Ο χώρος τέχνης William James εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής – χαρακτικής του Γιάννη Κουνέλη. Η τελευταία δουλειά του καλλιτέχνη έχει τίτλο Fumo di pietra.

Λίγα λόγια του καλλιτέχνη για την δουλειά του

ο καλλιτέχνης βγάζει μια κραυγή, ένα ουρλιαχτό, αυτό μπορεί να κάνει. Μπορεί να ταξιδεύει, να πηγαίνει να ανταμώσει τους ανθρώπους, να μπαίνει στον δικό τους ορίζοντα, να φτιάχνει πράγματα …Ο Γκόγια ήταν το πνεύμα της Ισπανίας. Αυτή η “μαύρη” ζωγραφική έχει γίνει επειδή ο άνθρωπος φοβάται ότι η αρχή, η λογική, η τάξη του παλαιού κόσμου πεθαίνουν. Και ο καλλιτέχνης έχει ρίξει άγκυρα σε εκείνο τον κόσμο και στη λογική του, διότι έξω από αυτήν είναι το χάος…Εγώ το χάος το προκαλώ. Με τη δουλειά μου. Με την ελπίδα να βρεθεί μια καινούργια τάξη. Διότι αυτό δεν πρέπει να χαθεί: η ιδέα της τάξεως ως αξία

Γιάννης Κουνέλης

Ο Γιάννης Κουνέλης γεννήθηκε το 1936 στον Πειραιά. Το 1956 έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει στη Ρώμη, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα και ζει μέχρι σήμερα. Τα τελευταία 30 χρόνια είναι ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Ανήκει στον ιστορικό πυρήνα της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας που δημιούργησε το κίνημα της Arte Povera στα τέλη της δεκαετίας του \’60. Το έργο του και οι θεωρητικές του παρεμβάσεις προσέδωσαν στην μεταπολεμική ευρωπαϊκή τέχνη τη διεθνή της οντότητα.

Έχει λάβει μέρος στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις, τα έργα του έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία μοντέρνας τέχνης του κόσμου. Οι μεγάλες αναδρομικές του εκθέσεις έγιναν στο Σικάγο το 1986 και στη Μόσχα το 1990. Από τις πιο σημαντικές συμμετοχές του σε Διεθνείς εκθέσεις είναι στη Documenta του Κάσελ (1972, 1977, 1982) και στη Biennale της Βενετίας (1974, 1976, 1978, 1980, 1984, 1988). Τέλος το 1994 εξελέγη καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Dusseldorf της Γερμανίας όπου και δίδαξε μέχρι το 2001. Ο Γιάννης Κουνέλης έχει επίσης υπογράψει τη σκηνογραφία για θεατρικές και λυρικές παραστάσεις (Αρτώ, Μπέκετ, Μύλλερ, Σόνμπεργκ).