Το Μουσείο Μπενάκη (κτήριο της οδού Πειραιώς) παρουσιάζει την έκθεση «Ιωάννης Αλταμούρας. Η ζωή και το έργο του»

την Τετάρτη  30 Μαρτίου 2011 η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου. Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση του θαλασσογράφου Ιωάννη Αλταμούρα (1852-1878) που οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης δημιουργίες της μητέρας του Ελένης Μπούκουρα-Αλταμούρα, απογόνου ναυτικής οικογένειας των Σπετσών με μεγάλη προσφορά στην επανάσταση του 1821, έργα του πατέρα του Ιταλού ζωγράφου, Francesco Saverio Altamura και του μικρότερου αδερφού του, Αλέξανδρου Αλταμούρα.

Το σύνολο των έργων (ελαιογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια και σπουδές) εντοπίστηκε στην Ελλάδα και προέρχεται τόσο από συλλογές ιδρυμάτων και μουσείων, όσο και από ιδιωτικές συλλογές. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ανήκει στην πολύτιμη συλλογή των απογόνων του ζωγράφου. Το έργο του ζωγράφου Ιωάννη Αλταμούρα συμπληρώνουν προσωπικά αντικείμενα, επιστολές, ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες και memorabilia.

Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις προβολές αφιερωμένες στην οικογένεια Αλταμούρα. Πρόκειται για το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα για την Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα, με τίτλο Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα. Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος, το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, καθώς και τρία επιπλέον ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή των απογόνων του Αλταμούρα, στο ένα εκ των οποίων η βιογράφος της οικογένειας Ρέα Γαλανάκη αναλύει τη δική της οπτική.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Ελένη Κυπραίου.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενα της Ρέας Γαλανάκη, της Elizabeth Fabritius, του Gianfranco Piemontese, της Ελένης Κυπραίου, και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των έργων του Ιωάννη Αλταμούρα.