Ο σκηνοθέτης Ουές Κρέιβεν και ο σεναριογράφος Κέβιν Ουίλιαμσον, επαναφέρουν στην μεγάλη οθόνη τη σειρά τρόμου που έδωσε νέα οπτική στο είδος

των θρίλερ και κυριάρχησε στο box office, εισπράττοντας περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια παγκοσμίως.

Η Νιβ Κάμπελ επιστρέφει στο ρόλο της Σίντνεϊ Πρέσκοτ στο πολυαναμενόμενο αυτό sequel, ενώ από το αρχικό cast επιστρέφουν επίσης ο Ντέιβιντ Αρκέτ και η Κόρτνεϊ Κοξ. Στο cast προστίθενται μερικούς από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους ηθοποιούς, ανάμεσα στους οποίους η Έμα Ρόμπερτς, ανιψιά της Τζούλια Ρόμπερτς και γνωστή από την ταινία “Valentine’s Day”, και η Χέιντεν Πανετιέρ, γνωστή ως η μαζορέτα από την τηλεοπτική σειρά “Heroes”.

10 χρόνια μετά τα γεγονότα του φινάλε της τριλογίας “Scream” κι ενώ η Σίντνεϊ Πρέσκοτ έχει καταφέρει να ξαναβρεί την ηρεμία της χάρη στην ενασχόληση της με το γράψιμο, ο Ghostface Killer εμφανίζεται ξανά και οι κανόνες δεν είναι πια οι ίδιοι…

Ο Σκηνοθέτης


Ο Ουές Κρέιβεν γεννήθηκε το 1939 στο Οχάιο, όπου και μεγάλωσε, και το όνομά του είναι πλέον συνώνυμο με το είδος του τρόμου. Προκαλεί τους θεατές με τα τολμηρά του δημιουργήματα από την πρώτη του κιόλας ταινία μεγάλου μήκους, “Βιασμός στο Τελευταίο Σπίτι Αριστερά”, την οποία έγραψε, σκηνοθέτησε και μόνταρε το 1972.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Κρέιβεν έχει αποδείξει πως είναι ένας δημιουργός με καρδιά, κότσια και χιούμορ, ενώ η αχαλίνωτη φαντασία του έχει επεκταθεί στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στην λογοτεχνία.

Το 1984, ο Κρέιβεν επανεφηύρε το είδος του τρόμου με τον “Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες”, συστήνοντας επίσης στο κοινό τον Τζόνι Ντεπ. Απείχε από την καρέκλα του σκηνοθέτη για τα επόμενα πέντε sequel της ταινίας κι επέστρεψε για το έκτο, με τίτλο “Ο Νέος Εφιάλτης”, το οποίο προτάθηκε για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Independent Spirit Awards του 1995.

Το 1996, ο Κρέιβεν έδωσε πάλι νέα πνοή στο είδος του τρόμου με το “Scream”, το οποιό απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έγινε παγκόσμια εισπρακτική επιτυχία. Ακολούθησαν τα δύο εξίσου επιτυχημένα sequel “Scream 2” και “Scream 3”, τα οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος. Το 1999 εξέπληξε κοινό και κινηματογραφική βιομηχανία, σκηνοθετώντας την Μέριλ Στριπ στο δράμα “Μια Τρυφερή Σχέση”, για το οποίο η Στριπ προτάθηκε με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Το κινηματογραφικό βιογραφικό του Κρέιβεν περιλαμβάνει πολλές ακόμα γνωστές ταινίες όπως “The Hills Have Eyes”, “The People Under the Stairs”, “Vampire in Brooklyn”, “Red Eye”και “Κλέφτης Ψυχών”.

Οι Ηθοποιοί


Η Νιβ Κάμπελ γεννήθηκε το 1973 στον Καναδά και ξεκίνησε την καριέρα της στην υποκριτική με το “Φάντασμα της Όπερας”, του Άντριου Λόιντ Ουέμπερ, σε παραγωγή του Τορόντο. Απέκτησε αναγνωρισιμότητα συμμετέχοντας στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά “Party of Five”, αλλά ο ρόλος της Σίντνεϊ Πρέσκοτ στο “Scream” την έκανε παγκοσμίως γνωστή. Το πλούσιο κινηματογραφικό της βιογραφικό περιλαμβάνει ταινίες κάθε είδους, όπως “The Craft”, “Scream 2”, “Wild Things”, “Scream 3” και “The Company” του Ρόμπερτ Άλτμαν. Προσεχώς θα την δούμε στην ταινία “Vivaldi”, δίπλα στους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Άλφρεντ Μολίνα, Ζακλίν Μπισέ και Ελ Φάνινγκ.

