Άλλη μια πετυχημένη συνεργασία της Paramount Pictures και της Marvel Entertainment αυτήν τη φορά και σε 3D! Ο Κένεθ Μπράνα αφήνει για λίγο τον

Σαίξπηρ για την επικών διαστάσεων κινηματογραφική μεταφορά του νέου, «θεϊκού» υπερ-ήρωα των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι σε μια περιπέτεια μυθολογικών σκανδιναβικών προδιαγραφών!

Από τον πλανήτη Άσγκαρντ ετοιμαστείτε για μια κατακόρυφη βουτιά στον πλανήτη Γη. Ο Θορ, ο… βροντερά δυνατός, αλλά αλαζόνας Βίκινγκ με το χαρακτηριστικά ογκώδες σφυρί, εξορίζεται από τον πατέρα του Οντίν στη Γη όπου, χωρίς μνήμη του μεγαλείου του, αναγκάζεται να μάθει να ζει με τους ανθρώπους.

Εκεί γνωρίζεται με μια όμορφη επιστήμονα, την οποία και ερωτεύεται παράφορα, ενώ παράλληλα, μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για το καλό των θνητών, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με τους πλέον επικίνδυνους εχθρούς που επιστρατεύουν τις σκοτεινές δυνάμεις του Άσγκαρντ για να κυριαρχήσουν στη Γη-κι όχι μόνο.

Η ταινία αφορά στο μυθικό ταξίδι ενός «πρίγκιπα» που αντί να κληρονομήσει το θρόνο, όπως προβλεπόταν, έρχεται σε σύγκρουση με τον πατέρα του από υπέρμετρη φιλοδοξία να του αποδείξει την αξία του και έτσι καταλήγει στη Γη όπου μετατρέπεται σε «ταπεινό» υπερήρωα που κατορθώνει να ανακηρυχθεί τελικά ηγέτης, όχι λόγω κληρονομικότητας, αλλά ικανοτήτων. Ποιος είναι όμως ο Θορ;

Πρόκειται για τον κοκκινομάλλη και γενειοφόρο θεό του κεραυνού και της αστραπής στη γερμανική και ιδίως στη σκανδιναβική μυθολογία. Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, ο Θορ, \”ο Θεός του Κεραυνού\” έφερε ένα σφυρί τόσο ισχυρό, που μπορούσε να διαλύσει βουνά. Το σφυρί αυτό, που είχε το όνομα \”Μιόλνιρ\”, είναι σύμβολο τύχης.

Είναι γιος του πανίσχυρου θεού Οντίν. Ενώ ο Οντίν είναι θεός των ισχυρών και αριστοκρατικός, ο Θορ είναι περισσότερο ένας κοινός άντρας, που συχνά συνασπίζεται με τους ανθρώπους εναντίον άλλων θεών. Με την ταινία, ο Κένεθ Μπράνα μας αφηγείται πώς από πανίσχυρος και κακομαθημένος θεός ο Θορ κατέληξε στη Γη όπου έμαθε την αξία της ταπεινότητας και τη μαγεία του έρωτα.

Ο σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα ήταν θαυμαστής του Θορ από την εποχή που μεγάλωνε στο Μπέλφαστ, τη δεκαετία του ’60, ο οποίος επισημαίνει πως «Η επιτυχία της Marvel με τη Νορβηγική μυθολογία οφείλεται στο γεγονός πως στο επίκεντρο των επικών ιστοριών βρίσκονται θέματα που αφορούν άμεσα τον άνθρωπο και αυτό συνιστά τη ραχοκοκαλιά των ιστοριών.»

Μάλιστα σχολιάζει πως το γεγονός πως ο Θορ είναι ένας μυθικών διαστάσεων ήρωας, παρόμοιος, σε κάποιο βαθμό, με τους Σαιξπηρικούς στην ερμηνεία, σκηνοθεσία και θεατρική παραγωγή των οποίων έχει διαπρέψει, τον καθιστά οικείο ως ήρωα, όπως και την ιστορία του. «Απλά η γλώσσα είναι πιο απλή», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο επελέγη ο Κρις Χέμσγουορθ, τον οποίο, λόγω της εντυπωσιακής του εμφάνισης, όλες οι γυναίκες βρίσκουν γοητευτικό, ενώ, την ίδια στιγμή και οι άντρες ταυτίζονται μαζί του: δύο χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ιδανικό για το ρόλο του Θορ.

Στο ρόλο του Οντίν ο Άντονι Χόπκινς που απογειώνει το αποτέλεσμα με την εσωτερική και ρεαλιστική ερμηνεία του (ακόμα και αν αυτή λαμβάνει χώρα στο εξωπραγματικό σύμπαν των υπερηρώων της Marvel), ενώ η Νάταλι Πόρτμαν, αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τα απαιτητικά γυρίσματα της ταινίας Μαύρος Κύκνος, ανέλαβε με ενθουσιασμό άλλον έναν απαιτητικό –σε άλλο επίπεδο- ρόλο, καθώς ήθελε πολύ να συνεργαστεί με τον Κένεθ Μπράνα. Η μόνη διαφοροποίηση αναφορικά με το ρόλο που ανέλαβε η Πόρτμαν είναι πως, ενώ στο κόμικ η Τζέιν (η ηρωίδα που υποδύεται) ήταν νοσοκόμα, εδώ εμφανίζεται ως γιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστροφυσική.

Η δράση λαμβάνει χώρα στον πλανήτη Άσγκαρντ, στη Γη και στον πλανήτη Γιότουνχαϊμ (που είναι ο αντίποδας του Άσγκαρντ σε όλα τα επίπεδα) και ο Χάρης Ζαμπαρλούκος κατόρθωσε να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για κάθε πλανήτη: Θερμότητα, φως και χρυσός για τον Άσγκαρντ, πάγος για τον Γιούτχαϊμ που προσεγγίζεται ως τόπος κολάσεως.

Ο τρόπος με τον οποίο παλεύει ο Θορ είναι εμπνευσμένος από τον τρόπο με τον οποίο παλεύει ο Μάικ Τάισον (με έμφαση στους ώμους, τους γοφούς και τις μεγάλες κινήσεις).

Το υπόλοιπο καστ συμπληρώνουν οι: Ρενέ Ρουσό στο ρόλο της μητέρας του Θορ, ο Τομ Χίντελστον ως αδελφός του και ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ (που ξανασυνεργάζεται με την Νάταλι Πόρτμαν χρόνια μετά την ταινία Τα Φαντάσματα του Γκόγια).

Πρωταγωνιστούν
Κρις Χέμσγουορθ, Άντονι Χόπκινς, Νάταλι Πόρτμαν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ρενέ Ρουσό

Σκηνοθεσία
Κένεθ Μπράνα

Διεύθυνση φωτογραφίας
Χάρης Ζαμπαρλούκος BSC