Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα παρουσιάζουν την εκδήλωση «ΤΑΙΝΙΕΣ MADE IN LUXEMBOURG», ένα

αφιέρωμα στον κινηματογράφο του Λουξεμβούργου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη από τις 19 έως τις 22 Μαΐου 2011 και θα περιλαμβάνει επτά ταινίες μεγάλου μήκους καθώς και οκτώ ταινίες μικρού μήκους.

Οι ταινίες μεγάλου μήκους του αφιερώματος γυρίστηκαν από το 1992 έως το 2010. Το BLACK DJU (1992) είναι ένα φιλμ νουάρ, στο οποίο εμφανίζονται η ερμηνεύτρια Cesaria Evora και ο μεγάλος Philippe Léotard στην τελευταία κινηματογραφική ερμηνεία του.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ (2010) συνδυάζει το μελόδραμα με τη μουσική κωμωδία. Βραβεύτηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λουξεμβούργου. ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΡΟΣ (2006) βρίσκεται η ηρωίδα της ομώνυμης ταινίας, βασισμένης στο «Στρίψιμο της βίδας» του Henry James. Η στοχαστική ΣΚΟΝΗ (2010) παραπέμπει στις ταινίες του Κιαροστάμι.

Ο διάσημος ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ (2004) με τους Al Pacino και Jeremy Irons δε χρειάζεται συστάσεις. Κατά την κατοχή του Λουξεμβούργου από τους Ναζί, ο ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ (2010) κρύβεται σε ορυχείο στα νότια της χώρας. Στο CQ (2001), από την άλλη, ο γιος του Francis Ford Coppola μας ξυπνάει μνήμες από Barbarella!

Επίσης, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταινίες μικρού μήκους από το Λουξεμβούργο, παραγωγής 2001-2009, που έχουν βραβευτεί σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ (μεταξύ άλλων, βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας για τις ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ, βραβείο Teddy του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για την ταινία ERE MELA MELA, το βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρίο ντε Τζανέιρο για την ταινία STARFLY). Όλες οι ταινίες είναι με ελληνικούς υπότιτλους.

Λίγα λόγια για τις ταινίες μεγάλου μήκους:
BLACK DJU (Λουξεμβούργο/Γαλλία/Βέλγιο 1992, Σκηνοθεσία: Pol Cruchten. Παίζουν: Philippe Léotard, Richard Courcet, Cesaria Evora), 90\’. Διάλογοι: Γαλλικά/Πορτογαλικά, ελληνικοί υπότιτλοι.
  
Ένα σκληρό και στιλάτο «φιλμ νουάρ» που διαδραματίζεται σε μια κοινότητα μεταναστών από το Κάπο Βέρντε. Ένας νεαρός ψάχνει για τον εξαφανισθέντα πατέρα του, έναν πρώην μποξέρ. Η ταινία προσφέρει μια σπάνια εμφάνιση στην οθόνη της τραγουδίστριας Cesaria Evora, καθώς και την τελευταία και εξαιρετική ερμηνεία του Philippe Léotard στο ρόλο ενός σκληρού ντεντέκτιβ, τύπου Μπόγκαρτ.

ΤO ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ (HOUSE OF BOYS, Λουξεμβούργο/Ηνωμένο Βασίλειο/Γερμανία, 2010. Σκηνοθεσία: Jean-Claude Schlim. Παίζουν: Layke Anderson, Benn Northover, Udo Kier, Stephen Fry), 120\’, Διάλογοι: Αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.
  
Σε αυτό το πολύχρωμο δράμα, το μελόδραμα συναντά την μουσική κωμωδία. Ένας φοιτητής βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων στο Άμστερνταμ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο τόσο με την αγάπη όσο με την εκδήλωση της κρίσης του AIDS. Εάν ο Pedro Almodovar και ο John Waters είχαν αποφασίσει να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να γυρίσουν μια ταινία σε στούντιο στο Λουξεμβούργο, αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα. Εντυπωσιακές ερμηνείες μεγάλων ηθοποιών όπως οι Stephen Fry και Udo Kier (ως «μαντάμ»). Το φιλμ κατέκτησε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου το 2010.

ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΡΟΣ (IN A DARK PLACE, Λουξεμβούργο/Ηνωμένο Βασίλειο 2006. Σκηνοθεσία: Donato Rotunno. Παίζουν: Leelee Sobieski, Tara Fitzgerald, Graham Pountney), 95\’. Διάλογοι: Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
 
Μια εκδοχή τρόμου του κλασικού έργου του Henry James «Το στρίψιμο της βίδας». Η διαταραγμένη ψυχικά καθηγήτρια εικαστικών, Anna Veigh, έχει προσληφθεί από τον κ. Laing ως γκουβερνάντα για να μεγαλώσει τη Φλόρα και τον αδελφό της, Μάιλς. Η Άννα πιστεύει ότι τα φαντάσματα της προηγούμενης γκουβερνάντας, της Μις Jessel, και του οικονόμου, του Peter Quint, βρίσκονται στην οικία και κατατρέχουν τα παιδιά. Έτσι αποφασίζει να τους βοηθήσει για να αντιμετωπίσουν τα πνεύματα και να ελευθερώσουν την ψυχή τους.
ΣΚΟΝΗ (DUST, Λουξεμβούργο 2010, Σκηνοθεσία: Max Jacoby. Παίζουν: Catherine Steadman και Andrew Hawley), 86\’. Διάλογοι: Αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.

 
Μία ταινία στοχαστική που επικεντρώνεται σε λίγους νέους ανθρώπους οι οποίοι φαίνεται να είναι οι μόνοι επιζήσαντες έπειτα από μια ολοκληρωτική συντέλεια του κόσμου. Το φιλμ θυμίζει τις ταινίες δρόμου του Κιαροστάμι και παρουσιάζει για πρώτη φορά μια εξαιρετική κινηματογράφηση του δάσους των Αρδεννών.

Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ (THE MERCHANT OF VENICE, Ηνωμένο Βασίλειο/Λουξεμβούργο, 2004. Σκηνοθεσία: Michael Radford. Παίζουν: Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes), 138΄. Διάλογοι: Αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.

 
Η διάσημη εκδοχή του έργου του Σαίξπηρ του Michael Radford με τον Al Pacino στον ομώνυμο ρόλο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε ένα στούντιο στο Λουξεμβούργο. Το σκηνικό, δηλαδή ένας βενετσιάνικος δρόμος και ένα κανάλι, είχαν κατασκευαστεί στον περίβολο ενός πρώην εργοστασίου χάλυβα. Ένας ύμνος στη δύναμη της ψευδαίσθησης!

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ (REFRACTAIRE/ THE DRAFT DODGER, Λουξεμβούργο /Γαλλία 2010. Σκηνοθεσία: Nicolas Steil. Παίζουν: Grégoire Leprince-Ringuet, Marianne Basler, Thierry van Werveke), 100΄. Διάλογοι: Γαλλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.

 
Μια ιστορία «ανυποταξίας», από τις πολλές ιστορίες ανθρώπων που αρνήθηκαν να ενσωματωθούν στο γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής του Λουξεμβούργου και μπήκαν στην αντίσταση, βρίσκοντας καταφύγιο στο λαβύρινθο των ορυχείων του νότιου Λουξεμβούργου.
CQ (Λουξεμβούργο/Γαλλία 2001. Σκηνοθεσία: Roman Coppola. Παίζουν: Jeremy Davies, Angela Lindvall, Elodie Bouchez, Gérard Depardieu, Giancarlo Giannini, Billy Zane), 88\’. Διάλογοι: Αγγλική με ελληνικούς υπότιτλους.

 
Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στην αισθητική του ‘60 (Barbarella!) και ένα άκρως απολαυστικό παστίς από τον γιο του Francis Ford Coppola (και αδελφό της Σοφίας).

Λίγα λόγια για τις ταινίες μικρού μήκους:

ERE MELA MELA (Dan Wiroth, 2001, 5\’): Ένας αισθησιακός χορός σε μουσική ενός αιθιοπικού ποπ τραγουδιού.
 
ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ (BUTTERFLIES, Max Jacoby, 2005, 12\’): Η διφορούμενη ιστορία ενός μεσήλικα άνδρα που γίνεται μάρτυρας του πνιγμού ενός μικρού κοριτσιού. Βασισμένο σε ένα διήγημα του Ian McEwan.
 
STARFLY (Beryl Koltz, 2005, 20\’): Οι παράξενες περιπέτειες του Bobby Baxter, ενός αστροναύτη χαμένου στο διάστημα.
 
W (Luc Feit, 2003, 13\’): Ένα νεαρό ζευγάρι συναντά έναν τραβεστί σε ένα κακόφημο μπαρ σε βελγική ακτή.
 
ΡΟΥΤΙΝΑ (ROUTINE, Saesa Kiyokawa, 2009, 13\’): Η ξαφνική νυκτερινή εμφάνιση ένα μικρού κοριτσιού ντυμένου με ένα κόκκινο παλτό αναστατώνει την ρουτίνα ενός οδηγού λεωφορείου.
 
ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗ ΣΚΟΝΗ
(EN COMPAGNIE DE LA POUSSIÈRE, Jacques Molitor, 2008, 20\’): Η ιστορία ενηλικίωσης δύο αγοριών διχασμένων ανάμεσα στη φιλία και την αγάπη.
 
ICE CREAM SUNDAE (Désirée Nosbusch, 2002, 13\’): Μια νεαρή έγκυος γυναίκα εξομολογείται τα δεινά της σε μια ηλικιωμένη κυρία, της οποίας το ρόλο παίζει η ηθοποιός του Χίτσκοκ, Tippi Hedren.
 
MORGENROT (Jeff Desom, 2009, 4\’): Πειραματική ταινία για ένα φλεγόμενο πιάνο που πέφτει από έναν ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη.
 

Πρόγραμμα Προβολών

Πέμπτη 19/05:
20.00 ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (είσοδος στην προβολή ταινιών μικρού μήκους με προσκλήσεις και περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων)
22.30 BLACK DJU

Παρασκευή 20/05:
20.00 ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ
22.00 ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΡΟΣ

Σάββατο 21/05:
20.00 CQ
22.00 ΣΚΟΝΗ

Κυριακή 22/05:
20.00 ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ
22.00 Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