Η Κόρτνεϊ Κοξ γεννήθηκε το 1964 στην Αλαμπάμα κι έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός το 1984 με την τηλεοπτική σειρά “As the World Turns”. Την ίδια χρονιά, ο Μπράιαν ντε Πάλμα την επέλεξε για το video clip του τραγουδιού “Dancing in the Dark” του Μπρους Σπρίνγκστιν. Άρχισε να αποκτά αναγνωρισιμότητα ως η πρόσχαρη κοπάλη του Μάικλ Τζέι Φοξ στην τηλεοπτική σειρά “Family Ties”, ενώ το 1994 συμπρωταγωνίστησε με τον Τζιμ Κάρεϊ στην εισπρακτική επιτυχία “Ace Ventura: Pet Detective”.

Ο ρόλος της Μόνικα Γκέλερ στην τηλεοπτική σειρά – φαινόμενο “Friends”, η οποία προβαλλόταν για μια δεκαετία, την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, αλλά οι μεγαλύτερές της κινηματογραφικές επιτυχίες μέχρι σήμερα είναι οι τρεις ταινίες “Scream”. Η Κοξ εξακολουθεί να κάνει επιτυχία στην τηλεόραση με την σειρά “Cougar Town”, για την οποία έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα.

Ο Ντέιβιντ Αρκέτ γεννήθηκε το 1971 στο Ουίντσεστερ και ξεκίνησε την καριέρα του στην υποκριτική το 1990 με συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές όπως “Parenthood”, “Beverly Hills, 90210” και “Friends”, αλλά και σε ταινίες όπως “Buffy the Vampire Slayer“ και “Airheads”. Τράβηξε την προσοχή της κινηματογραφικής βιομηχανίας το 1997, με την προβολή της ταινίας “Johns” στο Sundance. Από τότε μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες, όπως η τριλογία “Sream”, “Never Been Kissed”, “Eight Legged Freaks”, “Stealing Sinatra”, “Never Die Alone”, “The Darwin Awards” και “Hamlet 2”.

Η Έμα Ρόμπερτς γεννήθηκε το 1991 στην Νέα Υόρκη, είναι ανιψιά της Τζούλια Ρόμπερτς, κι έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως η κόρη των Τζόνι Ντεπ και Πενέλοπε Κρουζ στην ταινία “Blow”. Έχει ξεκινήσει να χτίζει ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό βιογραφικό, με ταινίες όπως “Nancy Drew”, “Wild Child”, “Lymelife”, “Valentine’s Day” και “4.3.2.1”. Προσεχώς θα την δούμε στην ταινία “It’s Kind of a Funny Story”, δίπλα στον Ζακ Γαλιφιανάκη, αλλά και στο ανεξάρτητο δράμα “What’s Wrong With Virginia”, μαζί με τους Εντ Χάρις και Τζένιφερ Κόνελι.

Λίγα Λόγια για την Παραγωγή

Δεκαπέντε χρόνια μετά το τρομακτικό τηλεφώνημα στο πρώτο “Scream”, που άλλαξε το είδος του θρίλερ για πάντα, ο σκηνοθέτης Ουές Κρέιβεν, ο σεναριογράφος Κέβιν Ουίλιαμσον και οι ηθοποιοί Νιβ Κάμπελ, Κόρτνεϊ Κοξ και Ντέιβιντ Αρκέτ επιστρέφουν για μια τολμηρή νέα προσθήκη στην αγαπημένη σειρά.

Η κληρονομιά των “Scream” είναι αναμφισβήτητη: οι ταινίες επανεφηύραν τον τρόμο κι αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για πολλούς νέους ηθοποιούς. Σε μια εποχή γεμάτη reboot και remake, το “Scream 4” τιμά τους θαυμαστές του με ένα sequel τόσο αιχμηρό κι επίκαιρο όσο το πρωτότυπο.

