Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Κλυταιμνήστρα;

Κλυταιμνήστρα;
Η Κλυταιμνήστρα ανεβαίνει στις Ράγες. Όπου «Ράγες» σημαίνει ένας νέος θεατρικός χώρος, ο οποίος εγκαινιάζεται παρουσιάζοντας το έργο του Ανδρέα Στάικου «Κλυταιμνήστρα;», σε σκηνοθεσία του ίδιου, από την Παρασκευή 21 Μαρτίου.

Η Κλυταιμνήστρα ανεβαίνει στις Ράγες. Όπου «Ράγες» σημαίνει ένας νέος θεατρικός χώρος, ο οποίος εγκαινιάζεται παρουσιάζοντας το έργο του Ανδρέα Στάικου «Κλυταιμνήστρα;», σε σκηνοθεσία του ίδιου, από την Παρασκευή 21 Μαρτίου.

Η «Κλυταιμνήστρα;» του Ανδρέα Στάικου αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή των σχέσεων Κλυταιμνήστρας και Ηλέκτρας, εμπνευσμένη από τις αρχετυπικές ηρωίδες του Σοφοκλή.

Δύο ταλαιπωρημένες θεατρίνες προσπαθούν να θυμηθούν το αρχαίο κείμενο . Το κείμενο όμως χάνεται, τους ξεγλιστρά και τελικά «παίζουν» και «πουλάνε» τον εαυτό τους. Δεν έχουν πια ανάγκη την τραγωδία , την έχουν ενσωματώσει.

Το έργο περιπλανιέται ανάμεσα στον τραγικό λόγο στην καθομιλούμενη γλώσσα κι στον μύθο στην απομυθοποιητική πεζότητα του βίου, από Ηλέκτρα σε Ηλέκτρα κι από Κλυταιμνήστρα σε Κλυταιμνήστρα, από μεταμφίεση σε ξεμασκάρεμα κι από στιχομυθία σε κουβεντολόι.

Κατ’ αυτούς τους τρόπους οι θεατρίνες πορεύονται, κουβαλώντας, άγνωστο πού, όλα τους τα υπάρχοντα, μνήμες, βιώματα, κοστούμια και αξεσουάρ στο εμβληματικό μπαούλο της ατελεύτητης θεατρικής πορείας.

Η «Κλυταιμνήστρα;» είναι ένα αφιέρωμα στους ηθοποιούς. Ένα ρεπερτόριο φωνών, αναπνοών, λαχανιασμάτων, χειρονομιών και κινήσεων.

Η «Κλυταιμνήστρα;» γράφτηκε την περίοδο 1974-75 κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του Αντουάν Βιτέζ στο Κονσερβατουάρ Νασιονάλ στο Παρίσι. Ο Γαλλικός τίτλος ήταν «Clytemnèstre peut-être». Ήταν μια θεατρική άσκηση που εμπνεόταν απ' τους ηθοποιούς και απευθυνόταν σ' αυτούς.

Το έργο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη γαλλική εκδοχή του στο θέατρο Ranelagh στο Παρίσι το 1981. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1987 προκαλώντας πολύ μεγάλη αίσθηση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου , με τις Όλια Λαζαρίδου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές σε άλλες σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παίζουν οι ηθοποιοί Σαλώμη Αροδίτου και Μαρίνα Πολυμέρη.

Info
Κλυταιμνήστρα;
Έναρξη: Παρασκευή 21 Μαρτίου
Θέατρο Ράγες, Κωνσταντινουπόλεως 82, Γκάζι
Τηλ.: 210 3452751
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:30, Σάββατο 21:30, Κυριακή 20:00
Δευτέρα 21:30
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 20 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Διάρκεια: 60 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Κλυταιμνήστρα;, του Ανδρέα Στάικου στο Θέατρο Μπιπ
18.01.2017 12:53
Η παράσταση Κλυταιμνήστρα;, του Ανδρέα Στάικου ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Μπιπ.
Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Studio Μαυρομιχάλη
01.04.2016 14:40
Το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρώς Τριανταφύλλου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Studio Μαυρομιχάλη.
Ο Rush Rehm  και η παράστασή του
10.03.2016 09:58
Ένας πολύ σημαντικός μελετητής του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, ο Rush Rehm, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Stanford Repertory Theater και διακεκριμένος καθηγητής των Τμημάτων Classics και Theater & Performance Studies του Πανεπιστημίου Stanford, έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την παράσταση Κλυταιμνήστρα - Αντίνομο Δίκαιο, τη δική του προσέγγιση της Ορέστειας του Αισχύλου, στο Ναύπλιο, στο θέατρο «Τριανόν», στις 17 Μαρτίου 2016, στις 20.00.
Νεκρή Φύση σε Χαντάκι, του Fausto Paravidino στο Θέατρο Τ
03.02.2016 11:30
Η θεατρική ομάδα Προσεχώς Subway παρουσιάζει το βραβευμένο αστυνομικό θρίλερ «Νεκρή Φύση σε Χαντάκι» του Ιταλού συγγραφέα Fausto Paravidino, από τις 4 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, στο Θέατρο Τ.
Mall της Στέλλας Παπαδημητρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς
01.02.2016 12:43
Η ομάδα CASUALI ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία, ανεβάζει το έργο «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου και σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς – Μελίνα Μερκούρη, στις 12, 13, 14 και 19, 20, 21 Φεβρουαρίου 2016.