Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Wiener Concert-Verein σε έργα Piazzolla – Χατζή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Wiener Concert-Verein σε έργα Piazzolla – Χατζή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Το διεθνώς καταξιωμένο σύνολο μουσικής δωματίου Wiener Concert-Verein έρχεται για μια μοναδική εμφάνιση, στις

7 Μαΐου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

 

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας δωματίου Wiener Concert-Verein, η οποία ιδρύθηκε το 1987 από μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης, εκτείνεται από το βιεννέζικο κλασικισμό μέχρι τη μουσική της εποχής μας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν του καθιερωμένου ρεπερτορίου για ορχήστρα δωματίου, έχει παρουσιάσει ανακαλυφθέντα έργα, όπως οι συμφωνίες του Πλεγυέλ και πολλά έργα σύγχρονων συνθετών σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις.

 

Η ορχήστρα έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους, όπως ο Λέοπολντ Χάγκερ και ο Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ, και έχει βραβευτεί για τη δισκογραφία της.


Στην παρούσα συναυλία παρουσιάζει τους Πυρρίχιους χορούς του Χρήστου Χατζή, ένα κοντσέρτο για βιόλα, κρουστά και έγχορδα. Για μία ακόμη φορά παρουσιάζεται στη Στέγη το έργο ενός Έλληνα δημιουργού από καταξιωμένους ερμηνευτές της διεθνούς μουσικής σκηνής.

 

Κεντρική ιδέα του έργου είναι η βία και η επιθετικότητα στη σύγχρονη μορφή της, την οποία ο συνθέτης εκφράζει με έναν αρχαιοελληνικό πολεμικό ρυθμό, τον πυρρίχιο. Το έργο είναι σε μεγάλο βαθμό περιγραφικό.

 

Τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και οι επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στοιχειώνουν συμβολικά το μουσικό ιδίωμα με σαφείς αναφορές σε κλίμακες της Μέσης Ανατολής και υλικό των εθνικών σχολών, που τείνει να καταστεί απειλητικό με τη σύγχρονη διαστρέβλωση της εθνικιστικής ιδέας.

 

Οι Τέσσερις εποχές στο Μπουένος Άιρες του Άστορ Πιατσόλλα είναι ένας κύκλος τάνγκο εν είδει σουίτας, γραμμένος για το περίφημο κουιντέτο του συνθέτη. Το περιγραφικό αυτό έργο δίνει μια εικόνα της εναλλαγής των εποχών στην αργεντίνικη πρωτεύουσα μέσα από τον εμβληματικό χορευτικό ρυθμό της πόλης, γνώριμο σε όλους τους γηγενείς porteños και όχι μόνο.

Διεύθυνση ορχήστρας: Martin Sieghart

Σολίστ
Franz Michael Fischer: βιολί
Thomas Schindl: κρουστά
Werner Frank: βιόλα

Πρόγραμμα:
 
Ástor Piazzolla
Cuatro estaciones porteñas
[Οι τέσσερις εποχές στο Μπουένος Άιρες]
Κύκλος τάνγκο για σόλο βιολί και έγχορδα
I. Verano Porteño [Καλοκαίρι στο Μπουένος Άιρες]
II. Otono Porteño [Φθινόπωρο στο Μπουένος Άιρες]
IΙΙ. Invierno Porteño [Χειμώνας στο Μπουένος Άιρες]
IV. Primavera Porteña [Άνοιξη στο Μπουένος Άιρες]
Χρήστος Χατζής
Πυρρίχιοι χοροί
για σόλο βιόλα, κρουστά και έγχορδα
I. Broken Mirrors
II. Postcards from the (un)Holy Land
III. Love among the Ruins
IV. Worlds in Collision

 

Σχετικές ειδήσεις
Έργα για βιόλα και πιάνο από την ΚΟΑ στο Μουσείο Μπενάκη
06.02.2017 12:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Black Earth: Η Κ.Ο.Α. στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
05.01.2017 15:56
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν και το 2017 την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Μακάβριες Ιστορίες από την ορχήστρα δωματίου Contra Tempo στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
20.04.2016 13:18
Την αριστουργηματική 1η Συμφωνία (Τιτάνας) του Gustav Mahler καθώς και το έργο Mysteries of the Macabre του Görgy Ligeti παρουσιάζει η Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo, υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη , τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
The Carnival Concert από την Moysa στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
04.03.2016 12:27
Το Σάββατο 12 Μαρτίου η «MOYSA» – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – παρουσιάζει διάσημα έργα και μουσική από γνωστές και αγαπημένες ταινίες, με έναυσμα, τις απόκριες.