Η Titanium Yiayiannos Gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κατημερτζόγλου, με τίτλο «Επιτάφιος», η οποία θα

εγκαινιαστεί την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 και ώρα 8:00μ.μ. και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 7 Μαΐου 2011.

Λίγα Λόγια Για Την Έκθεση

Διττά δημιουργικό, διττά εύγλωττο σε νοήματα, συνειρμούς και συσχετίσεις και πάνω απ’ όλα, κατεξοχήν “αποκαλυπτικό” – τόσο στην κυριολεξία όσο και μεταφορικά – είναι το ζωγραφικό έργο του Γιώργου Κατημερτζόγλου.

Διαχρονικές μαρτυρίες μιας, κάθε φορά, “πεφωτισμένης” υπέρβασης είναι τα έργα του αφού τα θρησκευτικά θέματα εγκαλούν άμεσα στην ανθρώπινη ειμαρμένη και αντίστροφα, μορφές από την καθημερινότητα προβάλλουν με το παράστημα πανάχραντων μορφών. Εμπνευσμένη, δισυπόστατη προσέγγιση που προκαλεί συνειρμούς με εκείνην ενός  Rouault που κατόρθωνε να υποβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα  μεσ’ από τη καθημερινότητα ενώ, αντίστροφα, οι θρησκευτικές του σκηνές προβάλλουν κατεξοχήν ανθρώπινες και οικείες.

Ανανεώνοντας ποιητικά  τον βυζαντινό εικονογραφικό τύπο των θρησκευτικών θεμάτων, ο Κατημερτζόγλου δημιουργεί – στην ουσία – μία κατάδική του εικονογραφική προσέγγιση. Προσέγγιση που, πέρα από την ανεξάντλητη σε ευρήματα φαντασία του  αποκαλύπτει τον κατεξοχήν πλούσιο συναισθηματικό του κόσμο και το υποβλητικό σε έρμα ,ψυχικό του σθένος.

Το υλικό και το πνευματικό συμβιώνουν στην ζωγραφική του Κατημερτζόγλου με έναν τρόπο που εκφράζει στην κάθε περίπτωση την “ομοιοπαθητική” στα έργα του ενορχήστρωση μιας υπέρτατης αρμονίας. Εκείνης της αρμονίας στην οποία εμφωλεύει το ουσιαστικά θρησκευτικό-αποδεσμευμένο από τα στερητικά τυπικά και πρωτόκολλα-συναίσθημα. Το πανανθρώπινο θρησκευτικό συναίσθημα, ανεξάρτητα από συγκεκριμένες θρησκείες και δοξασίες.