Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Cabaret Balkan και Γιώτα Νέγκα: Ένα κεφάτο μουσικό μωσαϊκό

Cabaret Balkan και Γιώτα Νέγκα: Ένα κεφάτο μουσικό μωσαϊκό

Μια απρόβλεπτη και εξαιρετικού ενδιαφέροντος συνεργασία ετοιμάστηκε για το κλείσιμο της σεζόν στο Half Note. Από την μία πλευρά, μία σπουδαία τραγουδίστρια της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής σκηνής, η Γιώτα Νέγκα και από την άλλη πλευρά, η «κολλεκτίβα ψυχαγωγίας» ή το «θεραπευτικό κέντρο» - όπως αρέσκονται να αποκαλούνται – οι μοναδικοί και εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενοι, Cabaret Balkan! Λίγο πριν τζαμάρουν όλοι μαζί παρέα μας λένε λίγα λόγια για αυτή την συνεργασία.

 

Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου

 

CultureNow: Πως προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;

Γιώτα Νέγκα: Θαυμάζω τη μουσική και την ενέργεια τους. Είναι καταπληκτικοί μουσικοί έχουν άποψη και έναν πολύ δικό τους ήχο. Βρεθήκαμε και κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη και ''τζαμάραμε'' και μας άρεσε πολύ. Είπαμε λοιπόν να το περπατήσουμε το μονοπάτι και να το χαρούμε.

 

Cabaret Balkan: Καθόλου τυχαία η μουσική μας καλείται διεθνώς "crossroad music"... εκεί όπου συναντώνται και τέμνονται  οι "μουσικές του κόσμου " με όλα τα άλλα σύγχρονα είδη, rock, jazz, electro, dub κτλ. Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι η πρώτη παρέα από τους "Βόρειους Εταίρους",  δηλαδή ο Βασίλης Κομματάς και ο Θάνος Σταυρίδης, συναντηθήκαμε με τον Ν. Στεφανίδη το 2008, ενώ στις επόμενες διασταυρώσεις ο Βασίλης Θεμελής, ο Γιάννης Ιωαννίδης , ο Ηλίας Κόζας, ο Θωμάς Κωστούλας κατέθεσαν ψυχή και σώμα για το περιπετειώδες ταξίδι μας!

 

C. N.: Τι αναμένεται να παρουσιάσετε στη σκηνή του Half Note;

Γ. Ν.: Στο Half Note θα ζυμώσουμε τους κόσμους και τους ήχους μας. Θα αφεθώ στο ρυθμό και την ενέργεια τους και θα τους παρασύρω σε μερικές ίσως πιο μελωδικές στιγμές...

 

C. B.: Ένα πρόγραμμα που μάλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα στα ήθη και έθιμα του περίφημου Half Note μιας και τα καθίσματα θα ενοχλούν την παρακολούθηση και στους πιο συντηρητικούς θαμώνες. Ευτυχώς η  μελωδική παρουσία της Γιώτας Νέγκα θα μας βοηθήσει να προβάλουμε και τις ευαίσθητες χορδές μας!

 

C. N.: Σας δυσκόλεψε η επιλογή του ρεπερτορίου;

Γ. Ν.: Ήταν τρομερή πρόκληση για μένα και θα τολμήσω με πολύ σεβασμό να πω κάποια ''απρόβλεπτα'' τραγούδια ίσως...

 

C. B.: Όχι, καθόλου, σε αντίθεση με τις συνεντεύξεις που είμαστε ανεκπαίδευτοι...γιατί εκεί στην Βόρεια Θεσσαλονίκη, δεκάρα δεν δίνουν για το τι πιστεύουμε...την μουσική μας  θέλουν, τα τραγούδια μας...και χωρίς πολλά λόγια...

 

C. N.: Η μουσική μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τον κόσμο;

Γ. Ν.: Η μουσική είναι θεραπεία και λύτρωση όχι μόνο για τον κόσμο (αν εννοείτε το ακροατήριο) αλλά και για μας. Αν δεν ήταν έτσι δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε.

 

C. B.: Βεβαίως, σε εμάς έρχονται συνήθως άτομα που πάσχουν από ανία και αρθριτικά. Νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι για τις άλλες παθήσεις!