To “Scream” ήταν πάντα συνυφασμένο με ευφυία. Ο Ουές Κρέιβεν βρήκε την νέα ματιά του Κέβιν Ουίλιαμσον ευρηματική, διαφορετική, αλλά και απόλυτα “Scream” ταυτόχρονα. “Πρέπει να επιστρέψεις με κάτι για το οποίο αξίζει να επιστρέψεις” σχολιάζει ο Κρέιβεν, σημειώνοντας τα υψηλά πρότυπα των προκατόχων του “Scream 4”. “Απευθύνεσαι σε μια γενιά νέων θαυμαστών, αλλά και στη γενιά που σε έχει ακολουθήσει στα τρία πρώτα, καθώς και σε μια δεκαετία άλλων αξιόλογων ταινιών. Πρέπει να είσαι εξίσου καλός ή καλύτερος από όλες εκείνες τις ταινίες.”

Με τους Κρέιβεν και Ουίλιαμσον στο τιμόνι, οι επιζώντες του “Scream” δεν έβλεπαν την ώρα για να πιάσουν στα χέρια τους το σενάριο και να επισκεφθούν ξανά τους ρόλους τους σε έναν ολοκληρωτικά νέο και σύγχρονο κόσμο. Οι χαρακτήρες με τους οποίους ξεκίνησαν όλα, δεκαπέντε χρόνια πριν, αποτελούν το επίκεντρο της ιστορίας. “Είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο “Scream” απ’ ότι στα δύο που ακολούθησαν” λέει ο Ντέιβιντ Αρκέτ. “Είναι μια νέα γενιά. Είναι μια νέα ανατροπή. Υπάρχει περισσότερη τεχνολογία, περισσότερες ταινίες και περισσότερα media με τα οποία μπορείς να διασκεδάσεις.”

Η Κόρτνεϊ Κοξ δεν έβλεπε την ώρα να μπει ξανά στο ρόλο της Γκέιλ Ουέδερς, εν μέρει με αφορμή την επανασύνδεση με το υπόλοιπο cast και το συνεργείο. “Οι άνθρωποι πάντα μιλούν για το πώς να επαναφέρουν κάποια πράγματα, αλλά αυτό ήταν κάτι που ήλπιζα πως θα επιστρέψει μια μέρα, διότι πέρασα τόσο ωραία γυρίζοντας τα πρώτα τρία” δηλώνει η Κοξ.

Όπως έχει αλλάξει το τοπίο στο είδος του τρόμου τα τελευταία έντεκα χρόνια από το “Scream 3”, έτσι έχουν αλλάξει κι οι ζωές των αξέχαστων βασικών χαρακτήρων. Ο Ντιούι, η Γκέιλ και η Σίντνεϊ βρίσκονται σε τελείως διαφορετικές φάσεις στις ζωές τους. Η Σίντνεϊ Πρέσκοτ έχει γράψει ένα best seller για το πώς να ξεπερνάς ένα προσωπικό τραύμα. “Έχει φτάσει σε ένα διαφορετικό σημείο στη ζωή της κι έχει καταφέρει να αποδεχθεί αυτό που της έχει συμβεί” εξηγεί η Νιβ Κάμπελ. “Έχει βρει έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει το παρελθόν της κι έχει επιλέξει να βοηθά ανθρώπους που μπορεί να έχουν ένα παρόμοιο κατά κάποιο τρόπο παρελθόν. Στην αρχή της ταινίας βρίσκεται σε περιοδεία για το βιβλίο της.”

Ενώ η Σίντνεϊ έχει βρει την επιτυχία, η Γκέιλ δεν τα έχει καταφέρει εξίσου καλά. “Περνάει ένα δυνατό μπλοκάρισμα ως συγγραφέας” αναφέρει η Κόρτνεϊ Κοξ. “Έχει γράψει έξι βιβλία “Stab” κι έχει ξεμείνει πλέον από ιδέες. Βρίσκεται στην μικρή πόλη του Γούντσμπορο κι είναι δυστυχισμένη.”

Η Κοξ, ο Αρκέτ κι η Κάμπελ βρήκαν πολύ εύκολη την επιτροφή στους ρόλους αυτούς, ειδικά από την στιγμή που οι μαέστροι Κρέιβεν και Ουίλιαμσον ανέλαβαν ξανά την σειρά. “Με έναν σκηνοθέτη όπως ο Ουές κι έναν σεναριογράφο σαν τον Κέβιν να δημιουργούν τον κόσμο αυτό, είναι εύκολο να μπεις ξανά στους ρόλους αυτούς” προσθέτει ο Αρκέτ.

