Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Eυρωπαΐκές Ημέρες Όπερας: Το Μαγικό Βιολί: όπερα για Νεανικά Αυτιά στη Λυρική Σκηνή

Eυρωπαΐκές Ημέρες Όπερας: Το Μαγικό Βιολί: όπερα για Νεανικά Αυτιά στη Λυρική Σκηνή
Οι Όπερες της Ευρώπης, εορτάζουν τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Όπερας» (European Opera Days).  Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στον εορτασμό

με το  έργο «Το Μαγικό Βιολί » μια όπερα για «Νεανικά Αυτιά» του Νίκου Ξανθούλη σε λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραμματικάκη, στις 7 και 8 Μαΐου 2011.


«Νεανικά Αυτιά» (Young Ears)
είναι το παγκόσμιο θέμα που έχει επιλεγεί  για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Όπερας 2011 (European Opera Days 2011. Συνδέει όλους εμάς σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ανεξάρτητα από τα πολιτιστικά μας πλαίσια, τις χώρες, τα επαγγέλματα ή τις ηλικίες μας. Τα «Νεανικά Αυτιά» δεν είναι μόνο των παιδιών και των νέων, αλλά των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας!

«» () είναι το παγκόσμιο θέμα που έχει επιλεγεί  για τις (European Opera Days 2011. Συνδέει όλους εμάς σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ανεξάρτητα από τα πολιτιστικά μας πλαίσια, τις χώρες, τα επαγγέλματα ή τις ηλικίες μας. Τα «Νεανικά Αυτιά» δεν είναι μόνο των παιδιών και των νέων, αλλά των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας!

 


Ένα «Νέο Αυτί» είναι αυτό που κατορθώνει να ακούσει υπερνικώντας προκαταλήψεις και συνήθειες.
Αλλά και πιο ειδικά:


Τα παιδιά θα μπορέσουν να ανακαλύψουν από νωρίς το πιο ολοκληρωμένο είδος τέχνης, αφού η όπερα περιλαμβάνει τόσο τις εικαστικές όσο και τις παραστατικές τέχνες.

Οι νέοι θα κατορθώσουν να ξεφύγουν από λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα για την όπερα
 

Οι ενήλικες που συνήθιζαν να ακούν άλλες μορφές μουσικής, μπορούν να ενθαρρυνθούν ώστε να ανακαλύψουν τη φωνή , την κλασική μουσική και την όπερα.

 

Με τον ίδιο τρόπο, οι εραστές της όπερας, πεπεισμένοι ότι έχουν ήδη αποκτήσει την ικανότητα να ακούν, μπορούν να υποστηριχθούν στην προσθήκη επιμέρους «επιπέδων» στην ακουστική τους εμπειρία. Και (γιατί όχι;) να ανακαλύψουν επίσης ένα νέο είδος μουσικής.

 


Σας ενθαρρύνουμε, κατά τη διάρκεια των European Opera Days, να «ανοίξετε τα αυτιά σας» για να ανακαλύψετε την ομορφιά της όπερας!

 


Σύνοψη της όπερας

Κάποτε, σε μια Γκρίζα πολιτεία,  ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του φυλάκισε γιατί τραγούδησε μια μέρα που είχε μαγευτεί από το βιολί ενός τσιγγάνου που μπήκε τυχαία στη πολιτεία.

Ο Βασιλιάς διέταξε να φυλακίσουν όλους όσους τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο και να πετάξουν το βιολί του, αλλά η μουσική άρχισε να μαγεύει και αυτόν. Η καρδιά του όμως ήταν πολύ σκληρή και το βιολί μέχρι να την μαλακώσει έχασε την μαγική του δύναμη. Λίγο πριν ακουστεί η τελευταία νότα, ο βασιλιάς άρχισε να τραγουδάει και όλα άλλαξαν.


Σύνθεση και Μουσική διεύθυνση Νίκος Ξανθούλης
Συγγραφέας –Στιχουργός Μαριβίτα Γραμματικάκη
Σκηνοθεσία Λένα Γεωργιάδου
Σκηνικά – Κοστούμια Χρυσάνθη Ψαροπούλου
Φωτισμοί Ιωάννης Παντελιάς
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Ρόζη Μαστροσάββα

Συμμετέχουν μέλη της Ορχήστρας της Παιδικής Σκηνής και η παιδική χορωδία ROSARTE

 

Οράτιο Δημήτρης Κασιούμης
Πρόκας Παύλος Μαρόπουλος
Έντυ Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Ρόζα Άρτεμις Μπόγρη
Αμίρ Γιάννης Φίλιας

Open Days

Τις δύο αυτές ημέρες και από τις 15:00 έως τις 19:00 η Εθνική Λυρική Σκηνή θα έχει ανοιχτές τις πόρτες για όσους θελήσουν να εισέλθουν στα άδυτα της όπερας, να γνωριστούν με καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής και να επισκεφτούν τα παρασκήνια.

Το κοινό θα μπορεί να συζητήσει με τον σκηνοθέτη της παράστασης. Η συγγραφέας θα απαντήσει για το πώς συνέλαβε το έργο. Ο συνθέτης θα εξηγήσει πως επεξεργάζεται ένα κείμενο . Οι μουσικοί θα μιλήσουν για τη δουλειά τους.


Ο Εκπαιδευτικός Τομέας της Ε.Λ.Σ θα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να μάθει τα μικρά μυστικά των παραστάσεων όπερας.

Σχετικές ειδήσεις
Λόενγκριν, του Ρίχαρντ Βάγκνερ από την Λυρική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.01.2017 17:12
Η εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Λόενγκριν, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πέντε μόνο παραστάσεις, 52 χρόνια μετά την πρώτη, και μοναδική έως σήμερα, παρουσίαση του έργου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Ιανουάριο του 1965.
Εθνική Λυρική Σκηνή: Πρόγραμμα καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17
27.09.2016 15:13
Mια νέα φιλόδοξη βαγκνερική παραγωγή, δημοφιλείς τίτλοι όπερας και οπερέτας, η πρώτη όπερα που ανέβηκε από τη νεοσύστατη ΕΛΣ στα Ολύμπια, νέος αέρας στο μπαλέτο, η έναρξη του προγράμματος "Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη", σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καθώς και ευρείας κλίμακας εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα, σκιαγραφούν το καλλιτεχνικό στίγμα της μεταβατικής περιόδου 2016-17 για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ρεσιτάλ τραγουδιού για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης
22.09.2016 12:43
Με ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με την σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την μνήμη της Μαρία Κάλλας, συνεισφέροντας με τα έσοδα από τα εισιτήρια στην δημιουργία της Ακαδημία Λυρικής Τέχνης "Μαρία Κάλλας", η οποία θα δημιουργηθεί στο διαμέρισμα που έζησε η Μαρία Κάλλας στα νεανικά της χρόνια, στην Οδό Πατησίων 61, στην Αθήνα.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
14.06.2016 16:41
Με μια συναυλία αφιερωμένη στην σύγχρονη όπερα και μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στην βεράντα του 4ου ορόφου στο νέο κτήριο του Μουσείου, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, στις 21.30.
Lucia di Lammermoor, του Donizetti από την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου
08.04.2016 10:37
Την Πέμπτη 7 Απριλίου, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου στο Κόβεντ Γκάρντεν, έκανε πρεμιέρα η πολυαναμενόμενη νέα παραγωγή της όπερας Lucia di Lammermoor του Donizetti, σε σκηνοθεσία της διάσημης βρετανίδας σκηνοθέτριας Katie Mitchell και μουσική διεύθυνση του Daniel Oren.