 

C. N.: Πως κρίνετε την ελληνική μουσική του σήμερα; Έχουμε τους καλλιτέχνες που μας αξίζουν ή στο όνομα της βιομηχανίας του θεάματος υπάρχει μια "φίμωση" όσων δεν υπηρετούν τα εμπορικά μουσικά είδη;

Γ. Ν.: Είναι πολύπλοκο το θέμα. Υπάρχει πραγματικά μια υπερπαραγωγή από τη μια μεριά η οποία είναι αδύνατον να απορροφηθεί , αλλά σίγουρα υπάρχει και μια ''επιλεκτική'' προβολή κάποιων τραγουδιών και κάποιων καλλιτεχνών. Αυτό όμως που δεν ακούγεται δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να ακουστεί. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και κάνεις ποτέ δε θα με πείσει ότι το καλό δεν είναι και εμπορικό. Σπουδαία τραγούδια που γράφτηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες ζουν και αναπνέουν στο σήμερα και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

 

C. B.: Μα η φίμωση αντιμετωπίζεται με εγχείρηση! Κόβεις την επαφή με τα νοσογόνα ΜΜΕ, αποκτάς σχέσεις τρίτου τύπου με το Τραπεζικό σύστημα γιατί αλλιώς δεν την βγάζεις οικονομικά ...και στην συνέχεια έρχονται τα χειρότερα ...νιώθεις την επιμήκυνση τους! Βέβαια υπάρχουν και καλλιτέχνες που πλούτισαν με ...τραγούδια διαμαρτυρίας! Βλέπετε υπάρχει βιομηχανικός πλουραλισμός! Και είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε το δίκιο του "σκυλά", του εμπορικού καλλιτέχνη ...του κακού... Δηλαδή του εξιλαστήριου θύματος της ανύπαρκτης πνευματικότητας, ηθικότητας και ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τους σημερινούς δήθεν ποιοτικούς Έλληνες καλλιτέχνες... πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στις οποίες δεν ανήκουμε φυσικά ούτε εμείς.

 

C. N.: Τι έχουν να πουν οι Cabaret Balkan για τη Γιώτα Νέγκα και τι έχει να πει η Γιώτα Νέγκα για τους Cabaret Balkan;

Γ. Ν.: Είναι καταπληκτικοί μουσικοί γεμάτοι ενέργεια, χιούμορ, γνώση και είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι καλεσμένη στην παράσταση τους!

 

C. B.: Γειά σου Γιώτα! Όσοι έρθουν θα περάσουν καλά... κι εμείς καλύτερα!

 

Οι Cabaret Balkan και η Γιώτα Νέγκα θα εμφανιστούν στο Half Note στις 20, 21 και 22 Μαϊου. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.culturenow.gr/greek-music/Γιώτα_Νέγκα_και_Cabaret_Balkan_στο_Half_Note_Jazz_Club.html#panel-2

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική περί Έρωτος στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα
17.01.2017 13:04
Λίγο πριν ανοίξει η Πόρτα για τις Άλλες Παράλληλες, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Mislav Rezic, Νέλλη Μαυροειδή, Κορνήλιο Σελαμσή, Τάση Χριστογιαννόπουλο και το σύνολο Ventus Ensemble να μας δώσουν το στίγμα από τις "τολμηρές" συναυλίες κλασικής μουσικής που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Φίλιππος Πλιάτσικας, Εκείνος & Εκείνος, Μπλε: Για το «Rock της Δυτικής Όχθης»!
19.02.2016 10:52
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει αποδείξει πως αγαπάει τα μουσικά ταξίδια, τα τραγούδια και τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε στην 30χρονη καλλιτεχνική διαδρομή του. Αυτή τη φορά λοιπόν μας προσκαλεί σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι, στις 27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live, με συνεπιβάτες δύο απ’ τα σημαντικότερα συγκροτήματα της μεγάλης μουσικής οικογένειας που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τους Μπλε και τους Εκείνος & Εκείνος.
Γιώργος Χριστιανάκης: «Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε»
27.01.2016 10:17
Ο Γιώργος Χριστιανάκης βρίσκεται στο μουσικό στερέωμα περίπου τριάντα χρόνια. Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο Τριανόν την μουσική παράσταση «Μια εποχή στην κόλαση», σε μια δημιουργική συνέχεια των εμφανίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε όλη την Ελλάδα. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τον Ρεμπώ και την σημασία της ποίησής του, για την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην παράσταση και κάνει λόγο για την σημερινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία.