Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Nalyssa Green: Το Baroque σε συνδιάλεξη με το rock!

Nalyssa Green: Το Baroque σε συνδιάλεξη με το rock!

Η Nalyssa Green, μια νέα και αξιόλογη παρουσία στο χώρο της μουσικής, μας καλεί στο An Club για μια ιδιαίτερη μουσική γιορτή, όπου θα κυριαρχήσουν ο οργανικός μινιμαλισμός, η στυγνή ειλικρίνεια, η θρησκευτική ανάγκη για γνήσιο κάλλος μα πάνω απ' όλα η αγάπη... Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η Nalyssa μας μιλάει για την μουσική, τα τραγούδια της και το Barock ...

 

 

Συνέντευξη στην Αθηνά Πούλιου

 

CultureNow: Καλησπέρα Nalyssa! Να ξεκινήσουμε με μερικές συστάσεις; Το Nalyssa Green είναι το πραγματικό σου όνομα, από που προέρχεται και από που κατάγεσαι;

Nalyssa Green: Καλησπέρα culture now! To Nalyssa Green δεν είναι το πραγματικό μου όνομα. Είναι το ψευδώνυμο του ηλεκτρονικού μου εαυτού εδώ και πολλά χρόνια, που κατέληξε να είναι και το όνομα του σκηνικού μου alter ego. Nalyssa ήταν το όνομα του χαρακτήρα μου όταν έπαιζα ένα διαδικτυακό role playing game το lineage. Έπειτα έγινε το ψευδώνυμο μου για το myspace, το mail μου, το facebook και γενικώς η διαδικτυακή υπογραφή μου. Όταν άρχισα να παίζω μουσική όλοι με ήξεραν ως Nalyssa μέσω myspace. Κόλλησα λοιπόν και το Green ως επώνυμο (είναι το αγαπημένο μου χρώμα) και αυτό έγινε το καλλιτεχνικό μου όνομα. Η Βιολέτα (το κάπως πιο ρεαλιστικό alter ego της nalyssa) είναι γέννημα θρέμα δυτικών προαστίων, και η σκούφια της κρατάει από τη Μάνη.

 

C. N.: Στο βιογραφικό σου αναφέρεις πως δεν έχεις σπουδάσει μουσική. Παίζεις όμως θέρεμιν, ακορντεόν, πλήκτρα, κιθάρα, τραγουδάς. Πότε ήρθες για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική και πως καλλιέργησες το ταλέντο σου χωρίς τη βοήθεια σχολείων και δασκάλων;

N. G.: Πρώτη με τρίτη δημοτικού έκανα μαθήματα αρμονίου, και πέμπτη και έκτη δημοτικού έκανα μαθήματα ακκορντεόν. Αυτές είναι οι σπουδές μου. Ό,τι άλλο έχω μάθει να παίζω, το έμαθα μόνη μου ψηλαφώντας το, παίζοντας μαζί του με την έννοια που παίζουν τα παιδάκια. Διαισθητικά, βιωματικά, λόγω επιθυμίας και ουδέποτε λόγω υποχρέωσης. Πιστέυω πως το να είσαι αυτοδίδακτος περιέχει μια τεράστια ελευθερία για το πως θα χρησιμοποιήσεις το μέσο σου μιας και αγνοείς παντελώς τους κανόνες που διαφορετικά θα είχες ως ευαγγέλιο.

 

C. N.: Ο πρώτος σου δίσκος έχει τίτλο Barock. Εκτός από λίγα λόγια για τους συντελεστές του δίσκου, θα ήθελα να μας δικαιολογήσεις και τον τίτλο που του έδωσες.

N. G.: Η ιστορία έχει ως εξής: την άνοιξη του 2010 ένιωσα την επιτακτική ανάγκη να ηχογραφήσω τα τραγούδια μου. Έτσι κλείστηκαμε με τον Σπύρο το Λιβάνη στο φοιτητικό σπίτι του και ηχογραφήσαμε το δίσκο. Οι συντελεστές του ηχητικού κομματιού του δίσκου λοιπόν είμαστε αποκλειστικά ο Σπύρος και εγώ. Εγώ έφερα τις συνθέσεις, τις ενορχηστρώσεις, μαζί παίξαμε όλα τα όργανα , κάναμε τις μίξεις και ο Σπύρος έκανε όλο το recording, το engineering και την παραγωγή. Το εικαστικό του δίσκου επιμελήθηκε η Κάκια Κωνσταντινάκη η οποία έκανε τα γραφιστικά του packaging, και έφτιαξε τις θηκούλες μία μία χειροποίητα. Το site (http://www.nalyssagreen.com/) το έφτιαξε η Δήμητρα Μάνθου (Lick my kazoo) στο οποίο και ανεβάσαμε το δίσκο για να μπορεί όποιος θέλει να τον κατεβάζει δωρεάν.

