Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Mode Plagal: The Greek Fusion σε δράση!

Mode Plagal: The Greek Fusion σε δράση!

Εδώ και είκοσι χρόνια μας έχουν δώσει μερικούς από τους πιο αξιοπρόσεκτους ήχους που έχουν βγει ποτέ από μία μπάντα . Οι Mode Plagal επιστρέφουν και μέσα από "την κοιλιά του κήτους" μας χαιρετούν, υποσχόμενοι πως δεν θα τους καταπιεί ποτέ! Ο Θοδωρής Ρέλλος μας μιλάει εκ μέρους όλων για την πορεία τους και το νέο δίσκο, και εμείς απλώς ανυπομονούμε για το διήμερο που έρχεται στο Half Note!

 

Με προσεγμένους προσωπικούς δισκούς και εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι Mode Plagal - Κλέων Αντωνίου , Θοδωρής Ρέλλος, Αντώνης Μαράτος, Τάκης Κανέλλος, Florian Mikuta – ξεχωρίζουν για την αενάως δημιουργική προσέγγιση τους στη μουσική μέσα από την jazz και την world fusion. Στο πνεύμα αυτό, αλλά και με εμπνευσμένες και ευφάνταστες ποιητικές αναφορές και ο καινούργιος δίσκος τους με τίτλο Στην κοιλιά του κήτους που τώρα παρουσιάζουν...

 

Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου

 

CultureNow: Πώς δημιουργήθηκε η μπάντα Mode Plagal και γιατί επιλέξατε το "πλάγιος τρόπος";

Θοδωρής Ρέλλος: Νομίζω ότι το συγκρότημα υπήρχε από πάντα. Με άλλα ονόματα, με ένα-δύο αλλαγές στο μπάσο στα πλήκτρα και στα κρουστά. Με τον τίτλο Mode Plagal κάνουμε λόγο αφενός για το υλικό που θα προερχόταν από την τροπική (modal) μουσική της περιοχής των Βαλκανίων και αφετέρου για μία στάση απέναντι στα πράγματα (plagal), με την έννοια της προσαρμοστικότητας στις ανάγκες της εποχής. 

 

C. N.: Έχετε δημιουργήσει ένα μουσικό ιδίωμα χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία της jazz σε συνδυασμό με κυρίως την ελληνική παράδοση καθώς και άλλα μουσικά στοιχεία. Ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία της μεταξύ σας συνεργασίας ή ήταν εξαρχής ζητούμενο να δημιουργήσετε κάτι εντελώς καινούριο, διαφορετικό και πρωτοποριακό; 

Θ. P.: Ο δαίμων της πρωτοπορίας υπήρχε από την αρχή, αλλά το αποτέλεσμα προέκυψε στην πορεία. 

 

C. N.: Ποιες ήταν οι επιρροές σας;

Θ. P.: Διάφορες προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής - και όχι μόνο – σκηνής, που θα θέλαμε να έχουμε σχέσεις μαζί τους και να αναφερόμαστε μέσα από την εργασία μας σ’ αυτούς. 

 

C. N.: Τα ελληνικά συγκροτήματα καθώς και οι μουσικοί που υπηρετούν τη jazz σκηνή , πιστεύετε ότι έχουν την αναγνώριση που τους αρμόζει εντός των συνόρων;

Θ. P.: Θα μπορούσαν να την έχουν, αλλά τους προδίδει η ανάγκη τους για δουλειά και έτσι ο κόσμος τους βλέπει συχνά να παίζουν πίσω από διάφορους τραγουδιστές, αγνοώντας τη δική τους καλλιτεχνική δραστηριότητα η οποία  λειτουργεί για τους μουσικούς τους ίδιους σαν ένα πνευματικό άλλοθι και για να μην τρελαθούν.

 

C. N.: Τι χαρακτηρίζει την νέα σας δισκογραφική σας δουλειά με τίτλο "Στην κοιλιά του κήτους";

Θ. P.: Μάλλον η ύπαρξη αρκετών  κειμένων – ποιημάτων.

 

C. N.: Το στοιχείο του πειραματισμού είναι έκδηλο στο νέο σας δίσκο. Ποιο ήταν το concept για τη δημιουργία του;

Θ. P.: Ήταν να φέρει ο καθένας  μας, δικές του συνθέσεις ή ιδέες που θα ενορχηστρώναμε και θα παίζαμε όλοι μαζί.

 

C. N.: Τι αναμένεται να δούμε στις εμφανίσεις στη σκηνή του Half Note;

Μ. P.: Τραγούδια που εναλλάσσονται με ορχηστρικά θέματα, κομμάτια και αυτοσχεδιασμούς που όλοι κουβαλάμε στο μουσικό μας DNA, και πιστεύω με αρκετή διάθεση για πειραματισμό.

 

C. N.: Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό είναι "εκπαιδευμένο" σε αυτού του είδους τα ιδιαίτερα ακούσματα; ή ότι κατά μεγάλο ποσοστό τα μέσα εχουν επιβάλλει την κατανάλωση εύπεπτων λαικοποπ μουσικών προϊόντων;

Θ. P.: Αυτά ακριβώς τα μέσα είναι το παράδειγμα και η επιτομή του σκοτεινού πράγματος που μας περιβάλει, η «κοιλιά του κήτους».

 

C. N.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θ. P.: Να υπάρχουμε σαν γκρουπ.

 

Info: Οι Mode Plagal θα εμφανιστούν στο Half Note στις 18 και 19 Μαϊου 2011.

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Εξωστρέφεια, πειραματισμός και μουσικές ανταλλαγές!
02.12.2016 14:09
Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, ο θεσμός που επιμένει στην εξωστρέφεια και επιχειρεί πρωτότυπους και αναπάντεχους συνδυασμούς, με την συνεργασία καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων μαιτρ της τζαζ σκηνής, επιστρέφει για έκτη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τους σπουδαίους μουσικούς που συμμετέχουν (Γιώργος Κοντραφούρης, Aki Rissanen, GRIX , Λουκία Παλαιολόγου, Σπύρος Μάνεσης) οι οποίοι μας έδωσαν πρόσθετους λόγους να βρεθούμε στη Στέγη από 2 - 4 Δεκεμβρίου.
Momo Trio: Η ελληνική συμμετοχή στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival!
20.05.2016 13:37
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του. To Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών που ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες και επιλέχθηκε από την τριμελή κριτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη ζωντανή του εμφάνιση στην Τεχνόπολη, μας μίλησε αναφορικά με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το «πολύ σημαντικό γεγονός για τη Jazz σκηνή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην μουσική του «ταυτότητα» και στην «στάση» που διατηρεί.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...