Η αίθουσα τέχνης The Apartment με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Δημήτρη Ντοκατζή με τίτλο

In Limbο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Απριλίου, 8-10μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου 2011.

Στο Μεσαίωνα, IN LIMBO θεωρούσαν το χώρο και χρόνο αναμονής των ψυχών πριν αποφασιστεί αν θα πάνε στην κόλαση ή τον παράδεισο. Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη limbus που σημαίνει όριο.

Με την πάροδο του χρόνου η λέξη μετωνυμικά σήμανε τη φυλακή, αλλά και τη σύγχυση και τη κατάσταση κατά την οποία το άτομο αιωρείται μεταξύ της συνείδησης και του ασυνείδητου. Ο τίτλος της έκθεσης, λοιπόν, αντανακλά την ατμόσφαιρα της έκθεσης, την ενδιάμεση κατάσταση, μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, πραγματικότητας και φαντασίωσης, συνειδητού και ασυνείδητου.

Ανατρέχοντας στο προσωπικό του αρχείο, ο καλλιτέχνης ανέσυρε μια σειρά από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με αναλογικό φιλμ στις αρχές της δεκαετίας του 80 και που αποτελούν κατακερματισμένες υπαρξιακές αφηγήσεις, στις οποίες κυριαρχεί η τραυματική παραδοχή του “άλλου”, δηλαδή μιας συνθήκης πέρα από τους προκαθορισμένους κώδικες συμπεριφοράς, όπου η προσωπική επιθυμία προσκρούει στο κοινωνικά αποδεκτό.

Με τον τρόπο που έχουν επανατυπωθεί, άλλοτε στη θετική κι άλλοτε στην αρνητική τους απεικόνιση ή σε διπλοτυπίες και έχοντας σαφείς αναφορές στο Maurice Tabard και το Man Ray αποτελούν μια κριτική προσέγγιση στο ίδιο το φωτογραφικό μέσο.

Κεντρικά έργα της έκθεσης αποτελούν τα δύο καινούργια γλυπτά (2011), τα οποία υπονομεύουν την αναμενόμενη χρηστικότητα τους, επανεξετάζοντας και διευρύνοντας την εννοιολογικά την γλυπτική σήμερα, έχοντας κατά νου νέους πολιτικούς όρους και κοινωνικές συνθήκες, όπως είναι η μετατόπιση, ο περιορισμός, ο αποκλεισμός, ο έλεγχος και η επιτήρηση του σύγχρονου υποκειμένου.

Ο Δημήτρης Ντοκατζής ανήκει στους καλλιτέχνες που χαρακτήρισαν την ελληνική τέχνη του τέλους της δεκαετίας του 80 και του 90. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ιστορική γκαλερί ΔΕΣΜΟΣ, παρουσιάζοντας τις γλυπτικές κατασκευές και εγκαταστάσεις με αναφορές στο μινιμαλισμό, την αρχιτεκτονική και το design.

Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 11 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε πληθώρα ομαδικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι συνιδρυτικό μέλος της ομάδας Personal Cinema που δραστηριοποιείται στα new media μέσα από μια κοινωνικοπολιτική οπτική. Έργα του Δημήτρη Ντοκατζή βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές μουσείων όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Σκιρώνιο Μουσείο, το Μουσείο Βορρέ, η Συλλογή Πιερίδη και το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ.