Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Το Εθνικό μας καλοκαίρι!

Το Εθνικό μας καλοκαίρι!
Επίδαυρος, Δελφοί και το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας είναι οι τόποι «λατρείας» έξοχων παραστάσεων, σκηνοθετημένων και ερμηνευμένων από καταξιωμένους δημιουργούς, του Εθνικού Θεάτρου για την τρέχουσα καλοκαιρινή θεατρική περίοδο.

Επίδαυρος, Δελφοί και το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας είναι οι τόποι «λατρείας» έξοχων παραστάσεων, σκηνοθετημένων και ερμηνευμένων από καταξιωμένους δημιουργούς, του Εθνικού Θεάτρου για την τρέχουσα καλοκαιρινή θεατρική περίοδο.

Μια σειρά αξιολογότατων παραστάσεων-τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας κρίση εκ πρώτης ανάγνωσεως-, μας ετοιμάζει για το καλοκαίρι το Εθνικό Θέατρο σε Αθήνα, περιφέρεια αλλά και εξωτερικό.

Ρούλα Πατεράκη , Γιάννη Λιγνάδης , Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σωτήρης Χατζάκης και Γιάννης Χουβαρδάς βρίσκονται άξια στο σκηνοθετικό τιμόνι, στο όχημα του Εθνικού με συνεπιβάτες μερικές προσωπικότητες από διαφορετικές γενιές επιβλητικών ηθοποιών όπως οι Λύδια Φωτοπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στεφανία Γουλιώτη, Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δημήτρης Πιατάς…

Οι Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης, το κλασικό πλέον αριστούργημα του 20ου αιώνα του Εντεν φον Χόρβατ ανεβαίνει στις 24, 25 & 26 Ιουνίου στην Οδό Πειραιώς. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με το φεστιβάλ Αθηνών και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ, Γιάννης Χουβαρδάς. Πρωταγωνιστούν, Ολγα Δαμάνη, Νίκος Κουρής, Θέμις Μπαζάκα κ.α.

Πιστό στην παράδοσή του, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει δύο μεγάλες παραγωγές στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου, οι οποίες θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο: οι Βάτρα- Χ του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη θα παρουσιαστούν στις 11 και12 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αμέσως μετά την πρεμιέρα τους στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς στις 4 Ιουλίου. Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι: Στεφανία Γουλιώτη, Δημήτρης Λιγνάδης, Κ. Μαρκουλάκης, Δήμητρα Ματσούκα κ.α.

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί τη δεύτερη μεγάλη παραγωγή: ΟΙΔΙΠΟΥΣ Τύραννος – Επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε μια ενιαία παράσταση που θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ερμηνεύουν οι: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δ. Πιατάς κ.α.
Η παιδική παράσταση Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου, ταξιδεύει και έρχεται κοντά στους μικρούς φίλους του φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Εθνικού Θεάτρου, η ένατη Θερινή Ακαδημία με τίτλο Αναχρονισμοί θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία στην Κύπρο από τις 29 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες και δημιουργούς από όλο τον κόσμο.


Το Εθνικό θα κάνει «έξοδο», με τον Προμηθέα Δεσμότη του Αισχύλου στο Πεκίνο για το Ετος Ελλάδας στην Κίνα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

INFO
Περισσότερες λεπτομέρειες εν ενθέτω χρόνο. www.n-t.gr, www.greekfestival.gr

Σχετικές ειδήσεις
Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου λόγω απεργίας
06.05.2016 16:47
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου λόγω της 48ης απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Εθνικό Θέατρο: Καλοκαιρινές παραγωγές 2016
21.03.2016 13:47
Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις φετινές, καλοκαιρινές του παραγωγές που περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παραστάσεις: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας (Συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας) και «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη, σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.
«Έφυγε» ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Νίτσος
01.12.2015 14:15
O Πρόεδρος, το Δ.Σ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με οδύνη πληροφορήθηκαν την απώλεια του Κώστα Νίτσου. Ο Κώστας Νίτσος, ο οποίος διετέλεσε και Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 1983 – 1985, αποτελούσε σημαντικό «κεφάλαιο» για την πνευματική ζωή του τόπου, ενώ κατάφερε να συνδυάσει τη λογιότητα με τη δημοσιογραφία. Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
Mάγκντα Γκαίμπελς του Γιώργου Βέλτσου, στο Νέο Rex
03.11.2015 16:10
Τo ισόγειο του ιστορικού κτιρίου Rex ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά μετά το 1993 – οπότε και περιήλθε το συγκεκριμένο κτίριο στο Εθνικό Θέατρο – ως μια από τις Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου με την ονομασία Νέο Rex.
Επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου
29.10.2015 16:20
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου επαναλειτουργεί, μετά από 8 χρόνια, φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.