Το διεθνώς καταξιωμένο σύνολο μουσικής δωματίου Wiener Concert-Verein έρχεται για μια μοναδική εμφάνιση, στις

7 Μαΐου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας δωματίου Wiener Concert-Verein, η οποία ιδρύθηκε το 1987 από μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης, εκτείνεται από το βιεννέζικο κλασικισμό μέχρι τη μουσική της εποχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν του καθιερωμένου ρεπερτορίου για ορχήστρα δωματίου, έχει παρουσιάσει ανακαλυφθέντα έργα, όπως οι συμφωνίες του Πλεγυέλ και πολλά έργα σύγχρονων συνθετών σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις.

Η ορχήστρα έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους, όπως ο Λέοπολντ Χάγκερ και ο Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ, και έχει βραβευτεί για τη δισκογραφία της.

Στην παρούσα συναυλία παρουσιάζει τους Πυρρίχιους χορούς του Χρήστου Χατζή, ένα κοντσέρτο για βιόλα, κρουστά και έγχορδα. Για μία ακόμη φορά παρουσιάζεται στη Στέγη το έργο ενός Έλληνα δημιουργού από καταξιωμένους ερμηνευτές της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Κεντρική ιδέα του έργου είναι η βία και η επιθετικότητα στη σύγχρονη μορφή της, την οποία ο συνθέτης εκφράζει με έναν αρχαιοελληνικό πολεμικό ρυθμό, τον πυρρίχιο. Το έργο είναι σε μεγάλο βαθμό περιγραφικό.

Τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και οι επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στοιχειώνουν συμβολικά το μουσικό ιδίωμα με σαφείς αναφορές σε κλίμακες της Μέσης Ανατολής και υλικό των εθνικών σχολών, που τείνει να καταστεί απειλητικό με τη σύγχρονη διαστρέβλωση της εθνικιστικής ιδέας.

Οι Τέσσερις εποχές στο Μπουένος Άιρες του Άστορ Πιατσόλλα είναι ένας κύκλος τάνγκο εν είδει σουίτας, γραμμένος για το περίφημο κουιντέτο του συνθέτη. Το περιγραφικό αυτό έργο δίνει μια εικόνα της εναλλαγής των εποχών στην αργεντίνικη πρωτεύουσα μέσα από τον εμβληματικό χορευτικό ρυθμό της πόλης, γνώριμο σε όλους τους γηγενείς porteños και όχι μόνο.

Διεύθυνση ορχήστρας: Martin Sieghart

Σολίστ
Franz Michael Fischer: βιολί
Thomas Schindl: κρουστά
Werner Frank: βιόλα

Πρόγραμμα:
 
Ástor Piazzolla
Cuatro estaciones porteñas
[Οι τέσσερις εποχές στο Μπουένος Άιρες]
Κύκλος τάνγκο για σόλο βιολί και έγχορδα
I. Verano Porteño [Καλοκαίρι στο Μπουένος Άιρες]
II. Otono Porteño [Φθινόπωρο στο Μπουένος Άιρες]
IΙΙ. Invierno Porteño [Χειμώνας στο Μπουένος Άιρες]
IV. Primavera Porteña [Άνοιξη στο Μπουένος Άιρες]
Χρήστος Χατζής
Πυρρίχιοι χοροί
για σόλο βιόλα, κρουστά και έγχορδα
I. Broken Mirrors
II. Postcards from the (un)Holy Land
III. Love among the Ruins
IV. Worlds in Collision