Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο ανακαινισμένο Θέατρο Ακροπόλ, ο Διονύσης Σαββόπουλος ταξιδεύει σε …

όλη την Ελλάδα, με διηγήσεις για μικρούς και μεγάλους, εμπνευσμένες από τη Θεογονία του Ησίοδου. Στις 9 – 10 Απριλίου και στις 16 – 17 Απριλίου ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σ’ ένα θέατρο τραγουδιών και ζωγραφιστών ονείρων που τιτλοφορείται «Για να γίνει ο χρόνος καινούργιος». Μαζί με μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές και ξυλοπόδαρους ο σπουδαίος τραγουδοποιός, καλεί όλους όσους νιώθουν παιδιά, «να πάψουν να είναι απλοί θεατές και να μπουν στην ιστορία ώστε να την κάνουν καινούργια».

Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος αφηγείται με δικά του λόγια την ιστορία για την αρχή του Κόσμου, τη γέννηση του Χρόνου, τη χρήση της φωτιάς και κάθε δύναμης που ωφελεί ή βλάπτει ανάλογα με τη χρήση της, κι άλλοτε παίζει, κι άλλοτε τραγουδά συνοδεία των δύο κορυφαίων μουσικών, του Σταύρου Λάντσια και του Γιώτη Κιουρτσόγλου από τους «Human Touch», αλλά και του Ευριπίδη Ζεμενίδη. Πλάι τους η χορευτική ομάδα της Σοφίας Σπυράτου. Όλα αυτά με φόντο εντυπωσιακές ζωγραφικές δημιουργίες της Φωτεινής Στεφανίδη που προβάλλονται σε γιγαντοοθόνη.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Οι φωτισμοί είναι του Γιώργου Τέλλου και ο ήχος του Γιάννη Τούντα. Επιστημονικός σύμβουλος ο Χρήστος Μπουλώτης. Την παραγωγή υπογράφει η Sui Generis Music.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ανέκαθεν ένας γοητευτικός «αφηγητής» μελοποιημένων ιστοριών με πολιτικό, ρομαντικό και σκωπτικό περιεχόμενο, ένας δημιουργός στίχων γεμάτων έμπνευση και συναίσθημα. Σήμερα ωστόσο το κοινό του ανακαινισμένου Ακροπόλ θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει και στον «νέο» του ρόλο – που ο ίδιος αφιερώνει στα δυο του εγγόνια – ως αφηγητής παραμυθιών.

‘Η, για την ακρίβεια, σε μια καινούρια αφήγηση της Θεογονίας του Ησίοδου (το περίφημο δημιούργημα του αρχαίου ποιητή που περιγράφει την καταγωγή των θεών της ελληνικής μυθολογίας, ξεκινώντας από τη γενιά του Χάους, της Νύχτας και της Γαίας, συνεχίζοντας με τον Ουρανό και τους Τιτάνες και καταλήγοντας στους Ολύμπιους θεούς).

«Ένα καταπληκτικό παραμύθι» σύμφωνα με τον συνθέτη και τραγουδιστή «που μας μιλάει για την αρχή του Κόσμου και για το πώς γεννήθηκε ο Χρόνος, έτσι όπως το φαντάζονταν αλλά και το πίστευαν οι παλιοί εκείνοι Έλληνες της εποχής του Ησίοδου, αιώνες πριν έρθει στον κόσμο ο Χριστός». «Χάριν της αφήγησης και της μαγείας της», ο Διονύσης Σαββόπουλος διασκευάζει σήμερα τους μύθους του Ησίοδου «μοντάροντας» τις πιο ενδιαφέρουσες, κατά τη γνώμη του, παραλλαγές, μέσα σε μια νέα ιστορία, «όπως έκαναν οι αφηγητές που περιφέρονταν ανά την Ελλάδα στους αρχαίους εκείνους καιρούς».

Έτσι, παραδείγματος χάριν, αρχίζει τη Θεογονία όχι με τη διήγηση του Ησίοδου αλλά με μια εκδοχή που μας έρχεται από τους Ορφικούς, για την Νύχτα και το Αυγό. ‘Η ενσωματώνει μέσα στον μύθο του Προμηθέα την παραλλαγή που αγαπούσε ο Πλάτωνας: ότι μητέρα των ανθρώπων ήταν η γη της Αττικής.

Η παράσταση «Για να γίνει ο χρόνος καινούργιος» φτιάχτηκε, όπως δηλώνει, «για τη χαρά της αφήγησης. Για παιδιά και για μεγάλους. Για όλους μας. Μπροστά σε μια αφήγηση που ξετυλίγεται μπροστά μας γεμάτη θαύματα, αφηνόμαστε. Αίρονται σιγά-σιγά οι επιφυλάξεις και οι δυσπιστίες. Ξαναγινόμαστε, όλοι, παιδιά. Δηλαδή καινούργιοι. Γιατί κάθε φορά που επιστρέφουμε εμείς οι μεγάλοι σε μια παλιά συλλογική φαντασία για να τη διηγηθούμε, ξαναβρίσκουμε εκείνη τη διαύγεια κι εκείνο το σφρίγος που κάνει τον χρόνο καινούργιο και τον κόσμο έγχρωμο ξανά».