Το Half Note υποδέχεται τους Swing Shoes για ένα απολαυστικό διήμερο σε ρυθμούς σουίνγκ, μπλουζ, μπόσα νόβα, gypsy jazz, αλλά και ελληνική παραδοσιακή μουσική! Μαζί τους στη σκηνή και η αγαπημένη πλέον του ελληνικού ακροατηρίου Sugahspank, η οποία μας μιλάει όχι μόνο σαν -άτυπο- μέλος των Swing Shoes, αλλά και σαν σόλο καλλιτέχνις που γράφει μουσική και στίχους, αλλά κυρίως μαγεύει με την ιδιαίτερη φωνή της.

Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου

CultureNow: Έχεις μεγαλώσει στον Πειραιά αν και η φωνή σου δεν παραπέμπει στην ελληνική σου καταγωγή. Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με την hip hop αρχικά η οποία για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι τόσο δημοφιλές είδος μουσικής;

Sugahspank: Ήταν απλώς η μουσική που άκουγα κυρίως στην εφηβεία μου και τότε σχεδόν τυχαία γνωρίστηκα με παιδιά που ασχολούνταν με το hip hop, φτιάξαμε μουσική για πλάκα και όλα έδειχναν ότι ήμουν καλή σε αυτό που έκανα. Στην πορεία ασχολήθηκα με πολλών ειδών μουσικές, ανάλογα με την περίοδο, άλλωστε ποτέ δεν άκουγα μόνον ένα πράγμα. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι η μουσική έχει σύνορα.

CN: Πως προέκυψε το καλλιτεχνικό όνομα Sugahspank;

Sugahspank: Είναι αναφορά στους Sugah Galore, την μπάντα που παίζω από το 2004. Χωρίς τα παιδιά δεν θα ήμουν εδώ που είμαι.

CN: Το προσωπικό σου άλμπουμ “The Incredible / The Invisible” το οποίο κυκλοφόρησε το 2008- όπου έχεις γράψει στίχους αλλά και μουσική- έχει τύχει σημαντικής αποδοχής απο το κοινό. Παράλληλα έχεις στο ενεργητικό σου σημαντικές συνεργασίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Στο Half Note σε βλέπουμε με τους The Swing Shoes,  DJ Oxocube και την Ειρήνη Δημοπούλου με ακούσματα Grooving Soul και Swing. Που οφείλεται κατά τη γνώμη σου η δημοτικότητα που γνωρίζει η swing τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Sugahspank: Δεν ξέρω εάν γνωρίζει δημοτικότητα το swing, σίγουρα όταν οι Swing Shoes έπαιζαν στην Αρεοπαγίτου στο δρόμο, δεν περίμεναν κάτι τέτοιο. Η swing είναι κλασικό είδος μουσικής, καλό και τεχνικό. Θα επανέρχεται πάντα στη “μόδα” όσο υπάρχουν μουσικοί που θα ξέρουν να παίζουν. Οι ακροατές νομίζω ότι θέλοντας και μη, θα κουνηθούν!

CN: Ανήκεις ομολογουμένως στη νέα γενιά ερμηνευτών που διαφοροποιείται από τις πεπατημένες της μουσικής βιομηχανίας. Θέλει θράσος, θάρρος ή και τα δύο;

Sugahspank: Στη μουσική, όπως και σε οποιοδήποτε είδος τέχνης, οφείλεις να είσαι ο εαυτός σου, να κάνεις το δικό σου, αλλιώς είσαι προϊόν σούπερ μάρκετ. Δεν ξέρω ακόμη τι ακριβώς είμαι, αλλά σίγουρα ξέρω τι δεν είμαι.

CN: Ποια ήταν η πιο ιδιαίτερη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Sugahspank: Μάλλον όταν ήρθαν να με δουν πρώτη φορά πέρυσι οι γονείς μου live. Ήταν στο Παλλάς, είχα ούτως ή άλλως αγωνία λόγω χώρου και οι γονείς μου είναι καλοί αλλά πολύ αυστηροί άνθρωποι. Όταν μου είπαν μετά “μπράβο και τι σοβαρά παιδιά, ωραία μουσική, ωραίος χώρος κλπ” ένιωσα να παίρνω ντοκτορά με άριστα στην αστροφυσική!

CN: Ετοιμάζεις κάτι αυτό το διάστημα;

Sugahspank: Ετοιμάζω το καινούριο μου προσωπικό άλμπουμ, το έχω αργήσει λίγο. Θα κυκλοφορήσουμε και ένα live album με τους Swing Shoes.

CN: Νιώθεις τυχερή για την εξέλιξη σου; Αυτό που ζεις σήμερα είναι αυτό που σκεφτόσουν όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα;

Sugahspank: Είναι ακριβώς αυτό, δεν θα με πείραζε να συνεχιστούν τα πράγματα κάπως έτσι, να ζω από τη μουσική, να παίζω αυτό που θέλω. Ελπίζω σε ακόμη πιο καλές συνεργασίες και project που θα με πάνε παραπέρα.

Info: SUGAHSPANK & THE SWING SHOES feat. DJ OXOCUBE & ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ – 16 και 17 Μαϊου 2011 στο Half Note Jazz Club.