Το Barock είναι ένας νέος όρος που δημιούργησα. Είναι το Baroque σε συνδιάλεξη με το rock. Έχει την αισθητική του παλιού, πολυτελούς μα ξεπερασμένου, σκουριασμένου από το χρόνο μέσα από μια σκοπιά πιο δυναμική και πιο σύγχρονη. Το Barock έχει κάτι από Βερσαλλίες, κρινολίνα και χρυσές κορνίζες, αλλά αντί για τσέμπαλο έχει midi, αντί για βιολιά έχει theremin, αντί για χλιδάτο και πολύτιμο είναι απόλυτα lo-fi και diy.

 

C. N.: Είσαι μέλος της κολλεκτίβας του Leon. Πώς νιώθεις γι' αυτό; Τι διαφορά έχει το να είναι κανείς solo από το να είναι μέλος σε μια μουσική κολλεκτίβα, μιας και εσύ είσαι και στα δύο;

N. G.: Νιώθω πολύ ωραία στην κολλεκτίβα μας. Μέσα σε αυτήν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω χαρισματικούς ανθρώπους και μουσικούς που έχουν μπει στην καρδιά μου και την καθημερινότητα μου, και να μοιραστώ μαζί τους τη μαγεία της σκηνής, μιας σκηνής απόλυτα έγχρωμης, χαμογελαστής, δυναμικής και αισιόδοξης, όπως ακριβώς είναι και τα τραγούδια του Leon.

Στο solo project μου ασχολούμαι με τα δικά μου τραγούδια. Αυτά τα τραγούδια είναι ο τρόπος μου να εκφράζομαι δημιουργικά, αυτά τα τραγούδια είναι ο κόσμος μου. Χωρίς αυτά δεν ξέρω αν θα είχα ψυχική γαλήνη. Είναι απόλυτα αναγκαία για την επιβίωση μου. Στον Leon συμμετέχω για να φέρω στη ζωή τον κόσμο κάποιου άλλου. Δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο προσωπικό και έντονο όσο το δικό μου πρότζεκτ, όμως με κάνει να συνεργάζομαι, να ακολουθώ, να πειθαρχώ και να εξελίσσομαι ως οργανοπαίχτης και περφόρμερ και βεβαίως να περνάω υπέροχες στιγμές παίζοντας μουσική που αγαπώ πολύ.

 

C. N.: Στη συναυλία που θα δώσεις στο An Club στις 31 Μαρτίου θα είσαι solo ή θα έχεις παρέα επί σκηνής; Εκτός από την παρουσίαση του νέου σου δίσκου, τι ξεχωριστό να περιμένουμε στο live;

N. G.: Στη συναυλία στο An Club θα έχω πολλή και καλή παρέα επί σκηνής. Είμαστε ένα κουαρτέτο που αποτελείται απο 6 άτομα που εναλλάσονται γύρω μου επί σκηνής. Το βασικό μου κουαρτέτο απαρτίζεται από εμένα και τους Bagg (Βαγγέλης Ασλανίδης- κυρίως κρουστά), Spir (Σπύρος Λιβάνης- κυρίως μπάσο), Stam (Στάμος Μπάμπαρης – κυρίως κιθάρα). Μαζί μας θα υπάρξει επι σκηνής και η Danai Eco στα πλήκτρα και ο Πάνος Tσεκούρας ως δεύτερο θέρεμιν.

Στο λάιβ θα παίξουμε σχεδόν όλα τα τραγούδια από το Barock καθώς και καινούρια και κάποιες διασκευές. Το ξεχωριστό αυτού του λάιβ είναι καταρχάς πως ο λόγος που γίνεται είναι κυρίως για να κάνουμε μια συναυλία όπως ακριβώς τη θέλουμε, σε χώρο που θέλουμε, με ήχο και φώτα που θέλουμε, με τη διάρκεια που θέλουμε και εκέινες τις τεχνικές ευκολίες που θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε επί σκηνής ό,τι χρειάζεται. Έτσι λοιπόν σχεδιάζουμε κατά τη διάρκεια της συναυλίας να περάσουμε από πολλά ύφη και ατμόσφαιρες. Από πιο ακουστικό, φολκ ύφος και ηλεκτρικά ροκ ξεσπάσματα, μέσω σουντρακικών σχεδόν ατμοσφαιρικών ηχοχρωμάτων και χορευτικών εξάρσεων ως τον ηλεκτρονικό μινιμαλισμό.

Την ίδια μέρα θα απολαύσουμε λάιβ δύο από τα πιο αγαπημένα μου σχήματα της αθηναικής αγγλόφωνης σκηνής, τον LogOut και τις the Medusas.

 

C. N.: Τέλος, υπάρχουν σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις το καλοκαίρι ή κάτι άλλο παρόμοιο;

N. G.: Το καλοκαίρι είναι ακόμη μακρυά. Η μόνη (σχετικά) προγραμματισμένη εμφάνιση μας είναι στην Πάτρα κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Πάντως η πρώτη Απριλίου, η μέρα που έπεται της συναυλίας μας στο An, σηματοδοτεί την εκκίνηση των δραστηριοτήτων για να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε έναν επόμενο δίσκο. Άρα εικάζω πως το καλοκαίρι εκτός από τις πολυπόθητες διακοπές που θα κάνουμε, θα γράφουμε και νέα τραγούδια. Αλλά ας μην προγραμματίζουμε το μέλλον τόσο πολύ. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Αλλιώς δε θα γίνει. Και θα έχει τους λόγους του. Γιατί άλλωστε τίποτα δε γίνεται τυχαία μα τα πάντα είναι σχετικά.

http://www.nalyssagreen.com/

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/greek-music/Η_Nalyssa_Green_στο_An_Club_.html

Σχετικές ειδήσεις
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Φίλιππος Πλιάτσικας, Εκείνος & Εκείνος, Μπλε: Για το «Rock της Δυτικής Όχθης»!
19.02.2016 10:52
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει αποδείξει πως αγαπάει τα μουσικά ταξίδια, τα τραγούδια και τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε στην 30χρονη καλλιτεχνική διαδρομή του. Αυτή τη φορά λοιπόν μας προσκαλεί σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι, στις 27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live, με συνεπιβάτες δύο απ’ τα σημαντικότερα συγκροτήματα της μεγάλης μουσικής οικογένειας που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τους Μπλε και τους Εκείνος & Εκείνος.
Xylouris White: Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την καρδιά και το μυαλό σας!
18.12.2015 15:59
Xylouris White! Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και ο Jim White, δύο ιδιαίτεροι μουσικοί που συνδέονται με μια φιλία 25 ετών (με κάποιους κοινούς σταθμούς όταν συνεργαζόντουσαν επί σκηνής στην Αυστραλία με τα project τους), ενώνουν τις φαινομενικά διαφορετικές πορείες τους σε ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι, με παγκόσμιους ήχους και άρωμα από Κρήτη! Λίγο πριν τις εμφανίσεις τους, μας μίλησαν για τη γνωριμία τους, τη μουσική τους, το ντεμπούτο άλμπουμ τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.
Τατιάνα Ζωγράφου: Θέλω να προσφέρω στο κοινό χαρά και ανακούφιση, ένα παράθυρο στο όνειρο
08.12.2015 17:08
«Μια νότα μου χτυπά το τζάμι» είναι η νέα δισκογραφική δουλειά της Συνθέτριας Τατιάνα Ζωγράφου και περιέχει 16 τραγούδια «για να τα τραγουδάνε οι μικροί και να τα χαίρονται οι μεγάλοι». Η αγαπημένη συνθέτρια μιλά στο Culturenow για το νέο της μουσικό εγχείρημα, για τους συνεργάτες της, για την ειλικρίνεια που διαπνέει τα τραγούδια της, κάνει τον απολογισμό της μετά από 11 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς και μας προσκαλεί όλους στην παρουσίαση του cd της στο café του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ», το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, στις 12 το μεσημέρι.
Απόστολος Ρίζος: Τα τραγούδια που αγαπάμε είναι ο κώδικας για να μας χαρτογραφήσει κάποιος
20.11.2015 10:57
Όταν το 2000 πρωτοεμφανίστηκε στην δισκογραφία με το album «Ένας κύκνος κλαίει», κάποιοι προέβλεψαν ότι θα απασχολούσε θετικά τα μουσικά πράγματα του μέλλοντος. Εκείνος, ένας νεαρός με μακρύ – τότε – μαλλί, έκανε αισθητή την παρουσία του, με τραγούδια όπως «Τι να θυμηθώ», «Πεταλούδα» και «Ένας κύκνος κλαίει». Χαρακτηριστικές λυρικές και ευαίσθητες δημιουργίες του Νίκου Ζούδιαρη, που έδεσαν εξαιρετικά με την αισθαντική φωνή του. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, οι συνεργασίες και οι δισκογραφικές συμμετοχές του εμπλουτίστηκαν και οι εμφανίσεις του σε μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα πλήθυναν κατά πολύ. Ο Απόστολος Ρίζος, διατηρεί το ίδιο χαμηλό προφίλ ακόμα και σήμερα, παρότι το κοινό που τον ακολουθεί και περιμένει κάθε του εμφάνιση, έχει αυξηθεί προοδευτικά.