Μια άλλη όψη του ταλέντου του δοκιμάζει ο γνωστός κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος (Αντί διδακτορικού, Υπερπαραγωγή) σε συνεργασία με την εταιρεία

μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων», σκηνοθετώντας τη μουσικοθεατρική παράσταση Вечерние песни – Νυχτερινά τραγούδια, βασισμένη στο έργο για κόρνο και φωνή Νυχτερινά τραγούδια (1975) του σοβιετικού συνθέτη και δεξιοτέχνη κορνίστα Βιτάλι Μπουγιανόφσκι.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, το έργο θα παρουσιαστεί όπως ακριβώς το έγραψε ο Μπουγιανόφσκι, δηλαδή σε συναυλιακή μορφή και στα ρωσικά.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, τα Νυχτερινά τραγούδια θα παρουσιαστούν ξανά, όμως αυτή τη φορά σε ελληνική μετάφραση, σκηνοθετημένα και διασκευασμένα με δραματουργικό άξονα την δημοφιλέστερη νυχτερινή ενασχόληση: τον ύπνο.

Θέμα του έργου του Μπουγιανόφσκι (του οποίου ο τίτλος μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «εσπερινά τραγούδια») είναι η μετάβαση από τη μέρα στη νύχτα. Στην ίδια λογική, η ανάγνωση του Δημήτρη Δημόπουλου αξιοποιεί τόσο συναυλιακά, όσο και θεατρικά εκφραστικά μέσα, επιχειρώντας να αποδώσει τη νοητική και σωματική κατάσταση που χαρακτηρίζει αυτή την τόσο οικεία, όσο και άγνωστη, πτυχή της ανθρώπινης φύσης.

Το απαιτητικότατο μέρος του κόρνου αναλαμβάνει ο διακεκριμένος κορνίστας Αντώνης Λαγός, και το φωνητικό μέρος τραγουδά η μεσόφωνος Σοφία Καπετανάκου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μουσική: Βιτάλι Μπουγιανόφσκι Σκηνοθεσία, μετάφραση, δραματουργία: Δημήτρης Δημόπουλος  Μεσόφωνος: Σοφία Καπετανάκου Κόρνο: Αντώνης Λαγός

ΟΙ ΟΠΕΡΕΣ ΤΩΝ ΖΗΤΙΑΝΩΝ

«Μπράβο στις Όπερες των ζητιάνων και εύχομαι να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος.» Στέφανος Λαζαρίδης «Νέοι, ασυμπλεγμάτιστοι, ευλαβικά ασεβείς και ουσιαστικά καινοτόμοι.» Η Καθημερινή
Η εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» ιδρύθηκε το 2002 από το συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, το σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη και την παραγωγό Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, με σκοπό την παραγωγή παραστάσεων όπερας και μουσικού θεάτρου χαμηλού κόστους και σύγχρονης αισθητικής σε χώρους έξω από τους καθιερωμένους.

Φιλοσοφία της εταιρείας είναι πως, κάθε άλλο παρά θέαμα για «ειδικό κοινό», το τραγουδισμένο θέατρο αποτελεί κατεξοχήν δημοκρατικό είδος θεάτρου, προσβάσιμο σε κάθε λογής θεατρόφιλους, εφόσον προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο: ως θέατρο, δηλαδή, και όχι ως «θέαμα».

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία «Οι όπερες των ζητιάνων» έχει παρουσιάσει τις ακόλουθες παραγωγές: —Χαράλαμπου Γωγιού: Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος (Θέατρο Ροές, Φεβρουάριος 2005) σε συμπαραγωγή με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος.

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Τζουζέπε Βέρντι: Τροβατόρε (BIOS, Μάιος/Νοέμβριος–Δεκέμβριος 2008). Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος —Χαράλαμπου Γωγιού: Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Τζόζεφιν Χαρτ Μοιραίο πάθος, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση (Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, Ιούλιος 2008) σε παραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ και συνεργασία με το dissonArt ensemble. Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος.

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Πρώτη επίσημη ελληνική εκτέλεση του ύμνου του Κράτους του Σαμποτάζ (BIOS-Φεστιβάλ OΠA 0.2/BIOS & Art Athina, Μάιος 2009) σε συνεργασία με την Κομπανία των πέντε των ζητιάνων —Νίκου Κυπουργού: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (BIOS, Δεκέμβριος 2009–Μάιος 2010) σε συμπαραγωγή με το BIOS και συνεργασία με το ARTéfacts ensemble. Μουσική διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Μπενεντέτο Μαρτσέλλο: Κασσάνδρα (θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Οκτώβριος 2010) σε συμπαραγωγή με την εταιρεία συναυλιών Φόρμιγξ και συνεργασία με το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και τη θεατρική ομάδα vasistas.

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη —Νίκου Κυπουργού: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (Θέατρο Xυτήριο, Ιανουάριος–Απρίλιος 2011) σε συνεργασία με το ARTéfacts ensemble. Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη —Aida Preview (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φεβρουάριος 2011) σε συνεργασία με την Όπερα του Νόικελν, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Η ηχογράφηση σε στούντιο της όπερας του Χαράλαμπου Γωγιού Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος που έγινε σε συνάρτηση με τις παραστάσεις του 2005 κυκλοφορεί σε CD από την Ορχήστρα των Χρωμάτων (διανομή: Λέσχη του δίσκου).

Στις 4, 5, 11 & 12 Απριλίου 2011 στη Knot Gallery

Πρόσβαση: Πλησιέστερος σταθμός Μετρό: Αμπελόκηποι – Λεωφορεία: Α5, Β5 (στάση: Ζαγορά)