Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το Δωμάτιο 27: μια παράσταση των ΩΡ.Κ.Α. στο RabbitHole

Το Δωμάτιο 27: μια παράσταση των ΩΡ.Κ.Α. στο RabbitHole
Η ομάδα ΩΡ.Κ.Α. παρουσιάζει την παράσταση «Το Δωμάτιο 27» στο RabbitHole στο Μεταξουργείο από τις από τις

20 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου, κάθε Παρασκευή και Κυριακή, στο θέατρο RabbitHole (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο).

 

Μια καθημερινή ερωτική ιστορία βασισμένη στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη και το Ρεμπέτικο Τραγούδι.

 

Ο έρωτας και η προδοσία, η ομορφιά και ο φόνος μπλέκονται στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη και τη μουσική του ρεμπέτικου τραγουδιού.


Στο Δωμάτιο 27, ένα ζευγάρι παλεύει να ξεφύγει απ’ τη μοναξιά κι ένα άλλο απ’ τον χρόνο• κατάκοπες καμαριέρες κλώθουν τη μοίρα, καθαρίζοντας κρεμμύδια• μεθυσμένοι μουσικοί ξορκίζουν το κακό, τραγουδώντας  παλιά τραγούδια• ένας ξεχασμένος υπάλληλος περιφέρεται, σαν φάντασμα, στα άδεια δωμάτια. Κι όλοι μαζί φτιάχνουν ένα θεατρικό γαϊτανάκι από ποίηση και μουσική, ένα μουσικοθεατρικό πείραμα που θέλει να αφηγηθεί την πιο απλή, καθημερινή ιστορία.

 

Όλοι μαζί παίζουν, γελούν, κλαίνε, απελπίζονται, ξαναγελούν… Γιατί, στο Δωμάτιο 27 «η ζωή είναι ατέλειωτη και μπορεί κανείς να ξαναρχίσει και δύο φορές – να ξαναρχίζει κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή».

 

Σε μια εποχή που όλοι φλυαρούν για τα πιο προσωπικά μας πράγματα, η ΩΡΚΑ θέλει να μιλήσει απλά, αφήνοντας την ποίηση να γίνει μουσική και τη μουσική να τραγουδήσει την ποίηση. Ο καθαρός λόγος του Τάσου Λειβαδίτη γίνεται θέατρο και αγκαλιάζει την ειλικρίνεια των ρεμπέτικων τραγουδιών, σε μια παράσταση που αναζητά το ίχνος των αναμνήσεων και το παρόν όλων αυτών που δεν έχουν ακόμα ξεχαστεί.

 

Ποια είναι η ΩΡΚΑ

Το Δωμάτιο 27 είναι η τρίτη παραγωγή της ΩΡΚΑς (Ώρα Κοινής Ανησυχίας). Η ΩΡΚΑ ουδεμία σχέση έχει με το (κατά τα άλλα συμπαθές) περιώνυμο θηλαστικό. Ούτε και με ωκεανούς, εξάλλου. Είναι η Ώρα της συνάντησης πάνω από τις Κοινές Ανησυχίες που βασανίζουν τα μέλη της. Συστάθηκε το φθινόπωρο του 2008, όταν επτά άνθρωποι, μετά από χρόνια σε διάφορα θεατρικά σχήματα και προσπάθειες, βρέθηκαν μαζί ως ομάδα και ως παρέα με σκοπό να μιλήσουν για όλα όσα τους ταλαιπωρούν, τους βασανίζουν και τους διασκεδάζουν.

 

Η ΩΡΚΑ είναι ένα πείραμα, μια απόπειρα σύνθεσης διαφορετικών  – συμπληρωματικών αλλά και αντιφατικών – ανησυχιών σε ένα πρωτότυπο δημιουργικό εγχείρημα. Στόχος της ομάδας είναι ο μόνιμος διάλογος με τα όρια του κόσμου και του εαυτού της, με τα σύνορα της θεατρικής σκηνής και έκφρασης. Όχημά της είναι η συλλογική και από κοινού δημιουργία ηθοποιών, σκηνογράφων, μουσικών και άλλων καλλιτεχνών.

 

Την περίοδο 2008-2009, η ΩΡΚΑ παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Θα ‘θελα κάτι να συμβεί», μια θεατρική πρόταση βασισμένη στο έργο του Βιτόλντ Γκομπρόβιτς, για δέκα βραδιές στο θέατρο ΑΛΕΚΤΟΝ στον Κεραμεικό (20-31 Μαΐου 2009). Τη σεζόν 2009-2010, η ΩΡΚΑ παρουσίασε δύο μονόπρακτα του Ευγένιου Ιονέσκο («Το  Μάθημα» & τον «Νέο Ενοικιαστή») για εννιά παραστάσεις στο θέατρο Παραμυθίας (28 Μαΐου – 13 Ιουνίου 2010).

 

Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Σάλλυ Ασημάκη, Γιάννης Βογιατζής
Σκηνικά-Κοστούμια: Σάλλυ Ασημάκη
Μουσική Επιμέλεια - Ενορχηστρώσεις: Χρήστος Δοδόπουλος

 

Παίζουν: Ειρήνη Αδάμου, Αλέξανδρος Γεωργιάδης , Χρήστος Δοδόπουλος, Άρτεμις Ιωάννου, Κώστας Κάλτσας , Γιώργος Κομνηνάκης, Ανθή Λουκάτου, Βούλα Μπαντελάκη, Μιχάλης Σαββίδης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Παυλίνα Τσίκνα

Σχετικές ειδήσεις
Στα ίχνη του Μονόκερω, το 2ο επεισόδιο του Αντεροβγάλτη στο Rabbithole
02.12.2016 17:11
Η ομάδα Νοσταλγία και το Rabbithole παρουσιάζουν το δεύτερο επεισόδιο, της θεατρικής σειράς Αντεροβγάλτης, με τίτλο “Στα ίχνη του Μονόκερω”.
Νεοπτολέμου Μύησις: η πρώτη θεατρική παράσταση από το Εθνικό Θέατρο και το Μουσείο Μπενάκη
02.11.2016 10:53
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το έργο Νεοπτολέμου Μύησις, την πρώτη θεατρική παράσταση στο Μουσείο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο, με τίτλο Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο.
Αντεροβγάλτης, από την ομάδα Νοσταλγία στο Rabbithole
20.09.2016 16:46
Η ομάδα Νοσταλγία και το Rabbithole παρουσιάζουν την παράσταση Αντεροβγάλτης, μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Το 1ο επεισόδιο έχει τίτλο “Πώς κάτι που δεν είναι αλήθεια, είναι” και κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016.
Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»: Πρόγραμμα θεατρικής περιόδου 2016-2017
14.09.2016 13:28
Για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-2017 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις θα παρουσιαστούν τέσσερα θεατρικά έργα.
ΣαΓύνη, για λίγες παραστάσεις στο Rabbithole
16.05.2016 14:48
Το Rabbithole παρουσιάζει από τις 23 Μαΐου 2016 την παράσταση ''ΣαΓύνη''.