Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στην εποχή του Μπαρόκ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν  στην Aίθουσα Αλεξάνδρα

Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 11 Απριλίου 2011. Η Αυστριακή Ορχήστρα Μπαρόκ της Βιέννης, το πιο γνωστό μουσικό σύνολο μπαρόκ της Αυστρίας, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μια μοναδική συναυλία στα πλαίσια του τρίπτυχου αφιερώματος στην Βιέννη που παρουσιάζεται στην Αθήνα.

Η πρώτη συναυλία του αφιερώματος με έργα της οικογένειας Στράους πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ η τρίτη «ανοιξιάτικη» συναυλία με τους σολίστ της Φιλαρμονικής της Βιέννης θα λάβει χώρα στις 5 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μοναδικά αριστουργήματα μουσικής του Χαίντελ, αλλά και έργα για φλάουτο και ορχήστρα του Βιβάλντι και Σαμαρτίνι, θα ερμηνεύσει το διάσημο αυστριακό σύνολο, συνοδεία σπάνιων χειροποίητων οργάνων εποχής (τσέμπαλο, φλάουτο μπαρόκ, όργανο, βιολί και βιόλα μπαρόκ, κ.α.) σε μια μουσική διαδρομή που διαπνέεται από το πνεύμα της θρησκευτικότητας του Πάσχα. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο μουσικός και καθηγητής του πανεπιστημίου του Λιντς της Αυστρίας Μάικλ Όμαν, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους δεξιοτέχνες του Μπαρόκ Φλάουτου.

Από την ίδρυσή της το 2001 έως σήμερα, η Αυστριακή Ορχήστρα Μπαρόκ έχει έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή με πολυάριθμες συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, εμφανίσεις σε όλα τα μεγάλα διεθνή μουσικά φεστιβάλ, πλήθος ηχογραφήσεων, αλλά και τιμητικές διακρίσεις.

Στη συνείδηση των μουσικοκριτικών έχει καταγραφεί ως μια από τις κορυφαίες ορχήστρες Μπαρόκ στον κόσμο, ενώ έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια για την σφριγηλή αυτοκυριαρχία της, τη δεξιοτεχνία, το κέφι, την τεχνική ακρίβεια, την πειθαρχημένη ενέργεια, την εκφραστικότητα, την γεμάτη πάθος και δυναμική ερμηνεία της.

Η Αυστριακή Ορχήστρα Μπαρόκ έχει δώσει νέα ζωή στη μουσική μπαρόκ με την δεξιοτεχνία της και τη φρεσκάδα των ερμηνειών της, μακριά από την στατική, μουσειακή εκτέλεση, εξερευνώντας τον «ηλεκτρισμό» και την συναισθηματική ένταση που δημιουργείται μεταξύ κοινού και μουσικών.

O Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (23 Φεβρουαρίου 1685 – 14 Απριλίου 1759) ήταν Γερμανός συνθέτης της ύστερης περιόδου της μπαρόκ μουσικής, που διακρίθηκε κυρίως για τα ορατόριά του. Έζησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αγγλία και απέκτησε την αγγλική ιθαγένεια το 1726.

Συνέθεσε concerti grossi, όπερες και ορατόρια. Το πιο διάσημο έργο του είναι το ορατόριο Μεσσίας. Επηρέασε βαθιά πολλούς από τους μεταγενέστερους συνθέτες, μεταξύ των οποίων ήταν ο Φραντς Γιόζεφ Χάυδν, ο Μότσαρτ και ο Μπετόβεν, ενώ το έργο του συνέβαλε στη μετάβαση από την εποχή της μουσικής μπαρόκ στην κλασσική μουσική. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν περίπου 50 όπερες, 23 ορατόρια και πολλές συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και ορχηστρικά κομμάτια.

Ο Αντόνιο Βιβάλντι ( 1678 – 1741) ήταν Βενετσιάνος συνθέτης και βιολονίστας, από τους στυλοβάτες της Δυτικής Μουσικής. Γεννήθηκε στη Βενετία στις 4 Μαρτίου 1678. Την τέχνη του βιολιού τη διδάχθηκε από τον πατέρα του Τζιοβάνι Μπατίστα Βιβάλντι, επαγγελματία κουρέα, αλλά και αξιόλογο βιολιστή, μουσικό της Ορχήστρας του Αγίου Μάρκου.

Το 1703 ο Αντόνιο χειροτονήθηκε ιερέας. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε καθηγητής βιολιού και αρχιμουσικός στο ορφανοτροφείο θηλέων «Οσπεντάλε ντι Πιετά» της Βενετίας. Δεν πέρασε πολύς καιρός και βρήκε την ευκαιρία να απαλλαγεί από τα θρησκευτικά του καθήκοντα, χωρίς να αποσχηματισθεί. Έτσι, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη μουσική. Άρχισε να συνθέτει πυρετωδώς και να γίνεται γνωστός έξω από τα στενά όρια της Βενετίας.

Από το 1718 ταξίδευε διαρκώς για να παρουσιάζει τα έργα του. Το 1725 παρουσίασε μια σειρά κοντσέρτων για έγχορδα και μπάσο κοντίνουο, με τον τίτλο «Il cimento dell\’ armonia e dell\’ inventione» («Η δοκιμή της αρμονίας με τη νεωτερική σύνθεση»).

Τα τέσσερα πρώτα από αυτά αποτελούν τις «Τέσσερις Εποχές», το πιο γνωστό έργο του και ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της μουσικής. Ο Βιβάλντι με το προσωπικό ύφος γραφής έθεσε τα θεμέλια του ώριμου κοντσέρτου μπαρόκ και επηρέασε συνθέτες, όπως ο Μπαχ και ο Τέλεμαν. Πολυγραφότατος, συνέθεσε περί τα 850 έργα,