Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Βρίζοντας το κοινό - Θέλετε κωμωδία; Στο Αντιθέατρο της Μαρίας Ξενουδάκη

Βρίζοντας το κοινό - Θέλετε κωμωδία; Στο Αντιθέατρο της Μαρίας Ξενουδάκη
Το Αντιθέατρο της Μαρίας Ξενουδάκη παρουσιάζει την παράσταση Βρίζοντας το κοινό - Θέλετε κωμωδία; από τις

8 Απριλίου μέχρι το τέλος του Μαΐου.

 

Ροκ παράσταση με ένα έργο αγόρευσης κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, όπου ο συγγραφέας επικοινωνεί με τους θεατές μέσω της εξωτερίκευσης της βρισιάς.

 


Μετάφραση: Μαρία Λουίζα Κωνσταντινίδη
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξενουδάκη
Ερμηνεύει: Μαρία Ξενουδάκη
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Καρελλά
Ακούγονται μουσική και τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον

 

Τα έργα αγόρευσης δεν δίνουν μια ψευδή εικόνα του κόσμου, αλλά τη βαθύτερή έννοιά του. Τα έργα αγόρευσης μεταχειρίζονται τη φυσική έκφραση-εκδήλωση της εξύβρισης, της αυτοκατηγορίας, της εξομολόγησης, της μετάνοιας, της άρνησης, της δικαίωσης, της δικαιολογίας, της προφητείας, των κραυγών βοήθειας. 

 

 

Έχουν λοιπόν την ανάγκη κάποιου ΑΠΕΝΑΝΤΙ, τουλάχιστον ενός προσώπου που θα δέχεται των αγωνία του ομιλητή-ηθοποιού.  Αλλιώς δεν θα ήταν φυσικές εξωτερικεύσεις, θα τις είχε εκβιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας.  Με αυτόν τον τρόπο, τα έργα αγόρευσης γίνονται θεατρικά έργα. 

 

Το «Βρίζοντας το κοινό» του Πέτερ Χάνκε είναι κατ’ εξοχήν έργο αγόρευσης. 

 

Η προσπάθεια του συγγραφέα είναι να επικοινωνήσει με τους θεατές μέσω της εξωτερίκευσης της βρισιάς.  Ο θεατής τότε, σιγά-σιγά από παθητικός γίνεται ενεργητικός.  Ο συγγραφέας λοιπόν, χρησιμοποιεί τη βρισιά όχι για να ενοχλήσει ή να προσβάλει τον θεατή, αλλά για να τον ενεργοποιήσει, να τον «συνειδητοποιήσει». 

 

Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής φθάνει στην αυτογνωσία.  Άλλωστε το θέμα του έργου είναι η περιγραφή της κατάστασης του θεατή.  Θέμα του έργου, λοιπόν, είστε εσείς, το κοινό, εσείς είστε οι υποκριτές, εσείς και οι ηθοποιοί.  Εγώ απλώς είμαι το φερέφωνο του συγγραφέα, δεν μπορείτε να σχηματίσετε καμιά γνώμη για μένα. ΜΑΡΙΑ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗ

 

 

Οι παραστάσεις συνεχίζονται έως τέλος Μαΐου 2011

Σχετικές ειδήσεις
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη
23.01.2017 16:41
Το Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη, παρουσιάζει τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου, από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.
Θέλετε να χορέψομε Μαρία;, της Μέλπως Αξιώτη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής
22.09.2016 15:08
Η bijoux de kant επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη νουβέλα «Θέλετε να χορέψομε Μαρία;» της Μέλπως Αξιώτη.
Capriccio Veneziano: μία μουσική κωμωδία στο πλαίσιο του 3ου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»
07.09.2016 17:26
Στο πλαίσιο των μεταφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας προσφέρει στο κοινό του, με Ελεύθερη Είσοδο, το “Capriccio Veneziano”, μια απολαυστική μουσική κωμωδία, ελεύθερη μεταγραφή του Σαιξπηρικού «Eμπόρου της Βενετίας» σε καθημερινό, έμμετρο λόγο, από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Βλάσση και την 10μελή του «Ομάδα Θεατρικής Άσκησης».
Ίσια Δικαιώματα, της Μαρίας Τσιμά στον Πολυχώρο VAULT
20.04.2016 09:56
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Τσιμά, Ίσια Δικαιώματα, σε σκηνοθεσία Ελένης Γεωργοπούλου.
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη
15.03.2016 10:52
«Ο ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ», που παγκοσμίως θεωρείται το καλύτερο έργο του Μολιέρου, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξενουδάκη από την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 στις 9:15μμ στο ΑΝΤΙΘΕΑΤΡΟ Μαρίας Ξενουδάκη.