Η Αίθουσα Τέχνης ΓΑΙΑ, στον Πειραιά, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Σάλαρη από τις

9 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2011.

Το να γράψεις τι νιώθεις περιδιαβάζοντας στα έργα ενός φίλου, όντας μη ειδικός, κρύβει τον κίνδυνο να ξεχαστείς με επαίνους και κοινοτοπίες. Παρ’ όλα αυτά εγώ θα το διακινδυνέψω.

Φαίνεται πως ο Ηλίας δεν ειναι από κείνους που διαλέγουν ίσως να μας ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς της φαντασίας. Αντίθετα, θέλει να κρατά στενή επαφή με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου ο κοινός τόπος σε όλα του τα έργα. Αυτό δε, το επιτυγχάνει άλλοτε με μια αμεσότητα κυριολεκτικά κραυγαλέα, άλλοτε πάλι πιο υπαινικτικά.

Συναισθηματικά, σαν μη ειδικός, έχω νομίζω αυτό το δικαίωμα, προτιμώ τα έργα της δεύτερης κατηγορίας. Εκείνα τα έργα όπου η κραυγή μετουσιώνεται σε φόρμες που λιώνουν, επικαλύπτοντας ή εισχωρόντας η μια στην άλλη, με τα περιγράμματα θολά να πάλλονται και να σου μεταδίδουν έτσι την ανησυχία του Ηλία για τα τεκταινόμενα.

Κλείνοντας, ο λόγος για τα πορτραίτα. Νομίζω ότι εδώ η σχέση με την πραγματικότητα υποτάσσεται σε μια ιδιαίτερη αισθαντικότητα, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να κερδίζουν σε εσωτερικότητα ξεπερνώντας έτσι την πρώτη ανάγνωση.

Χρήστος Χριστόπουλος
Εκπαιδευτικός