Παράλληλα με την επανασύνδεση του γνωστού τρίου πρωταγωνιστών, το “Scream 4” συστήνει μια ομάδα ταλαντούχων νέων ηθοποιών στην σειρά, καθώς ένα φάντασμα από το παρελθόν συναντά μια νέα γενιά. Ανάμεσα στους ηθοποιούς της νέας γενιάς βρίσκονται οι Έμα Ρόμπερτς, Χέιντεν Πανετιέρ, Άννα Πάκουιν, Ρόρι Κάλκιν, Άνταμ Μπρόντι, Κρίστεν Μπελ και Άλισον Μπρι.

Το “Scream 4” γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2010 στο Μίτσιγκαν. Στην παραγωγή συμμετείχαν μερικοί από τους πιο φανατικούς οπαδούς της σειράς, οι οποίοι ήλπιζαν να δουν από κοντά την Σίντνεϊ, την Γκέιλ, τον Ντιούι και τον Ghostface. Η απόλαυση στο “Scream” βρίσκεται στην τέχνη της έκπληξης, οπότε όλοι στην παραγωγή ήταν εχέμυθοι σχετικά με τα πολλά μυστικά και τις ανατροπές των καλά φυλαγμένων σεναρίων.

Παρά ταύτα, ο Κρέιβεν επέκτεινε την εμπειρία του set και ερχόταν συχνά σε επαφή με τους αμέτρητους θαυμαστές της σειράς στο Twitter. Ανακάλυψε ο ίδιος ένα μέρος της τεχνολογίας, την οποία κατακεραυνώνει το “Scream 4”. “Όλη την ώρα έκανα tweets κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων” θυμάται ο Κρέιβεν. “Υπάρχουν όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες, που επηρεάζουν παγκόσμια γεγονότα. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ταινίας. Μια ολόκληρη γενιά έχει ένα ολοκαίνουριο εργαλείο επικοινωνίας.”

Η Κοξ ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη που θα συνεργαζόταν ξανά με τον Κρέιβεν. “Έχουν περάσει δέκα ή έντεκα χρόνια από τότε που κάναμε το “Scream 3” και πιστεύω πως δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο” λέει η Κοξ για τον σκηνοθέτη της. “Είναι τόσο αστείος και καυστικός, πάντα με κάνει να γελάω.”

Ο Κρέιβεν έχει ένα βαθύ δεσμό με την Σίντνεϊ, την Γκέιλ και τον Ντιούι, όπως και με τους ηθοποιούς που τους υποδύονται. “Είναι μια χαλαρή οικογενειακή ατμόσφαιρα” λέει ο Κρέιβεν, αναφερόμενος στην συνεργασία του με την Κάμπελ, την Κοξ και τον Αρκέτ. “Νομίζω πως ξέρω πώς να βγάλω τον καλύτερό τους εαυτό κι εκείνοι γνωρίζουν επίσης πώς να βγάλουν τον δικό μου καλύτερο εαυτό, κατά κάποιο τρόπο. Οι χαρακτήρες είναι γνώριμοι και είναι πλούσιοι. Με αυτούς τους τρεις ανθρώπους θα συνεργαζόμουν ευχαρίστως οποιαδήποτε στιγμή.”

“Δεν έχεις συχνά μια τέτοια εμπειρία στο χώρο αυτό” σημειώνει ο Αρκέτ, σχετικά με την ασυνήθιστη θέση του “Scream” στην κινηματογραφική Ιστορία και τη χρόνια κληρονομιά του. “Δουλεύεις με ανθρώπους με τους οποίους έχει δουλέψει για δεκαέξι συναπτά έτη. Είναι κάτι ξεχωριστό. Ήταν να πεθάνω στο πρώτο “Scream”. Ο Ουές είπε: “Ας κάνουμε άλλη μια λήψη όπου ο Ντιούι βγαίνει ζωντανός.” Αυτό μου άλλαξε τη ζωή.”

Σκηνοθεσία: Ουές Κρέιβεν
Σενάριο: Κέβιν Ουίλιαμσον
Παραγωγοί: Ουές Κρέιβεν, Ίγια Λαμπούνκα
Ηθοποιοί: Νιβ Κάμπελ, Κόρτνεϊ Κοξ, Ντέιβιντ Αρκέτ, Έμα Ρόμπερτς, Χέιντεν Πανετιέρ, Άννα Πάκουιν, Άνταμ Μπρόντι
Φωτογραφία: Πίτερ Ντέμινγκ
Μουσική: Μάρκο Μπελτράμι