Η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ, αληθινό πρότυπο νεανικού μουσικού συνόλου, ερμηνεύει έργα Μάλερ υπό τη διεύθυνση του

Φίλιπ Γιόρνταν – ενός από τους καλύτερους μαέστρους της νεότερης γενιάς. Σολίστ ο διάσημος αμερικανός βαρύτονος Τόμας Χάμπσον.

Gustav Mahler:
– Lieder από το έργο «Το μαγικό κόρνο του παιδιού» (“Des Knaben Wunderhorn”)
– Συμφωνία αρ. 1

Thomas Hampson βαρύτονος

Ορχήστρα Νέων Gustav Mahler
Μουσική διεύθυνση: Philippe Jordan

2010/2011, Έτος Μάλερ. Το 2010 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη γέννηση και το 2011, 100 χρόνια από τον θάνατο του Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911): το Έτος Μάλερ γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με συναυλίες και αφιερώματα στον μεγάλο, πρωτοπόρο συνθέτη του 20ού αιώνα.

Μουσικός Διευθυντής της Όπερας του Παρισιού και Μόνιμος Προσκεκλημένος Αρχιμουσικός της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου, ο Φίλιπ Γιορνταν στα 35 του μόλις χρόνια έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους μαέστρους της νεότερης γενιάς.

Η καριέρα του άρχισε το 1994 στην πόλη Ουλμ. Κατόπιν έγινε βοηθός του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ (1998-2001) στη Γερμανική Όπερα στο Βερολίνο. Από το 2001 μέχρι το 2004 είχε τη θέση του Αρχιμουσικού στη Φιλαρμονική Ορχήστρα και στην Όπερα του Γκρατς. Εκείνη την περίοδο έκανε το ντεμπούτο του στα μεγαλύτερα θέατρα Όπερας και σε διεθνή φεστιβάλ (Όπερα του Χιούστον, Μετροπόλιταν, Κόβεντ Γκάρντεν, Κρατική Όπερα της Βιέννης, Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, του Μπάντεν Μπάντεν κλπ.).

Έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, της Βιέννης, τη Συμφωνική της Βιέννης, τη Φιλαρμόνια του Λονδίνου, την Accademia Nazionale di Santa Cecilia, την Τόνχαλλε, την Ορχήστρα Δωματίου και την Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ, τη Συμφωνική του Αμβούργου-NDR, καθώς και με τις μεγαλύτερες ορχήστρες των ΗΠΑ.

Την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009 ο Φίλιπ Γιόρνταν διηύθυνε την Τετραλογία του Βάγκνερ στην Όπερα της Ζυρίχης (παραγωγή του Ρόμπερτ Ουίλσον) και έδωσε την πρώτη του συναυλία στη Σκάλα του Μιλάνου.

Η Gustav Mahler Jugendorchester (GMJO) ιδρύθηκε το 1986 στη Βιέννη με πρωτοβουλία του Κλάουντιο Αμπάντο, που είναι μέχρι σήμερα ο Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας. Απαρτίζεται από επίλεκτους νέους μουσικούς και συγκαταλέγεται στα κορυφαία νεανικά σύνολα του κόσμου. Το 2007 βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ίδρυμα. Ως ορχήστρα νέων τελεί υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κάθε χρόνο γίνονται ακροάσεις σε περισσότερες από 25 ευρωπαϊκές πόλεις και ειδική επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Κλάουντιο Αμπάντο επιλέγει τους μουσικούς που θα στελεχώσουν την Ορχήστρα ανάμεσα σε 1.500 υποψηφιότητες.

Την GMJO έχουν διευθύνει μερικοί από τους μεγαλύτερους μαέστρους, όπως: Κλάουντιο Αμπάντο, Χέρμπερτ Μπλόμστετ, Πιερ Μπουλέζ, Μιουν-Βουν Τσουνγκ, Σερ Κόλιν Ντέιβις, Μάρις Γιάνσονς, Κεντ Ναγκάνο, Σέιζι Οζάουα κ.ά.

Μεταξύ των σολίστ που έχουν συμπράξει με το σύνολο βρίσκουμε ονόματα όπως η Μάρτα Άργκεριχ, ο Γιούρι Μπασμέτ, ο Ματτίας Γκαίρνε, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Κρίστα Λούντβιχ, ο Ράντου Λούπου κλπ.
Πολλοί πρώην μουσικοί της GMJO είναι τώρα μέλη κορυφαίων ορχηστρών της Ευρώπης.

Ο αμερικανός βαρύτονος Τόμας Χάμπσον είναι ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του γερμανικού ρομαντισμού, ιδιαίτερα έργων Σούμαν, Μάλερ και Βολφ.

Το 2010 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, ενώ την ίδια χρονιά βραβεύθηκε για την «εξαιρετική καλλιτεχνική του προσφορά, την προσωπική του γενναιοδωρία και τη μοναδική στήριξη όλων των τραγουδιστών» από το Διεθνές Ινστιτούτο Φωνητικής (International Vocal Arts Institute).