Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου στο Altera Pars

Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου στο Altera Pars
Η ομάδα IlluminArti παρουσιάζει την παράσταση «Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου», μια διαφορετική παράσταση για το ροκ εν ρολ και τη χαμένη αθωότητα από

τις 28/04 στο θέατρο Altera Pars.

 

Μια παράσταση για την αντοχή μιας γενιάς που φετιχοποίησε τις αντιθέσεις της, μετατρέποντάς τες σε τοπίο αναμνήσεων. Μια παράσταση με σπαράγματα που λειτουργούν οπτικοποιημένα. Μονοπλάνα γκροτέσκα, θωπείες που γλίστρησαν από την κλεψύδρα του χρόνου. Οι χαμένες κασέτες της εφηβείας που περίσσεψε. Μουσική που γίνεται λόγος. Βαρύς.

 


Η αγωνία που διαποτίζει το κείμενο , το φάντασμα μιας σχέσης που επιστρέφει ξανά και ξανά για να δηλώσει την ανεξίτηλη παρουσία του, μπορεί να σκιαγραφούν με απόλυτο τρόπο το πορτρέτο της γυναίκας, θηλυκού όμως γένους είναι και η γενιά. Η εποχή που δεν προλάβαμε.

 

 

Τα κληροδοτημένα της λάφυρα γίνονται εδώ προτάσεις ζωής , γίνονται χορός, απουσία. Το ιδιωτικό της όραμα, περιπλάνηση, η μουσική της, χάδι, η ανάγκη της για αυτογνωσία, κραυγή, η νοσταλγία της, νοσταλγία της νοσταλγίας.

 

Ο έρωτας παραμένει δικαιολογία. Μια ανελέητη πρόφαση, άλλες φορές φτηνή, επίπλαστη, ασαφής άλλες πάλι φορές ιδανική, σχεδόν αθώα.

 

 

Ο Σταύρος Σταυρόπουλος «κατοικεί» την γλώσσα, παίζει με τις αμφισημίες της περίτεχνα, αντιμετωπίζει τα γεγονότα σαν τροχιές που επαναλαμβάνονται για να ολοκληρωθεί ένας κύκλος.

 

 

Οι αφηγήσεις του είναι κομμάτια σπασμένων ονείρων που η συγκόλλησή τους δημιουργεί ένα μοναδικό ψηφιδωτό ήχων, λέξεων και χρωμάτων και οδηγεί σταθερά σε έναν ιδιότυπο φορμαλισμό. Η παράσταση προσπαθεί να προσεγγίσει αυτή τη «γλώσσα», με τα χαρακτηριστικά της ροκ όπερας,  μέσα σ’ ένα τριπλό σύμπαν: Μουσική – Ποίηση – Χορός.

 


Η διαδρομή μιας γενιάς, μιας κατεξοχήν παραβατικής γενιάς που τη σημάδεψε το ροκ εν ρολ, ζωντανεύει στη σκηνή από το ξετύλιγμα ενός ερωτικού μύθου που έληξε, μιας ιστορίας που επιστρέφει για να καταφέρει να επιζήσει του χρόνου, ενός εσωτερικού διαλόγου που γίνεται μονόλογος όταν αρνείται να μπει σε καλούπια, όταν δεν μπορεί να εμποδίσει την ασύμβατη εκφορά του, όταν φέρνει στο νου εικαστικό κολάζ, αποδομώντας το κείμενο.

 

 

Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου είναι ένα γοητευτικό παραμύθι. Για μεγάλους. Ένα παραμύθι απ’ αυτά τα αληθινά που μας έθρεψαν και μας σκότωσαν συγχρόνως πολλές φορές.

 

Μουσικοχοροθεατρική ομάδα IlluminArti

 

 

IlluminArti – Η ομάδα:

Αντιγόνη Χρόνη – χορεύτρια
Έλενα Σταματίουηθοποιός
Βαγγέλης Πιτσιλός – ηθοποιός, χορευτής
Ηλίας Πανταζής – μουσικός
Μαρίνα Ρηγοπούλου – χορεύτρια
Γεωργία Μήτσουρα – ηθοποιός
Παντελής Πολίτης – μουσικός
Αλέξανδρος Ρουμπέσης – μουσικός
Εβελίνα Παπαευθυμίου – μουσικός
Άρτεμις Μπρατάκου – φωνή
Αλέξανδρος Κουρεβέσης – φωνή
Μάριος Πετρίδης - κρουστά

 

Σκηνοθεσία: illuminarti – Μαρία Χρονιάρη
Σκηνικά: illuminarti
Κοστούμια: illuminarti – Αλεξάνδρα Χατζή

Σχετικές ειδήσεις
Ο ήχος του όπλου, της Λούλας Αναγνωστάκη στο Altera Pars
29.09.2016 14:38
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, «Ο ήχος του όπλου», της Λούλας Αναγνωστάκη, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, ξαναζωντανεύει από τις 14 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο ALTERA PARS, με την σκηνοθετική ματιά του Πέτρου Νάκου και τη Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας.
Θεατρική σεζόν 2016-2017: To Altera Pars συνεχίζει να στηρίζει το νεοελληνικό έργο
12.07.2016 16:58
Ο Πέτρος Νάκος σκηνοθετεί δύο εμβληματικά έργα της νεοελληνικής δραματουργίας την ερχόμενη θεατρική σεζόν (2016-2017) στο Altera Pars: την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου και τον «Ήχο του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη.
Άνθρωποι από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 14:17
Η Θεατρική Ομάδα ΟΠΑ παρουσιάζει την παράσταση Άνθρωποι στις 6, 7, 8, 9 Ιουνίου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.
Αντιγόνη του Μπρεχτ από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 10:13
Η Θεατρική Ομάδα του Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.
Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από την ομάδα ΟΠΑ στο Θέατρο Altera Pars
23.05.2016 13:52
Η Θεατρική Ομάδα Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο Θέατρο Altera Pars από 23 έως 26 Μαΐου 2016.