Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίωνκτήριο Μεταξουργείου παρουσιάζει το 2ο τμήμα

της Συλλογής έργων του Γιώργου Οικονόμου.

 

Η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Άννα Φιλίνη τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην παρουσίαση του δεύτερου τμήματος αυτής της σημαντικής Συλλογής, η οποία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Μία πάρα πολύ σημαντική πρόκληση και ευκαιρία για να δει το κοινό από κοντά σπουδαία έργα τέχνης του 20ου αιώνα χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί πολλά μουσεία της Ευρώπη, αλλά και της Αμερικής.

Η Πρόεδρος του τόνισε μεταξύ άλλων:

Γνωρίζετε όλοι σας ότι ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε μία καινούργια φάση από την αρχή της χρονιάς και σίγουρα οι δραστηριότητες της Νέας Δημοτικής μας Πινακοθήκης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι σ’ αυτή μας την προσπάθεια.  Κάνουμε βεβαίως αντίστοιχες δράσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών, αλλά σίγουρα αυτή εδώ η έκθεση είναι ένα θεμέλιο στην όλη μας την προσπάθεια και παίζει σημαντικό ρόλο για το ξαναζωντάνεμα και την αναβάθμιση της όλης περιοχής και των παραμελημένων γειτονιών στην Αθήνα.

Θα ήθελα να σας πω επίσης, ότι την περασμένη Δευτέρα στην τελευταία συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να τιμήσει το Γιώργο Οικονόμου με το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της Πόλεως των Αθηνών, για τη σημαντική προσφορά του στην Τέχνη και την επιλογή που έκανε να εκθέσει για πρώτη φορά τα έργα του εδώ, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.»

Η Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων και Επιμελήτρια της έκθεσης Νέλλη Κυριαζή αναφέρθηκε στη μεγάλη επισκεψημότητα και τα διθυραμβικά σχόλια που είχε το πρώτο μέρος της συλλογής και σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι αυτή η συλλογή περιλαμβάνει και δημιουργούς που είναι λιγότερο γνωστοί, με έργα εξίσου αξιόλογα έργα. Επίσης κύριο μέλημα ήταν να μπορέσει ο επισκέπτης να «διαβάσει» τα έργα μέσα από τα κείμενα και τις λεζάντες,  να μυηθεί στην ιστορία της Τέχνης, αλλά και να μπορέσει να ελκυστεί από έργα που για πρώτη φορά θα μπορέσει να δει.

Η Επιμελήτρια της Συλλογής Οικονόμου Ειρήνη Δημητρακοπούλου, μετέφερε το μήνυμα του συλλέκτη τονίζοντας ότι νιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη και τιμή για όλο τον κόσμο που επισκέφτηκε την έκθεση καθώς και μεγάλη χαρά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν.  Και είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επιτεύχθηκε  ο τελικός του σκοπός: να τέρψει τα μάτια, να διδάξει και να ψυχαγωγήσει το κοινό.

Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ζωγραφικών, κυρίως, αλλά και γλυπτών και χαρακτικών έργων. Ο δημιουργός της Γιώργος Οικονόμου επέλεξε να προσεγγίσει την Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης, συγκεντρώνοντας έργα εμβληματικών εκπροσώπων της, αλλά και λιγότερο γνωστών εικαστικών δημιουργών με σημαντική, εν τούτοις, συμβολή, στην πορεία και την εξέλιξή της.

Η ανάγκη ταξινόμησης ενός ογκώδους υλικού, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι τάσεις, οι διαφοροποιήσεις και οι καινοτόμες διατυπώσεις των καλλιτεχνών υπαγόρευσε, εκ των πραγμάτων, μία χρονολογική καταγραφή.

Ωστόσο το κριτήριο αυτό δεν υπήρξε καθοριστικό, δεδομένου ότι τα πρώτα επαναστατικά κινήματα γεννήθηκαν σχεδόν, ή απολύτως ταυτόχρονα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Απώτερος σκοπός της έκθεσης είναι να εμφανίζονται με σαφήνεια τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, ως  τις ύστατες εκφάνσεις της από τη δεκαετία του ’60 έως του ’80, τόσο ως προς τα μορφοπλαστικά τους γνωρίσματα, όσο και ως προς τους εκπροσώπους τους, καθιερωμένους και λιγότερο γνωστούς.

Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης, το φιλότεχνο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί μπροστά σε 175 έργα των Joan Mirό, Paul Delvaux, André Masson, Gino Severini, Pablo Picasso,  Man Ray, René Magritte, Fernand Léger, Moise Kisling, Serge Poliakoff, Jules Pascin,  Ignacio Zuloaga, Francis Picabia, Brassai, Neo Rauch, Maurice Brianchon, Henri Rousseau, Maurice Utrillo, Jean Fautrier, Hans Hartung, Asger Jorn, Sam Francis, Willem de Kooning, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Jim Dine, Arman, César, Bridget Riley, David Hockney, R.B.Kitaj, Anselm Kiefer, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Georg Baselitz, Sandro Chia, Francesco Clemente, Arnulf Rainer, Martin Kippenberger, για να γίνει μια ενδεικτική, μόνο, αναφορά.

Η τέχνη της Χαρακτικής παρουσιάζεται με τον William Hogarth, τους Γάλλους Henri Laurens και André Beaudin, καθώς και τους εκπροσώπους της Σχολής του Παρισιού, Juan Gris, Joan Mirό, Alberto Giacometti για εικονογραφήσεις βιβλίων που εξέδωσε στο Παρίσι ο Έλληνας Tériade, καθώς και οξυγραφίες του David Hockney για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Στη Συλλογή συμμετέχουν με έργα τους και οι κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες – Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θεόδωρος Στάμος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα έχουν ήδη προγραμματιστεί οι εξής:

Σάββατο 14 Μαΐου 2011, ώρα 22.00
Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων
Ξενάγηση στην έκθεση «Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου»
Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια Πινακοθήκης και Μουσείων Δήμου Αθηναίων, Επιμελήτρια της έκθεσης.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011, ώρα 20.00
Νέες τάσεις στον ψηφιακό πολιτισμό. Έλενα Λαγούδη, Μουσειολόγος.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011, ώρα 20.00
Εβραίοι καλλιτέχνες στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου
Σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, ώρα 20.00 Η αρχιτεκτονική του Μεταξουργείου
Στέφανος Πάντος – Kίκκος, Αρχιτέκτονας, Studio 75

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 20.00
Γυναίκες καλλιτέχνιδες στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου
Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια Πινακοθήκης και Μουσείων Δήμου Αθηναίων, Επιμελήτρια της Έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, Τρίτη έως και  Παρασκευή, 11.00 για γκρουπ και 19.00 για μεμονωμένους επισκέπτες, από τη μουσειολόγο Έλενα Λαγούδη.

Ο αριθμός των ξεναγουμένων δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα.
Για πληροφορίες και προσυνεννόηση τηλέφωνο επικοινωνίας  210 – 52202420 από Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00.

Η Έκθεση παρουσιάζεται και στα δύο κτήρια της Νέας Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο νεοκλασικό παλιό Μεταξουργείο, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν.

Υπενθυμίζουμε, ότι στο πρώτο τμήμα της έκθεσης,  που εγκαινιάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου και έληξε στις 24 Απριλίου 2011, παρουσιάστηκαν «κοσμήματα» έργα των πρώτων μετά την Αναγέννηση αιώνων, αλλά και των μεταγενέστερων 17ου και 18ου, τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, μέχρι την Νέα Αντικειμενικότητα, καθώς και τα Σχέδια της Συλλογής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την έκθεση επισκέφτηκαν, εκτός των εγκαινίων, γύρω στα 9.500 άτομα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος των ατόμων που πήραν μέρος στις ξεναγήσεις ήταν 50. Τέλος, στα εκπαιδευτικά προγράμματα συμμετείχαν 960 παιδιά από όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, από προσχολική ηλικίας έως μαθητές λυκείου.

Η Έκθεση της Συλλογής του Γιώργου Οικονόμου πλαισιώνεται από έκδοση αντίστοιχου Λευκώματος 536 σελίδων, με εικονογράφηση των επιλεγμένων έργων και θεωρητικά κείμενα.

Υπεύθυνη για την επιμέλεια της έκθεσης και του Λευκώματος είναι η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Σαλώμη Παπαδοπούλου.

Επιμελήτρια της Συλλογής Οικονόμου είναι η  Ειρήνη Δημητρακοπούλου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Αθηναίων θα απονείμει στον Γιώργο Οικονόμου το μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της πόλεως των Αθηνών.