Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

H Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα Pärt - Fauré στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

H Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα Pärt - Fauré στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα Pärt – Fauré τη Μεγάλη

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011.

 

Το Ρέκβιεμ του Γκαμπριέλ Φωρέ γράφτηκε στο Παρίσι περισσότερο από έναν αιώνα πριν το Λαμεντάτε για πιάνο και ορχήστρα του Εσθονού Άρβο Παρτ. Και τα δύο έργα εκφράζουν τη στάση των δημιουργών τους μπροστά στην αυτονόητη, αλλά και συνταρακτική διαπίστωση, ότι ο χρόνος της παραμονής μας πάνω στη Γη είναι μετρημένος.

 


Ο Παρτ, συνθέτης του οποίου η μουσική έχει ένα μυστικιστικό και έντονα πνευματικό χαρακτήρα, κυριεύτηκε από την αίσθηση ότι είναι ανέτοιμος μπροστά στο χρόνο της ζωής που λιγοστεύει, όταν επισκέφθηκε τη γιγαντιαία εγκατάσταση με τίτλο Μαρσύας του γλύπτη Άνις Καπούρ στην Τέητ Μόντερν του Λονδίνου το 2002.

 


Η μουσική του αντίδραση στη θέα μιας τεράστιας κόκκινης μεμβράνης που ίπταται στο χώρο –αναφορά στο αίμα του άτυχου Σάτυρου που γδάρθηκε μετά την ήττα του από τον Απόλλωνα– είναι ένας θρήνος, όχι για τους νεκρούς, αλλά για τους ζωντανούς που έχουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο και την απογοήτευση. Ο φόβος όμως για το τέλος της ζωής τελικά δημιούργησε ένα έργο όπου ο χρόνος μοιάζει να εκτείνεται στο άπειρο, όπως εξάλλου και ο χώρος της Τέητ που φιλοξένησε τον Μαρσύα.

 


Από την άλλη, ο Φωρέ με το Ρέκβιεμ οραματίζεται ήδη την αντίπερα όχθη του Αχέροντα και μια μεταθανάτια ζωή σαν μια χαρούμενη απελευθέρωση, μια πορεία προς την ευτυχία, αντί μια εμπειρία υπέρτατης θλίψης. Προσπερνά την τόσο οικεία στην καθολική εκκλησιαστική μουσική έκφραση του φόβου μπροστά στην Ημέρα της Κρίσης, αναζητώντας την ηρεμία της αιώνιας ανάπαυσης. Η μουσική διαγράφει μια συνεχή ανάταση μέχρι την τελική, φωτεινή ευδαιμονία του In Paradisum. Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης

 

 

Arvo Pärt
Lamentate για πιάνο και ορχήστρα (2002)
Σολίστ
Στέφανος Νάσος: πιάνο

 

 

Gabriel Fauré
Requiem για ορχήστρα, χορωδία , σοπράνο και βαρύτονο (1888/1890)
Σολίστ
Χριστίνα Γιαννακοπούλου: σοπράνο
Δημήτρης Πλατανιάς: βαρύτονος
Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη
27.01.2017 17:26
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 20.30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα των C. W. Gluck, Φ. Τσαλαχούρη και L. van Beethoven, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
H Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα Ελλήνων συνθετών στο Μουσείο Μπενάκη
27.06.2016 14:18
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 9μ.μ. στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
Έργα Ροσσίνι, Κουρπίνσκι, Μπερλιόζ & Σαμπριέ με την ΚΟΘ στην αίθουσα τελετών ΑΠΘ
16.03.2016 12:02
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στην Αίθουσα τελετών ΑΠΘ, ένα πολύχρωμο πρόγραμμα με έργα από την πλούσια γαλλική και ιταλική μουσική παράδοση.
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).