Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Άσπα Παπαλεξανδρή: Ισορροπίες: έκθεση Κεραμικής - Γλυπτικής στην αίθουσα τέχνης Σκουφά

Άσπα Παπαλεξανδρή: Ισορροπίες: έκθεση Κεραμικής - Γλυπτικής στην αίθουσα τέχνης Σκουφά
Η αίθουσα τέχνης Σκουφά παρουσιάζει την ατομική έκθεση κεραμικής και γλυπτικής ...

της Άσπας Παπαλεξανδρή από την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, στις 19.30. Στην έκθεση παρουσιάζονται γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων από πηλό και μέταλλο: πρόκειται για πληθωρικές γυναικείες φιγούρες, άλλοτε ανακεκλιμένες και άλλοτε όρθιες σε ραδινές βάσεις, δουλεμένες από τη δημιουργό με πλούσιες σε ματιέρα και υλικότητα ερμηνείες, που απελευθερώνουν τα έργα από τη αναμενόμενη στατικότητα του γλυπτού, προσδίδοντάς τους ένα σύγχρονο και αισιόδοξο εικαστικό χαρακτήρα. 

 


Κύριο χαρακτηριστικό τους ωστόσο είναι το χρώμα: εντατικά κυανά, μωβ και πορφυρά, στα οποία άλλοτε εμβαπτίζεται η βάση, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο μέρος του έργου και άλλοτε η ίδια η φιγούρα, πλαισιώνουν τη λευκή επιφάνεια της πρώτης ύλης, απομακρύνοντας τη φιγούρα από την αρχική ακαδημαϊκή της διαπραγμάτευση, φλερτάροντας με την ποπ αισθητική, τη σουρεαλιστική ερμηνεία και το χιούμορ και εισάγοντας το θεατή σε έναν αισιόδοξο και απενοχοποιημένο από αυστηρά πρότυπα γυναικείο μικρόκοσμο που διατηρεί στο έπακρο τη συνείδηση της θηλυκότητάς του.

 

Πέρα ωστόσο από την τρυφερή ή και χιουμοριστική απόδοση της γυναικείας αισθαντικότητας που διέπει τις συνθέσεις της δημιουργού, τα γλυπτά της θίγουν ακόμη το ζήτημα της εύθραυστης ισορροπίας στο πλαίσιο ενός καταλυτικού σύγχρονου σύμπαντος που μεταβάλλεται εξακολουθητικά: η ανάγκη της διαφύλαξης του προσωπικού συναισθηματικού κόσμου και της συμβολικά χρωματιστής διαφορετικότητας του ατομικού ψυχισμού, διέπει στο σύνολό τους τα έργα της καλλιτέχνιδας. 

 

Η Άσπα Παπαλεξανδρή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο εργαστήριο κεραμικής της Μάρως Κερασιώτη και του Κώστα Ταρκάση, όπως και στο εργαστήριο γλυπτικής  του Δημήτρη Αρμακόλα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει πάρει βραβείο και έπαινο από την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής.

 


Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Κεραμικής, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και σε ιδιωτικές συλλογές.

Σχετικές ειδήσεις
Desert Rose, έκθεση της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη στη γκαλερί Σκουφά
14.02.2017 17:20
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017.
Repatriation (Μέρος A'), έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
24.01.2017 17:26
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο “Repatriation‘’. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Έκθεση Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος»
17.06.2016 13:52
Έργα των μαθητών του Εργαστηρίου Αγγειοπλαστικής-Κεραμικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη θα φιλοξενήσει ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου 2016.
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Αλληγορίες, Λόγος τρισδιάστατος: έκθεση του Μανόλη Ρωμαντζή στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
31.03.2016 17:05
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μας προσκαλεί στην πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Μανόλη Ρωμαντζή με τίτλο «ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ, Λόγος τρισδιάστατος», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου.