Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

O Βασίλης Τσαμπρόπουλος στο θέατρο Κάππα

O Βασίλης Τσαμπρόπουλος στο θέατρο Κάππα
Ο διεθνούς φήμης master του πιάνου Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει για μία και μοναδική βραδιά, τη Μεγάλη Δευτέρα …

18 Απριλίου στο Θέατρο Κάππα, το έργο του “Akroasis”.

 


Εμπνευσμένο από τη Βυζαντινή μουσική παράδοση και ειδικά από τους ύμνους που ψάλλονται τη Μεγάλη Εβδομάδα στις ορθόδοξες εκκλησίες, το έργο Akroasis απετέλεσε ουσιαστικά το πρώτο σόλο άλμπουμ του Βασίλη Τσαμπρόπουλου με το οποίο εγκαινιάστηκε και η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρία ECM Records, την εταιρία σύμβολο στο χώρο της σύγχρονης μουσικής.

 


Η μουσική του έργου Akroasis μεταμορφώθηκε σε ένα ποίημα που ξεδιπλώνεται σε εννέα πιανιστικές εικόνες. Οι συνθέσεις μοιάζουν με ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που μέσα από μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα υποβάλλουν τον ακροατή και δημιουργούν κατάνυξη από τις πρώτες κιόλας μουσικές φράσεις. (London Times)

 


Το μουσικό ύφος είναι λιτό στο σύνολό του αλλά χαρακτηρίζεται από μία αφοπλιστική διαύγεια ύφους και τεχνοτροπίας. Εναρμονίζεται απόλυτα με την βαθύτερη ουσία των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας, περιγράφοντας με αφηγηματικό τρόπο όλη τη δραματουργία και την ένταση της αυθεντικής μορφής των τροπαρίων. Υπάρχει μια έντονη αίσθηση ισορροπίας ανάμεσα στο γνωστό άκουσμα και την σύγχρονη στυλιστικά πιανιστική ανάπλαση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Το πιάνο είναι συνοδοιπόρος και αφηγητής στην ουσία των γεγονότων. Παρακολουθεί τη μουσική ,σχολιάζει, παρεμβαίνει και μεταφράζει τις μελωδίες, τονίζοντας και σμιλεύοντας έντεχνα τη μορφή και τη διαχρονικότητα που τις χαρακτηρίζει.

 


Το έργο Akroasis δεν είναι μια απόπειρα αντικατάστασης η τροποποίησης των ύμνων στο ύφος, στο περιεχόμενο ή στον τρόπο εκτέλεσής τους μέσα στις εκκλησίες. Το Akroasis είναι μία καινούργια μουσική, που προσπαθεί ερμηνεύοντας τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας να φτιάξει το χώρο έτσι ώστε ο κάθε ακροατής να πλάσει τις δικές του εικόνες, τη δική του ιστορία και στο τέλος να βιώσει την προσωπική του κάθαρση.

 


Μία σπάνια πρόταση για τη νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας από έναν πιανίστα και συνθέτη διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, στο Θέατρο Κάππα.

 


\"Γράφοντας αυτή τη μουσική ....ένιωσα άνθρωπος ..τόσο άνθρωπος που άρχισα να νιώθω ένα μικρό Θεό να γεννιέται μέσα μου ....\"

 


Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος σε ευρωπαϊκή περιοδεία
29.12.2016 12:23
Ο διεθνούς φήμης πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα της πιανιστικής φιλολογίας των κορυφαίων μουσουργών Mozart, Schubert και Schumann στη νέα του Ευρωπαϊκή περιοδεία σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελλάδα που θα διαρκέσει από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έως τον Φεβρουάριο του 2017. Στην Αθήνα θα εμφανιστεί στις 22 Φεβρουάριου 2017.
Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή: Βασίλης Τσαμπρόπουλος και Νεκταρία Καραντζή σε Ευρωπαϊκή Περιοδεία
21.07.2016 15:38
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή παρουσιάζουν τη νέα διεθνή δισκογραφική παραγωγή “Eleison” και ετοιμάζονται για τη νέα καλοκαιρινή ευρωπαϊκή περιοδεία τους.
Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Νεκταρία Καραντζή: Ευρωπαϊκή Περιοδεία 2016
13.06.2016 15:35
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή ξεκινούν μία νέα Ευρωπαϊκή περιοδεία για το καλοκαίρι του 2016.
Ο Βασίλης Γισδάκης και ο Δαμιανός Πάντας ζωντανά στη μουσική σκηνή Σφίγγα
28.04.2016 13:58
Ο Βασίλης Γισδάκης με τον συνθέτη Δαμιανό Πάντα έρχονται για μία μοναδική εμφάνιση στη μουσική σκηνή "Σφίγγα" την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και MSO με έργα Dvorak και Schubert στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.03.2016 10:33
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν ο "Βασιλιάς" των κοντσέρτων για Βιολοντσέλο του Antonín Dvořák και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία του Franz Schubert.