Οι Όπερες της Ευρώπης, εορτάζουν τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Όπερας» (European Opera Days).  Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στον εορτασμό

με το έργο «Το Μαγικό Βιολί» μια όπερα για «Νεανικά Αυτιά» του Νίκου Ξανθούλη σε λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραμματικάκη, στις 7 και 8 Μαΐου 2011.


«Νεανικά Αυτιά» (Young Ears)
είναι το παγκόσμιο θέμα που έχει επιλεγεί  για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Όπερας 2011 (European Opera Days 2011. Συνδέει όλους εμάς σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ανεξάρτητα από τα πολιτιστικά μας πλαίσια, τις χώρες, τα επαγγέλματα ή τις ηλικίες μας. Τα «Νεανικά Αυτιά» δεν είναι μόνο των παιδιών και των νέων, αλλά των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας!

«» () είναι το παγκόσμιο θέμα που έχει επιλεγεί  για τις (European Opera Days 2011. Συνδέει όλους εμάς σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ανεξάρτητα από τα πολιτιστικά μας πλαίσια, τις χώρες, τα επαγγέλματα ή τις ηλικίες μας. Τα «Νεανικά Αυτιά» δεν είναι μόνο των παιδιών και των νέων, αλλά των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας!

Ένα «Νέο Αυτί» είναι αυτό που κατορθώνει να ακούσει υπερνικώντας προκαταλήψεις και συνήθειες.
Αλλά και πιο ειδικά:

Τα παιδιά θα μπορέσουν να ανακαλύψουν από νωρίς το πιο ολοκληρωμένο είδος τέχνης, αφού η όπερα περιλαμβάνει τόσο τις εικαστικές όσο και τις παραστατικές τέχνες.

Οι νέοι θα κατορθώσουν να ξεφύγουν από λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα για την όπερα
 

Οι ενήλικες που συνήθιζαν να ακούν άλλες μορφές μουσικής, μπορούν να ενθαρρυνθούν ώστε να ανακαλύψουν τη φωνή, την κλασική μουσική και την όπερα.

Με τον ίδιο τρόπο, οι εραστές της όπερας, πεπεισμένοι ότι έχουν ήδη αποκτήσει την ικανότητα να ακούν, μπορούν να υποστηριχθούν στην προσθήκη επιμέρους «επιπέδων» στην ακουστική τους εμπειρία. Και (γιατί όχι;) να ανακαλύψουν επίσης ένα νέο είδος μουσικής.

Σας ενθαρρύνουμε, κατά τη διάρκεια των European Opera Days, να «ανοίξετε τα αυτιά σας» για να ανακαλύψετε την ομορφιά της όπερας!

Σύνοψη της όπερας

Κάποτε, σε μια Γκρίζα πολιτεία,  ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του φυλάκισε γιατί τραγούδησε μια μέρα που είχε μαγευτεί από το βιολί ενός τσιγγάνου που μπήκε τυχαία στη πολιτεία.

Ο Βασιλιάς διέταξε να φυλακίσουν όλους όσους τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο και να πετάξουν το βιολί του, αλλά η μουσική άρχισε να μαγεύει και αυτόν. Η καρδιά του όμως ήταν πολύ σκληρή και το βιολί μέχρι να την μαλακώσει έχασε την μαγική του δύναμη. Λίγο πριν ακουστεί η τελευταία νότα, ο βασιλιάς άρχισε να τραγουδάει και όλα άλλαξαν.

Σύνθεση και Μουσική διεύθυνση Νίκος Ξανθούλης
Συγγραφέας –Στιχουργός Μαριβίτα Γραμματικάκη
Σκηνοθεσία Λένα Γεωργιάδου
Σκηνικά – Κοστούμια Χρυσάνθη Ψαροπούλου
Φωτισμοί Ιωάννης Παντελιάς
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Ρόζη Μαστροσάββα

Συμμετέχουν μέλη της Ορχήστρας της Παιδικής Σκηνής και η παιδική χορωδία ROSARTE

Οράτιο Δημήτρης Κασιούμης
Πρόκας Παύλος Μαρόπουλος
Έντυ Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Ρόζα Άρτεμις Μπόγρη
Αμίρ Γιάννης Φίλιας

Open Days

Τις δύο αυτές ημέρες και από τις 15:00 έως τις 19:00 η Εθνική Λυρική Σκηνή θα έχει ανοιχτές τις πόρτες για όσους θελήσουν να εισέλθουν στα άδυτα της όπερας, να γνωριστούν με καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής και να επισκεφτούν τα παρασκήνια.

Το κοινό θα μπορεί να συζητήσει με τον σκηνοθέτη της παράστασης. Η συγγραφέας θα απαντήσει για το πώς συνέλαβε το έργο. Ο συνθέτης θα εξηγήσει πως επεξεργάζεται ένα κείμενο. Οι μουσικοί θα μιλήσουν για τη δουλειά τους.

Ο Εκπαιδευτικός Τομέας της Ε.Λ.Σ θα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να μάθει τα μικρά μυστικά των παραστάσεων όπερας.