Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μαύρη Αφροδίτη (Black Venus)

Μαύρη Αφροδίτη (Black Venus)
Η επιστροφή του μεγάλου Γαλλοτυνήσιου δημιουργού ΑΜΠΝΤΕΛΑΤΙΦ ΚΕΣΙΣ με την «ΜΑΥΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ» εγκωμιάστηκε από τα διεθνή μέσα στην τελευταία

Μόστρα της Βενετίας, όπου συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό. Βραβευμένος ήδη με Χρυσό Λέοντα ο ΚΕΣΙΣ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από την καλλιτεχνική επιτυχία «ΚΟΥΣΚΟΥΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ», που τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο σημαντικούς Γάλλους σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Η κάμερα του παρακολουθεί με ευαισθησία και σεβασμό την αληθινή ιστορία της ΣΑΑΡΤΖΙ ΜΠΑΡΤΜΑΝ, μιας νοτιοαφρικανής που βρέθηκε με τη βία στην Ευρώπη από τον λευκό «αφέντη» της και που, επειδή γεννήθηκε με ιδιαίτερες και ασυνήθιστες σωματικές αναλογίες, έγινε διάσημη ως θέαμα ως άλλος «άνθρωπος ελέφαντας» στην καλή κοινωνία του 19ου αιώνα στο Παρίσι.

 

Η ταινία καταγράφει με ρεαλιστικά χρώματα και συγκλονιστική λεπτομέρεια τους εξευτελισμούς στους οποίους υπόκειται η Σάαρτζι, καθώς και τον διαρκή πόνο από την αρρώστια και το ποτό που αρχίζουν να σημαδεύουν ανεξίτηλα το πρόσωπό και το σώμα της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης ΓΙΑΧΙΜΑ ΤΟΡΕΣ, που είναι πραγματική αποκάλυψη ως «Μαύρη Αφροδίτη». Στο ρόλο του αφέντη της, ο Βέλγος ηθοποιός ΟΛΙΒΙΕ ΓΚΟΥΡΜΕ, γνωστός από τις ταινίες των αδερφών Νταρντέν, ξεχωρίζει ανάμεσα στο υπόλοιπο εκλεκτικό καστ χαρακτήρων.

 

ΣΥΝΟΨΗ


Παρίσι , 1817. Βασιλική Ακαδημία Ιατρικής. \"Δεν έχω δει ποτέ ανθρώπινο κρανίο που να μοιάζει τόσο πολύ με το κρανίο ενός πιθήκου», λέει ο ανατόμος Ζωρζ Κουβιέ βλέποντας το γύψινο καλούπι του σώματος της Σάαρτζι Μπάρτμαν. Οι συνάδελφοι του χειροκροτούν. Την Σάαρτζι  έφερε με τη βία από την  πατρίδα της, τη Νότια Αφρική, το «αφεντικό» της ο Σεζάρ, ο οποίος την επιδείκνυε ως πρωτοφανές δημόσιο θέαμα εξαιτίας των υπερμεγεθών και ιδιαίτερων σωματικών αναλογιών της, στο Λονδίνο και αργότερα στο Παρίσι. 

 

 

Όταν ζητήθηκε από τη Σάαρτζι να γίνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας στη Βασιλική Ακαδημία Ιατρικής στο Παρίσι, εκείνη δε δέχθηκε με αποτέλεσμα ο Σεζάρ να την πουλήσει σε έναν παρουσιαστή άγριων θηρίων, ο οποίος άρχισε να την περιφέρει σε ερωτικές συγκεντρώσεις αριστοκρατών, μέχρι να καταλήξει τελικά σε πορνείο. Αυτή η «Hottentot Αφροδίτη» που ταπεινώθηκε, εξευτελίστηκε και έγινε αντικείμενο ακραίας εκμετάλλευσης, έγινε σύμβολο για τους καταπιεσμένους και τους φτωχούς και βρήκε λύτρωση πολλά χρόνια μετά το θάνατό της.

 

 

Σκηνοθεσία: ΑΜΠΝΤΕΛΑΤΙΦ ΚΕΣΙΣ
Σενάριο: ΑΜΠΝΤΕΛΑΤΙΦ ΚΕΣΙΣ, ΓΚΑΛΙΑ ΛΑΚΡΟΥΑ
Πρωταγωνιστούν: ΓΙΑΧΙΜΑ ΤΟΡΕΣ, ΟΛΙΒΙΕ ΓΚΟΥΡΜΕ, ΑΝΤΡΕ ΖΑΚΟΜΠΣ, ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΑΡΤΟΥΡΕ

Σχετικές ειδήσεις
Η Μεγάλη Επιστροφή, του Ζανγκ Γιμού
17.10.2016 15:52
Η StraDa Films, σε συνεργασία με τη Seven Films, παρουσιάζουν στις ελληνικές αίθουσες την ταινία του Ζανγκ Γιμού, Η Μεγάλη Επιστροφή (Gui lai / Coming Home), από την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016.
Η Τελευταία Παραλία, των Θάνου Αναστόπουλου και Davide Del Degan
05.10.2016 15:40
Η One from the Heart παρουσιάζει τη νέα ταινία του Θάνου Αναστόπουλου και του Davide Del Degan, Η Τελευταία Παραλία (L’Ultima Spiaggia).
Blair Witch: Η Επιστροφή, του Άνταμ Γούινγκαρντ
22.09.2016 13:00
Η Spentzos Film παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 22 Σεπτεμβρίου 2016 την ταινία Blair Witch: Η Επιστροφή (BLAIR WITCH) σε σκηνοθεσία του Άνταμ Γούινγκαρντ.
Το Μούτρο: Η Επιστροφή, με τον Τζέισον Στέιθαμ
22.08.2016 12:44
Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 25 Αυγούστου 2016 την ταινία Το Μούτρο: Η Επιστροφή (Mechanic: Resurrection) με τον Τζέισον Στέιθαμ.
Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κουτσομύτης
10.03.2016 16:29
Ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.