Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Borderline Festival στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Borderline Festival στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει τις πόρτες της στις νέες τάσεις της ηλεκτρονικής μουσικής και υποδέχεται διεθνείς

καταξιωμένους δημιουργούς και καλλιτέχνες σε μια μοναδική τριήμερη μουσική γιορτή, στις 31 Μαρτίου, στις 1 και 2 Απριλίου 2011, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. 

 

Borderline. Στο όριο.

Το τριήμερο επιδιώκει να θίξει καλλιτεχνικές καταστάσεις που πραγματεύονται ποικίλα όρια και προκατασκευασμένες ιδέες σε μόνιμη αναζήτηση, σύγκρουση και μετατροπή μέσα από πειραματισμούς, με μουσικά και οπτικοακουστικά μέσα που υποσκάπτουν την έννοια του διαχωρισμού.

Οι τάσεις στην ηλεκτρονική μουσική παρουσιάζονται μέσα από τη συμμετοχή στο φεστιβάλ αναγνωρισμένων μουσικών του είδους διεθνώς. Η ακολουθία των συμμετοχών αναδεικνύει την προσωπικότητα του κάθε καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα επιδιώκει την αντίστιξη, την έκπληξη και την αλληλεπίδραση σε κάθε επίπεδο – χώρου, μουσικών, κοινού. Αν η έννοια του πειραματισμού φέρνει στο νου αυστηρές εκφράσεις μανιφέστων ή ακαδημαϊκές προσεγγίσεις, με το τριήμερο αντιπροτείνονται προοπτικές που προκύπτουν ως κάλεσμα για συμμετοχή και προσωπική ερμηνεία, ανοιχτή, πολυδιάστατη και ποιητική.


 

31 Μαρτίου
Pierre Bastien & Phonophani
O Πιερ Μπαστιάν έχει διαμορφώσει μια νουάρ, τζάζυ ατμόσφαιρα, βασισμένη στους ξύλινους ήχους των κρουστών και της τρομπέτας του. Θα εμφανιστεί ζωντανά με τη μηχανική ορχήστρα του από Meccano. O Phonophani δημιουργεί λιτή, ηλεκτρονική άμπιεντ με έμφαση στα samples και στους διακριτικούς παλμούς. Η συνεργασία τους μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να εκπλήξει.

 

Phill Niblock & Thomas Ankersmit
Δύο μουσικοί από διαφορετικές γενιές καταπιάνονται με την εις βάθος προσέγγιση του ήχου noise και της λεπτομερούς σύνθεσης που απαιτεί χρόνο και εμβρίθεια. Η συναυλία τους χωρίζεται σε τρία μέρη, ενώ ένα μέρος της θα συνοδεύεται από τις ταινίες που έχει γυρίσει ο Φιλλ Νίμπλοκ. Η συνολική διάρκειά της θα είναι περίπου δύο ώρες.

 

 

1 Απριλίου

 

Family Battle Snake
H αισθητική του Family Battle Snake μοιράζεται πολλά με τις σύγχρονες DIY τάσεις της διεθνούς πειραματικής noise σκηνής και συχνά την διακατέχει μια σχεδόν πανκ ορμή. Ο τραχύς και αναλογικός ήχος από την κονσόλα του φιλτράρεται, όμως, μέσα από το προσωπικό του υπόβαθρο.

 

Jacaszek presenting Pentral
O Πολωνός Γιάτσασεκ ηχογράφησε ψαλμούς και όργανο στις εκκλησίες της χώρας του και στη συνέχεια τα επεξεργάστηκε όλα αυτά ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα είναι έντονο, απότομο και τραχύ, με μελωδικά ίχνη.
 

Hildur Gudnadóttir & BJ Nilsen
H Χίλντουρ Γκουντναντόττιρ μοιάζει σαν να παίζει κλασικίζοντα μοτίβα στο βιολοντσέλο, αλλά στην ουσία τα παραλλάσσει, δημιουργώντας στρώματα μελαγχολικού ήχου, ενώ ο Μπι Τζέυ Νίλσεν ασχολείται με τη σκοτεινή πλευρά της ηχητικής τέχνης.

 

 

2 Απριλίου
The Skein (a.k.a. Andrea Parkins & Jessica Constable)

Το ντουέτο The Skein δημιουργεί ένα δυναμικό ηλεκτροακουστικό μείγμα. Από το ηλεκτρονικά επεξεργασμένο ακορντεόν της Αντρέα Πάρκινς έως τα φωνητικά της Τζέσσικα Κόνσταμπλ, όλα βρίσκονται σε μόνιμη αναζήτηση και αναταραχή. Κυριαρχεί μια bluesy διάθεση που κινείται υπογείως αλλά ανατρέπεται συνεχώς. Είναι ένα τραχύ και ζωηρό σύνολο με έντονη τάση προς τον αυτοσχεδιασμό.

 

Alva Noto
Ο Άλβα Νότο βρίσκεται σε μια μόνιμη αμφιθυμία ανάμεσα στον υπόγειο λυρισμό του και στην ψυχρότητα της αυστηρής αισθητικής του, η οποία χαρακτηρίζεται από διακριτά καθαρό ήχο. Προτάσσει και χρωματίζει ένα λιτό, ρυθμικό σύνολο, προσδίδοντας εντάσεις σε λυρικά έργα, όπως είναι οι συνεργασίες του με τον Ρυουίτσι Σακαμότο. Στην πλούσια οπτικοακουστική παράστασή του θα δημιουργήσει ψηφιακές ρυθμικές κινήσεις.

Σχετικές ειδήσεις
5ο Open Day στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
22.02.2017 12:21
Η Στέγη ανοίγει σε όλους. Το φετινό, 5ο Open Day, είναι αφιερωμένο στην αβανγκάρντ μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στις 5 Μαρτίου σε διάφορους χώρους της Στέγης. To 5o Open Day παρουσιάζεται φέτος στο πλαίσιο του Interfaces, του διεθνούς, διαθεματικού πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.
03.01.2017 12:32
Οι Borderline Syndome είναι ένα οργανικό κουαρτέτο που κινείται στο χώρο της πειραματικής, προοδευτικής, σκληρής μουσικής, συλλέγοντας στοιχεία επηρεασμένα από progressive και math rock έως post metal και contemporary jazz.
Sala Sala με τον Κ. Βήτα στη Στέγη
20.05.2016 10:04
Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένα από τα πλέον δημιουργικά κεφάλαια στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική, σε μια απρόσμενη συνάντηση, συνομιλεί για πρώτη φορά με δύο μεγάλες φωνές του ρεμπέτικου, στις 3 και 4 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Οι Borderline Syndrome live στο Kookoo
28.04.2016 15:37
Οι BORDERLINE SYNDROME παρουσιάζουν ζωντανά τη 2η κυκλοφορία τους 'SYNAPSES' EP στο Kookoo Live Music Bar την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του σε φυσική και ψηφιακή μορφή.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».