλίο, Έρως της Χριστίνας Μανιά.
Πρόσφυγες, τότε και σήμερα: Θεματικό αφιέρωμα της 13ης ΔΕΒΘ
05.05.2016 16:38
Το θεματικό αφιέρωμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο Πρόσφυγες, τότε και σήμερα στοχεύει να αναδείξει τη σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος, αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του, και περιλαμβάνει: θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις -στρογγυλά τραπέζια- παρουσιάσεις βιβλίων, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα καθώς και άλλες επιμέρους δράσεις.
Amour, Ερωτική ανθολογία - Συλλογικό
07.04.2016 13:05
Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το βιβλίο, Amour, Ερωτική ανθολογία με κείμενα των Αββάς Πρεβό, Δουμάς, Ζολά, Καζανόβα, Κρεμπιγιόν, Μπαλζάκ, Μωπασσάν, Ντιντερό, Ντε Νερβάλ, Ντε Σαντ, Σταντάλ, Φλωμπέρ.
Παγκόσμια ημέρα ποίησης στον Ιανό
18.03.2016 12:51
Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, ο IANOS μαζί με δεκάδες ανθρώπους του πνεύματος, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφους, διοργανώνει για 10η συνεχόμενη χρονιά το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση