Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Νυχτερινά τραγούδια στη Knot Gallery

Νυχτερινά τραγούδια στη Knot Gallery
Μια άλλη όψη του ταλέντου του δοκιμάζει ο γνωστός κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος (Αντί διδακτορικού, Υπερπαραγωγή) σε συνεργασία με την εταιρεία

μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων», σκηνοθετώντας τη μουσικοθεατρική παράσταση Вечерние песни - Νυχτερινά τραγούδια, βασισμένη στο έργο για κόρνο και φωνή Νυχτερινά τραγούδια (1975) του σοβιετικού συνθέτη και δεξιοτέχνη κορνίστα Βιτάλι Μπουγιανόφσκι.

 


Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, το έργο θα παρουσιαστεί όπως ακριβώς το έγραψε ο Μπουγιανόφσκι, δηλαδή σε συναυλιακή μορφή και στα ρωσικά.

 

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, τα Νυχτερινά τραγούδια θα παρουσιαστούν ξανά, όμως αυτή τη φορά σε ελληνική μετάφραση, σκηνοθετημένα και διασκευασμένα με δραματουργικό άξονα την δημοφιλέστερη νυχτερινή ενασχόληση: τον ύπνο.

 


Θέμα του έργου του Μπουγιανόφσκι (του οποίου ο τίτλος μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «εσπερινά τραγούδια») είναι η μετάβαση από τη μέρα στη νύχτα. Στην ίδια λογική, η ανάγνωση του Δημήτρη Δημόπουλου αξιοποιεί τόσο συναυλιακά, όσο και θεατρικά εκφραστικά μέσα, επιχειρώντας να αποδώσει τη νοητική και σωματική κατάσταση που χαρακτηρίζει αυτή την τόσο οικεία, όσο και άγνωστη, πτυχή της ανθρώπινης φύσης.

 


Το απαιτητικότατο μέρος του κόρνου αναλαμβάνει ο διακεκριμένος κορνίστας Αντώνης Λαγός, και το φωνητικό μέρος τραγουδά η μεσόφωνος Σοφία Καπετανάκου.

 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μουσική: Βιτάλι Μπουγιανόφσκι Σκηνοθεσία , μετάφραση, δραματουργία: Δημήτρης Δημόπουλος  Μεσόφωνος: Σοφία Καπετανάκου Κόρνο: Αντώνης Λαγός

 

 

ΟΙ ΟΠΕΡΕΣ ΤΩΝ ΖΗΤΙΑΝΩΝ

 


«Μπράβο στις Όπερες των ζητιάνων και εύχομαι να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος.» Στέφανος Λαζαρίδης «Νέοι, ασυμπλεγμάτιστοι, ευλαβικά ασεβείς και ουσιαστικά καινοτόμοι.» Η Καθημερινή
Η εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» ιδρύθηκε το 2002 από το συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, το σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη και την παραγωγό Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, με σκοπό την παραγωγή παραστάσεων όπερας και μουσικού θεάτρου χαμηλού κόστους και σύγχρονης αισθητικής σε χώρους έξω από τους καθιερωμένους.

 

 

 

 

 

 

 

 


Φιλοσοφία της εταιρείας είναι πως, κάθε άλλο παρά θέαμα για «ειδικό κοινό», το τραγουδισμένο θέατρο αποτελεί κατεξοχήν δημοκρατικό είδος θεάτρου, προσβάσιμο σε κάθε λογής θεατρόφιλους, εφόσον προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο: ως θέατρο, δηλαδή, και όχι ως «θέαμα».

 


Μέχρι σήμερα, η εταιρεία «Οι όπερες των ζητιάνων» έχει παρουσιάσει τις ακόλουθες παραγωγές: —Χαράλαμπου Γωγιού: Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος (Θέατρο Ροές, Φεβρουάριος 2005) σε συμπαραγωγή με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος.

 

 

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Τζουζέπε Βέρντι: Τροβατόρε (BIOS, Μάιος/Νοέμβριος–Δεκέμβριος 2008). Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος —Χαράλαμπου Γωγιού: Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Τζόζεφιν Χαρτ Μοιραίο πάθος, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση (Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, Ιούλιος 2008) σε παραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ και συνεργασία με το dissonArt ensemble. Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος.

 

 


Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Πρώτη επίσημη ελληνική εκτέλεση του ύμνου του Κράτους του Σαμποτάζ (BIOS-Φεστιβάλ OΠA 0.2/BIOS & Art Athina, Μάιος 2009) σε συνεργασία με την Κομπανία των πέντε των ζητιάνων —Νίκου Κυπουργού: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (BIOS, Δεκέμβριος 2009–Μάιος 2010) σε συμπαραγωγή με το BIOS και συνεργασία με το ARTéfacts ensemble. Μουσική διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Μπενεντέτο Μαρτσέλλο: Κασσάνδρα (θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Οκτώβριος 2010) σε συμπαραγωγή με την εταιρεία συναυλιών Φόρμιγξ και συνεργασία με το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και τη θεατρική ομάδα vasistas.

 

 

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη —Νίκου Κυπουργού: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (Θέατρο Xυτήριο, Ιανουάριος–Απρίλιος 2011) σε συνεργασία με το ARTéfacts ensemble. Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Aida Preview (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φεβρουάριος 2011) σε συνεργασία με την Όπερα του Νόικελν, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης.

 


Η ηχογράφηση σε στούντιο της όπερας του Χαράλαμπου Γωγιού Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος που έγινε σε συνάρτηση με τις παραστάσεις του 2005 κυκλοφορεί σε CD από την Ορχήστρα των Χρωμάτων (διανομή: Λέσχη του δίσκου).

 


Στις 4, 5, 11 & 12 Απριλίου 2011 στη Knot Gallery

Πρόσβαση: Πλησιέστερος σταθμός Μετρό: Αμπελόκηποι - Λεωφορεία: Α5, Β5 (στάση: Ζαγορά)

Σχετικές ειδήσεις
Το στοίχημα, της Χρύσας Αποστολάτου στο θέατρο Radar
09.11.2016 17:26
Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου ΕΙΚ’ΑΣΜΑ παρουσιάζει στο θέατρο Ραντάρ το θεατρικό έργο της Χρύσας Αποστολάτου «ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 28 Νοεμβρίου.
Κυμβελίνος, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Εξαρχείων
21.10.2016 16:39
Στην έκτη της παραγωγή η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει στο Θέαρεο Εξαρχείων την αινιγματική περιπετειώδη κωμωδία του Σαίξπηρ «Κυμβελίνος» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν.
Η αρρώστια της νιότης, του Φλερντιναντ Μπρούκνερ σττο Tempus Verum Εν Αθήναις
27.09.2016 14:47
Η εταιρεία θεάτρου Τempus Verum και το θέατρο Εν Αθήναις ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Λάλου και δημιουργούν τον νέο χώρο, Tempus Verum Εν Αθήναις, εγκαινιάζοντας την συνεργασία τους με το έργο, Η αρρώστια της νιότης, του Φέρντιναντ Μπρούκνερ.
Αντιγόνη του Σοφοκλή από την εταιρεία θεάτρου Τέχνη & Δράση στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016
17.06.2016 14:14
Το Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016 παρουσιάζει την Δευτέρα 4 Ιουλίου, την τραγωδία ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, από την εταιρεία θεάτρου ΤΕΧΝΗ & ΔΡΑΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου.
Ο Ορέστης σε μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη στην Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
24.03.2016 11:31
Η Εταιρεία Θέατρου Χώρος παρουσιάζει τον Ορέστη, σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.