Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ηλέκτρα στο Θησείον

Ηλέκτρα στο Θησείον
Η θεατρική ομάδα ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ παρουσιάζει στο θέατρο Θησείον την Ηλέκτρα του Hugo Von Hofmannsthal, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Το έργο κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 18 Μαρτίου και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τις 16 Απριλίου.

Η θεατρική ομάδα ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ παρουσιάζει στο θέατρο Θησείον την Ηλέκτρα του Hugo Von Hofmannsthal, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Το έργο κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 18 Μαρτίου και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τις 16 Απριλίου.

Η θεατρική ομάδα ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ παρουσιάζει το έργο του Hugo Von Hofmannsthal ΗΛΕΚΤΡΑ, από την Τρίτη 18 Μαρτίου και για δέκα μόνο παραστάσεις, στο θέατρο «θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες».

Η Ηλέκτρα του Χόφμανσταλ, παρουσιάστηκε πέρσι με επιτυχία στην Αθήνα (εναλλακτικός χώρος «Κρατήρας») και τη Θεσσαλονίκη («Στρατόπεδο Κόδρα») με τη μορφή ανοιχτής πρόβας και φέτος το καλοκαίρι θα συμμετέχει στο θεατρικό φεστιβάλ Αβινιόν (AVIGNON OFF) για 22 συνολικά παραστάσεις (10/7 - 2/8 2008).

Με αφορμή τη συμμετοχή αυτή η θεατρική ομάδα ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ την παρουσιάζει για δέκα μόνο παραστάσεις στο θέατρο «θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες», σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Η σκηνογραφική και μουσική επιμέλεια της παράστασης είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.

Η Ηλέκτρα του Χόφμανσταλ αποτελεί το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο γνωστός Αυστριακός συγγραφέας (1874 - 1929). Τυπικό δείγμα του νεορομαντισμού, γραμμένο το 1903 -περίοδο καλλιτεχνικής κρίσης αλλά και κρίσης ιδεών του ποιητή-, το έργο, άμεσα επηρεασμένο από τα πρώτα ψυχαναλυτικά έργα του Φρόιντ, επαναδιαπραγματεύεται το μύθο των Ατρειδών εστιάζοντας στη βία των διαπροσωπικών σχέσεων, στην αδυναμία του ενός να ακούσει τον άλλον.

Η δράση τοποθετείται στην εγγύς Ανατολή. Η κατά Χόφμανσταλ εκδοχή της Σοφόκλειας τραγωδίας απευθύνθηκε σε κοινό ώριμο, έτοιμο - ήδη από την επαφή του με τα έργα του Στρίντμπεργκ - να «αντικρίσει» την αστική του συνείδηση να συνθλίβεται επί σκηνής. Χωρίς να ηθικολογεί, ο Χόφμανσταλ, ως ποιητής , ξέρει να αποφεύγει κάθε μορφής διδακτισμό. Το αδιέξοδο στον κόσμο του, απόλυτο, όσο τα ανθρώπινα ένστικτα παράγουν σχέσεις ισχύος και αίμα.

Σε ένα κλειστοφοβικό σπίτι όπου η οικογενειακή εστία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ξεσπά ένας ανελέητος πόλεμος ιδεών. Ο πόλεμος αυτός φωτίζει τα θεματικά μοτίβα τα οποία επιχειρεί να αναδείξει η παράσταση: η ιδέα της αφοσίωσης, η ισχύς της λήθης πάνω στη μνήμη, η «ασυλοποίηση» και ο εγκλεισμός στον πυρήνα μιας οικογένειας, η ρητορική της βίας, ό,τι απομένει μετά την αιματοχυσία. Mια παράσταση «δωματίου», μία «μάχη» κλειστού χώρου όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι «φωνές».

Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου, Μαρία Μαγκανάρη, Γιώργος Φριντζήλας.

Info
Ηλέκτρα του Hugo Von Hofmannsthal
θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7
Τηλ.: 210 3255444
Θεατρική Ομάδα ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τρίτη (21.00) και Τετάρτη (22.30)
Από 18 Μαρτίου έως 16 Απριλίου
Εισιτήρια: Κανονικό: 18 Ευρώ
Φοιτητικό: 12 Ευρώ

Σχετικές ειδήσεις
«Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά»: Δεύτερη παράταση στο Θησείον
10.01.2017 14:28
Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού, η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, παρατείνεται για δεύτερη φορά έως τις 11 Φεβρουαρίου 2017 προσθέτοντας 10 ακόμα παραστάσεις στη σκηνή του θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.
«Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά»: Η επιτυχία συνεχίζεται στο Θέατρο Θησείον
29.11.2016 10:15
Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού, η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, παρατείνεται έως τις 07 Ιανουαρίου 2017 ολοκληρώνοντας τη θεατρική της διαδρομή στη σκηνή του θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.
Young Lear: τρεις τελευταίες παραστάσεις στο θήσειον, ένα θέατρο για τις τέχνες
26.10.2016 11:35
Η sold out παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών, Young Lear, ολοκληρώνει τις παραστάσεις της στο Θέατρο Θησείον αυτή την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.
Tο ζήτημα της Φαλακρής τραγουδίστριας του Ευγένιου Ιονέσκο στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες
12.04.2016 11:48
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και το «Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες» εγκαινιάζουν «Το Δροσερό Βλέμμα» μια σειρά από εξέχουσες παραστάσεις δημιουργών νέων , άγνωστων στο ευρύ αθηναϊκό κοινό, που οι δουλειές τους προάγουν με ιδιαίτερο τρόπο την θεατρική εμπειρία.
Escuella, του Γκιγιέρμο Καλντερόν στο Θέατρο Θησείον
01.03.2016 11:19
Το Θησείον - Ένα θέατρο για τις τέχνες φιλοξενεί το έργο του Γκιγιέρμο Καλντερόν, Escuella, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, από τις 10 Μαρτίου 2016.