Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Αίας του Σοφοκλή στη Νέα Σκηνή του Εθνικού

Αίας του Σοφοκλή στη Νέα Σκηνή του Εθνικού
Από τις 4 Μαΐου ο Αίας, συνεχίζει τον κύκλο της έρευνας για το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο που άνοιξε με την παράσταση του Προμηθέα δεσμώτη λίγους μήνες πριν στο Εθνικό Θέατρο.

Από τις 4 Μαΐου ο Αίας, συνεχίζει τον κύκλο της έρευνας για το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο που άνοιξε με την παράσταση του Προμηθέα δεσμώτη λίγους μήνες πριν στο Εθνικό Θέατρο.

Το αρχαιότερο από τα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή, που διδάχτηκε στην Αθήνα ανάμεσα στο 447 και 440 π.Χ. έχει ως θέμα την οργή και τη μανία που καταλαμβάνει τον Αίαντα, όταν δεν του αποδίδονται τα όπλα του Αχιλλέα.

Η παράσταση του Αίαντα ξεκίνησε με αφορμή ένα σεμινάριο με τίτλο «Το αρχαίο δράμα μέσα από το θέατρο σκιών» που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχαίου Δράματος το 2006. Η πρώτη και μοναδική παράσταση δόθηκε στον «Κρατήρα» το Μάιο του 2006.

Η παράσταση στο Εθνικό Θέατρο δίνει την ευκαιρία στην ομάδα «Δρόμος με δέντρα» να δουλέψει ξανά την εκδοχή της για την αρχαία τραγωδία αναδεικνύοντας τη λαϊκότητα της και καθώς δανείζεται μοτίβα και φόρμες από το θέατρο σκιών.


Η ταυτότητα της παράστασης: Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα , Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα, Σκηνογραφία-μουσική: Βασίλης Μαντζούκης, Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα-Sine qua non, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα , Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Σκούφου.

Παίζουν: Μανόλης Μαυροματάκης (Οδυσσέας, αγγελιαφόρος), Δέσποινα Αναστάσογλου (Αθηνά. Χορός), Αθως Δανέλλης (Αίας), Μαρία Κεχαγιόγλου (Τέκμησσα), Γιώργος Φριντζήλας (Τεύκρος, χορός), Δημήτρης Αγαρτζίδης (Μενέλαος, χορός), Τάνια Παπαδοπούλου (Αγαμέμνων, χορός), Θεανώ Μεταξά (Ευρυσάκης, χορός), Χριστίνα Μαξούρη (χορός), Κίκα Γεωργίου (Χορός), Χρήστος Πίτσας (Χορός), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (Χορός),


info
Από τις 4 Μαΐου, Eθνικό Θέατρο Νέα Σκηνή , Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 5288100 και 210 5220585

Σχετικές ειδήσεις
Lessons of leaking του Dmitij Gawrisch και machina ex στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
09.01.2017 17:21
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει στις 13- 15 Ιανουαρίου 2017 την παράσταση Lessons of Leaking του Dmitij Gawrisch και της ομάδας machina ex.
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε περιοδεία
23.06.2016 14:34
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
04.05.2016 14:34
Η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο 2015-2016 είναι «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» (βασισμένο στον Οιδίποδα του Σοφοκλή), η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.
Εθνικό Θέατρο: Καλοκαιρινές παραγωγές 2016
21.03.2016 13:47
Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις φετινές, καλοκαιρινές του παραγωγές που περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παραστάσεις: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας (Συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας) και «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη, σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.