Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικών και Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ στις Βρυξέλλες παρουσιάζουν τη

2η Εβδομάδα Κινηματογράφου από το Χονγκ Κονγκ.


Ύστερα από την επιτυχημένη διοργάνωση της 1ης Εβδομάδας Κινηματογράφου από το Χονγκ Κονγκ το 2010, η Ταινιοθήκη θα προβάλει έξι ταινίες παραγωγής Χονγκ Κονγκ από τις 14 έως τις 20 Απριλίου 2011.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται και πάλι στα πλαίσια του Προγράμματος «Κινηματογραφικό Πανόραμα Χονγκ Κονγκ» το οποίο φέρνει σε Ευρωπαϊκές πόλεις τις τελευταίες παραγωγές αλλά και κλασσικές ταινίες από το Χονγκ Κονγκ.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παλαιότερες αλλά και νέες ταινίες που γυρίστηκαν από το 1984 έως το 2009. Το πρόσφατο ντεμπούτο του νεαρού Κιτ Χανγκ, Σιωπηλό Κουδούνισμα, μιλά με ποιητικό τρόπο για τη σχέση ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στο Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη ταινία που διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ. Επίσης από το 2009 προβάλλεται το αστυνομικό θρίλερ Κρυφακούγοντας από τους δημιουργούς του Infernal Affairs (2002), ριμέικ του οποίου αποτέλεσε η επιτυχία Ο Πληροφοριοδότης που σκηνοθέτησε ο Μάρτιν Σκορσέζε το 2006.

Στα πλαίσια της αναδρομής στις ταινίες δράσης από το Χονγκ Κονγκ θα προβληθεί το κλασικό φιλμ Το Μακρύ Χέρι του Νόμου, η ιστορία μιας ληστείας που πάει στραβά. Γυρισμένο το 1984, απότελεσε ορόσημο για τον κινηματογράφο της χώρας και απέσπασε τα πιο σημαντικά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ.

Ο Άνθρωπος που γύρισε από το κρύο διαδραματίζεται σε παγωμένα τοπία και μας ταξιδεύει ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Πρωταγωνιστούν ο σταρ των πολεμικών τεχνών Γιουεν Μπιάο, αλλά και η Μάγκι Τσουνγκ που αργότερα διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο Clean του Ολιβιέ Ασάγιας.

Η Απαγωγή στο Χονγκ Κονγκ δίνει την ευκαιρία στο Τζάκι Τσαν να υποδυθεί σοβαρό ρόλο σε μια ταινία που βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα και τιμήθηκε με Βραβείου Καλύτερου μοντάζ. Υπό την Πίεση του Χρόνου δρα ο Άντι Λάου στο ομώνυμο θρίλερ, όπου τα κίνητρα των ηρώων δεν είναι ξεκάθαρα. Ο Λάου διακρίθηκε για την ερμηνεία του στα εγχώρια Κινηματογραφικά Βραβεία.

Λίγα λόγια για τις ταινίες και τους σκηνοθέτες:

Σιωπηλό Κουδούνισμα (Soundless Wind Chime/Mo Seng Fung Ling) (Kit Hung, 2009)
Η πρώτη εμπορική μεγάλου μήκους ταινία του Κιτ Χανγκ, που έχει χαρακτηριστεί ως «αντισυμβατική, τρυφερή και τολμηρή», θολώνει τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα, τις αναμνήσεις και τη φαντασία. Μόλις φτάνει στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα, ο Ρίκυ συναντά τυχαία τον Πασκάλ, έναν Ελβετό πορτοφολά.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Ρίκυ αναζητά σημάδια του νεκρού εραστή του στην Ελβετία, όπου γνωρίζει τον Ούλι. Ενώ η σχέση του Ρίκυ και του Ούλι γίνεται όλο και πιο στενή, αποκαλύπτεται η αλήθεια για το δεσμό του Πασκάλ με το Ρίκυ, καθώς η ταινία προχωράει μέσα από ματιές στο παρόν και στο παρελθόν. Κέρδισε πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Ηθοποιού και Καλύτερου Διεθνούς Φιλμ σε φεστιβάλ στο Τορίνο, τη Μαδρίτη, το Μοντρεάλ και το Βανκούβερ.

Ο σκηνοθέτης Κιτ Χανγκ γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ το 1977 και σπούδασε Κινηματογράφο στη χώρα του αλλά και στις ΗΠΑ. Έγινε γνωστός για την ταινία Δεν Είμαι Αυτό Που Θέλεις (I Am Not What You Want) η οποία αποτέλεσε και την πτυχιακή του εργασία το 2001. Πραγματεύεται το θέμα της ομοφυλοφιλίας στο Χονγκ Κονγκ και εντάχθηκε στη διδακτέα ύλη του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των Πολιτισμικών Σπουδών. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το Σιωπηλό Κουδούνισμα είναι περίπου αυτοβιογραφικό.

Κρυφακούγοντας (Overheard/Sit Ting Fung Wun) (Felix Chong και Alan Mak, 2009)
Σε αυτό το ασυνήθιστο αστυνομικό θρίλερ που σκηνοθέτησαν οι Φίλιξ Τσονγκ και Άλαν Μακ – οι σεναριογράφοι της τριλογίας Infernal Affairs, την οποία ο Μακ συν-σκηνοθέτησε – τρία μέλη μιας ομάδας παρακολούθησης της Αστυνομίας ερευνούν μια εταιρεία επενδύσεων που κατηγορείται για απάτη. Όταν τους δίνεται τυχαία η ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ο πειρασμός να παραβούν το ηθικό τους καθήκον και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρός.

Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ. Οι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες Τσονγκ και Μακ γεννήθηκαν με διαφορά τριών ετών Πρωτοχρονιά στο Χονγκ Κονγκ. Το πρώτο σενάριο το οποίο έγραψαν μαζί ήταν για την ταινία Infernal Affairs (2002), που έγινε παγκόσμια επιτυχία. Σε αυτήν βασίστηκε η ταινία Ο Πληριοφοριοδότης (The Departed), που γύρισε το 2006 ο Μάρτιν Σκορσέζε.

Το Μακρύ Χέρι του Νόμου (The Long Arm of the Law/Sheng Gang Qi Bing) (Johnny Mak, 1984)
Μία κινέζικη συμμορία ληστεύει ένα κοσμηματοπωλείο στο Χονγκ Κονγκ αλλά τα πράγματα πάνε πολύ στραβά. Θεωρείται μια από τις πρώτες ταινίες «ηρωικής αιματοχυσίας» – δηλαδή του είδους των ταινιών δράσης του στυλ κλέφτες και αστυνόμοι που έγινε δημοφιλές από το φιλμ του Τζον Γου «Ένα Καλύτερο Αύριο».

Μια θαρραλέα ματιά στον υπόκοσμο του Χονγκ Κονγκ, η ταινία διακρίθηκε στις περισσότερες από τις βασικές κατηγορίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ του 1985 και επηρέασε τον κινηματογράφο του Χονγκ Κονγκ για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ο Τζόνι Μακ γεννήθηκε το 1949 στο Χονγκ Κονγκ και είναι διάσημος σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός με πολλές ταινίες στο ενεργητικό του.
Ο Άνθρωπος που γύρισε από το κρύο (Iceman Cometh/Ji dong ji xia) (Clarence Fok, 1989)
Σε αυτήν την ταινία δράσης του Κλάρενς Φοκ δύο ανταγωνιστές στην Κίνα την περίοδο της δυναστείας των Μινγκ παγιδεύονται κατά λάθος μέσα σε ένα παγόβουνο κατά τη διάρκεια μιας ξιφομαχίας σε ένα χιονισμένο βουνό. Τους ανακαλύπτουν εκατοντάδες χρόνια μετά και τα σώματά τους μεταφέρονται στο Χονγκ Κονγκ.

Όταν, εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος αποψύχονται και ζωντανεύουν, η σύγκρουσή τους συνεχίζεται στην πόλη Κάουλουν του παρόντος. Πρωταγωνιστεί η Μάγκι Τσουνγκ και ο σταρ των πολεμικών τεχνών Γιουέν Μπιάο, ο οποίος ντούμπλαρε το Μπρους Λι στο Enter the Dragon.

Σε σενάριο και παραγωγή του Τζόνι Μακ, η ταινία ήταν υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερου Μοντάζ και Καλύτερης Φωτογραφίας στα Κινηματογραφικά Βραβεία του Χονγκ Κονγκ το 1990. Ο σκηνοθέτης Κλάρενς Φοκ εργάζεται επίσης ως παραγωγός και ηθοποιός. Ήταν υποψήφιος για Βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου στα Κινηματογραφικά Βραβεία του Χονγκ Κονγκ το 1986 για την ταινία Let’s Make Laugh II.

Απαγωγή στο Χονγκ Κονγκ (Crime Story/Zhong an zu) (Kirk Wong, 1993)
Ταινία δράσης βασισμένη σε πραγματική ιστορία, από τον Κερκ Γουονγκ, που σκηνοθέτησε την κωμωδία δράσης The Big Hit σε παραγωγή του Τζον Γου. Σε έναν ασυνήθιστα σοβαρό ρόλο, ο Τζάκι Τσαν υποδύεται τον Επιθεωρητή Έντι Τσαν, ο οποίος προσπαθεί να εντοπίσει έναν επιχειρηματία που έχει πέσει θύμα απαγωγής. Η έρευνά του τον πηγαίνει από το Χονγκ Κονγκ στην Ταϊβάν. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν κάποιος μέσα από την αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τον Τσαν να βρει το θύμα.

Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ στα 13α Ετήσια Κινηματογραφικά Βραβεία του Χονγκ Κονγκ. Ο σκηνοθέτης Κερκ Γουόνγκ γεννήθηκε το 1949 στο Χονγκ Κονγκ και ασχολείται εκτός από τη σκηνοθεσία με την παραγωγή και την ηθοποιία.

Υπό την Πίεση του Χρόνου (Running Out of Time/Am Zin) (Johnnie To, 1999)
Οι διάσημοι αστέρες από το Χονγκ Κονγκ Άντι Λάου (Ιπτάμενα Στιλέτα) και Λάου Τσινγκ Γουάν πρωταγωνιστούν σε αυτό το διασκεδαστικό θρίλερ. Ο Επιθεωρητής Χο, διαπραγματευτής της αστυνομίας, παίζει τη γάτα και το ποντίκι με το ληστή-άσο Τσουνγκ, ο οποίος ληστεύει έναν ουρανοξύστη στο Χονγκ Κονγκ.

Τα κίνητρά του όμως δεν είναι ξεκάθαρα. Το έκανε για το χρήμα ή για τη δόξα; Και γιατί μοιράζεται το μυστικό του με το Χο; Ο Άντι Λάου αναδείχθηκε Καλύτερος Ηθοποιός στα 19α Ετήσια Κινηματογραφικά Βραβεία του Χονγκ Κονγκ για την εξαιρετική του ερμηνεία στο ρόλο του Τσουνγκ. Γεννημένος το 1955 στο Χονγκ Κονγκ, ο Τζόνι Το έχει πάνω από τριάντα ταινίες στο ενεργητικό του είτε ως παραγωγός είτε ως σκηνοθέτης. Θεωρείται θεσμός στην πατρίδα του και η εταιρεία παραγωγής, Milky Way Productions, που ίδρυσε το 1996 έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους σταρ της χώρας. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία.

Πρόγραμμα Προβολών

Πέμπτη 14 Απριλίου
20.00: Το Μακρύ Χέρι του Νόμου (100’)

Παρασκευή 15 Απριλίου
20.00: Το Μακρύ Χέρι του Νόμου (100’)
22.00: Απαγωγή στο Χονγκ Κονγκ (107’)

Σάββατο 16 Απριλίου
20.00: Σιωπηλό Κουδούνισμα (110’)
22.00: Ο Άνθρωπος που γύρισε από το κρύο (114’)

Κυριακή 17 Απριλίου
20.00: Υπό την Πίεση του Χρόνου (93’)
22.00: Κρυφακούγοντας (100’)

Δευτέρα 18 Απριλίου
20.00: Ο Άνθρωπος που γύρισε από το κρύο (114’)
22.00: Υπό την Πίεση του Χρόνου (93’)

Τρίτη 19 Απριλίου
20.00: Κρυφακούγοντας (100’)
22.00: Απαγωγή στο Χονγκ Κονγκ (107’)

Τετάρτη 20 Απριλίου
20.00: Το Μακρύ Χέρι του Νόμου (100’)
22.00: Σιωπηλό Κουδούνισμα (110’)